ناامید از بهبود هوای اصفهان

افزایش آلودگی هوای اصفهان در ماه‌ها و روزهای اخیر بهانه‌ای شد تا دکتر ایرج حشمتی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان که یک‌سال‌ونیم از حضورش در این مسند می‌گذرد، در دومین نشست خبری خود با اصحاب رسانه در سال 99 حاضر شده و به سؤالات خبرنگاران که بیشتر بر محور «هوا»ی اصفهان بود، پاسخ‌گو باشد. او در ابتدا با اشاره به اینکه طی دو تا سه ماه گذشته به لحاظ شاخص آلودگی هوا در مقایسه با سال گذشته شرایط بدتری تجربه کردیم، اظهار کرد: مهم‌ترین موضوع برای برون‌رفت از مشکلات زیست‌محیطی داشتن استراتژی توسعه پایدار است.

تاریخ انتشار: 09:40 - دوشنبه 1399/11/6
مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

10 ماه؛  ۴ روز هوای پاک!

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان روزهای دارای هوای پاک در ۱۰ ماه سال گذشته را ۱۹ روز اعلام کرد و افزود: این درحالی است که تعداد روزهای هوای پاک ۱۰ ماه امسال ۴ روز گزارش شده است. همچنین تعداد روزهای سالم در سال گذشته ۲۰۷ روز و امسال ۱۹۷ روز است. حشمتی تعداد روزهای ناسالم برای گروه‌های حساس در این بازه زمانی در سال گذشته را ۷۱ روز و امسال را ۷۹ روز اعلام کرد و گفت: تعداد روزهای ناسالم برای عموم سال گذشته ۷ روز و امسال ۲۶ روز بوده است. به گفته او، همچنین تعداد روزهای بسیار ناسالم سال گذشته ۲ روز در مرداد ماه بود که امسال روز بسیار ناسالم را تجربه نکردیم.

امیدی به بهبود آلودگی هوا در این شرایط نداریم

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان معتقد است با شرایط و امکانات موجود و علی‌رغم به‌کارگیری تمام ظرفیت‌ها، ما در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن، فقط می‌توانیم هوای اصفهان را با شرایط فعلی حفظ کرده و با این امکانات امیدی به بهبود آن در سال‌های پیش رو نباید داشته باشیم. ما همین که بتوانیم جلوی افزایش آلودگی هوا را بگیریم، بیشترین کار را کرده‌ایم. حشمتی درخصوص نتایج دو مطالعه انجام‌شده از سوی دانشگاه صنعتی و دانشگاه اصفهان نیز گفت: مطالعه دانشگاه صنعتی اصفهان فقط در زمینه منشأیابی و ذرات معلق بود، درحالی که ۵ معیار آلایندگی داریم. این مطالعات نشان می‌دهند انتشار و سهم‌بندی درست معلق در فصول مختلف سال متفاوت است، بنابراین اکنون تنها برای یک معیار باتوجه به اقلیم، زمان و مکان سناریوهای مختلفی داریم.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان در ادامه با تأکید بر اهمیت شناخت محیط‌زیست و ارزش‌های زیست‌محیطی، تصریح کرد: در استان ۱۰ هزار واحد صنعتی، ۱۵ هزار واحد صنفی، ۷۰۰ معدن فعال و ۲ هزار واحد سنگبری داریم، همچنین ۷۰ درصد تولید آهن و فولاد کشور، ۵۰ درصد تولید آجر کشور، رتبه دوم کشور در تولید فراورده‌های نفتی و ۱۰ درصد تولید برق کشور و تولید قابل توجه محصولات صنعتی، شیمیایی، مشتقات نفتی و کشاورزی متعلق به اصفهان است.

اصفهان دارنده رتبه اول مصرف گازوییل در کشور

حشمتی استان اصفهان را دارنده رتبه اول مصرف گازوییل در کشور به دلیل تمرکز صنعت و همچنین قرارگیری در محور مواصلاتی معرفی کرد و گفت: بخش زیادی از مصارف انرژی همچون ۷۰ درصد مصرف گاز به بخش صنعت استان اختصاص دارد.

 تغییر کاربری اراضی حاشیه زاینده‌رود و افزایش قیمت‌های نجومی

او توسعه ناپایدار استقرار صنایع، وضعیت فعالیت و استقرار صنایع آجر، وضعیت فعالیت واحدهای سنگبری در سطح استان، وضعیت شهرک‌های صنعتی، وضعیت حمل و نقل و ترافیک و تغییر کاربری زمین را از جمله عوامل انسان‌ساخت در بحـــــران‌های آلودگی‌هـــــای زیست‌محیطی استان اصفهان دانست و خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، امسال در خصوص تغییر کاربری زمین، بیش از 2 هزار پرونده و شکوائیه در خصوص تغییر کاربری اراضی کشاورزی در حاشیه زاینده‌رود تشکیل شده است. به گفته این مقام مسئول، گسترش شهر، ایجاد تراکم در خیابان‌های اصلی شهر و بلندمرتبه‌سازی باعث تغییر مسیر زندگی مردم از خانه‌های ویلایی به خانه‌های آپارتمانی شده است. لذا مردم سعی می‌کنند در اطراف شهر صاحب خانه‌های ویلایی شده و روزهای پایانی هفته خود را در این خانه‌ها بگذرانند که همین امر ارزش زمین‌های کشاورزی را بیش از ده برابر قیمت واقعی خود کرده است. این درحالی است که با پایین آمدن توان تولید کشاورزی، فروش این زمین‌ها برای صاحبان آن‌ها به صرفه‌تر است.

تمرکز بسیار زیاد واحدهای صنعتی در شعاع 50 کیلومتری اصفهان

مدیرکل محیط‌زیست اســــتان اصفهان، تعداد شهرک صنعتی در استان اصفهان را 76 شهرک با وسعتی حدود 12 هزار هکتار عنوان و اذعان کرد: از این تعداد 70 شهرک فعال و 6 شهرک هنوز به بهره‌برداری نرسیده است. حشمتی در خصوص تمرکز بسیار سنگین واحدهای صنعتی در شعاع 50 کیلومتری اصفهان هشدار داد و گفت: 78 درصد شهرک‌های صنعتی اصفهان (16 شهرک با مساحت 4.4 هزار هکتار) در این شعاع قرار دارند و تنها 22درصد این شهرک‌ها در خارج شعاع 50 کیلومتری قرار دارند. به گفته این مقام مسئول، ما به اسم 70 شهرک صنعتی داریم، اما 16شهرک بیشترین فعالیت صنعتی را در شعاع 50 کیلومتری اصفهان برعهده دارند. حشمتی سهم اشتغال در بخش کشاورزی، صنعت و مشاغل خدماتی را به ترتیب 11، 40.9 و 47.3 درصد اعلام کرد و گفت: بالابودن سهم مشاغل خدماتی به خاطر قرارگرفتن شهرک‌های صنعتی در شعاع 50کیلومتری است. حشمتی در بخش دیگر به مشکلات ایجادشده در محیط‌زیست که منشأ طبیعی دارند، نیز اشاره کرد و بیان داشت: کل مساحت جغرافیایی استان ۱۰,۷ میلیون هکتار و اراضی مستعد کشاورزی استان ۵ درصد است، همچنین کل سهم اشتغال حوزه کشاورزی ۱۱ درصد است. اما میزان آبی که به حوزه کشاورزی اختصاص داده می‌شود، بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب است. درحالی‌که ظرفیت سد زاینده‌رود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب در شرایط نرمال است. بنابراعلام مدیرکل حفاظت محیط‌زیست،
 ۵۰ تا ۶۰ درصـــد آب به بخش کشاورزی با ۱۱درصد اشتغال اختصـــــاص داده می‌شــــود.

 نتوانسته‌ایم کانون‌های بحرانی ریزگرد را مدیریت کنیم

او همچنین به مساحت کانون‌های فرسایش بحرانی استان در سال 81 اشاره و آن را یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار اعلام کرد. حشمتی گفت: این درحالی است که در سال ۹۹ مساحت کانون‌های فرسایش بحرانی استان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار رسید. براین اساس، طی این مدت نه‌تنها نتوانسته‌ایم کانون‌های بحرانی ریزگرد را مدیریت کنیم، بلکه باعث افزایش آن به شکل دیگر شده‌ایم. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان همچنین مساحت اراضی کانون فرسایش بادی را ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اعلام کرد و افزود: این اراضی باعث تخریب اکوسیستم می‌شوند، درحالی‌که اراضی کانون فرسایش بحرانی تخریب و زیان اقتصادی را به دنبال دارند. حشمتی در ادامه با بیان اینکه ۱۷ درصد سطح جغرافیایی استان را مناطق حفاظت‌شده و شکار ممنوع به خود اختصاص داده است، گفت: علی‌رغم کانون‌های فرسایش بادی و بحرانی زیادی که در شرق استان داریم، اگر این حفاظت‌ها انجام نمی‌شد قطعا میزان شاخص‌های آلودگی‌ها به مراتب بالاتر بود. او در ادامه هزینه نهال‌کاری ۹۰۰ هکتار از کانون‌های بحرانی فرسایش استان در سال جاری را ۷ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: در صورتی که در این شرایط تمام تجهیزات و نیروی انسانی را در اختیار سازمان جنگل‌ها و مراتع برای نهال‌کاری کانون‌های بحرانی استان قرار دهیم، حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

حذف محیط‌زیست از استعلام شهرک‌های صنعتی

حشمتی درخصوص توجه زیاد به معادن موجود در مناطق تحت حفاظت استان برای افزایش تولید گفت: بهره‌برداری از این معادن به‌طور حتم، تعداد کانون‌های بحرانی فرسایش را در آینده افزایش خواهد داد. او به مصوبه عجیب کارگروه مقررات‌زدایی مبنی بر کنارگذاشتن سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص استعلام از شهرک‌های صنعتی برای تأسیس و بهره‌برداری اشاره کرد و گفت: به این ترتیب سازمان حفاظت محیط‌زیست از بررسی استقرار صنایع در شهرک‌های صنعتی حذف می‌شود. حشمتی همچنین با اشاره به اینکه تمام سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در شهرک‌های صنعتی اطراف اصفهان هستند، گفت: این درحالی است که بسیاری از شهرک‌های صنعتی قدیمی قبل از تصویب قانون ارزیابی زیست‌محیطی وجود داشته‌اند. لذا براساس مصوبه جدید، اگر در شهرک‌های صنعتی که در حریم شهرها قرار دارند، واحدی استقرار یابد که رده بالایی داشته باشد، جابه‌جا کردن این صنعت دیگر کار آسانی نیست.

پلمب  54 واحد آلاینده در اصفهان

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان آمار پایش ده ماهه سال 99 را 11 هزار و 254 پایش عنوان کرد و اذعان داشت: در بازه زمانی مذکور، 2 هزار و 965 اخطاریه زیست‌محیطی صادر و یک هزار و 140 شکواییه نیز بررسی شده است. حشمتی افزود: همچنین در ده ماهه سال جاری، 576 مورد پیگیری قضایی صورت گرفته که 246 رأی صادر و 54 واحد پلمب شده‌اند. به گفته حشمتی، اگر پلمب این مراکز صورت نمی‌گرفت، شاخص آلودگی هوای اصفهان، از 200 هم بالاتر می‌رفت.او با بیان اینکه ۴ هزار و ۱۳۵ استعلام در حوزه احداث و بهره‌برداری کل استان صورت گرفته است، عنوان کرد: از این تعداد 3920 موافقت و 215 مخالفت داشتیم، یعنی 94.8 درصد با استقرار صنایع موافقت و 5.2 درصد مخالفت صورت گرفته است. به گفته این مقام مسئول، این اقدامات در راستای ایجاد اشتغال و جهش تولید بسیار بالا بوده که بیشتر در شهرک‌های صنعتی خارج از شعاع ۵۰ کیلومتری و کل استان است.

اجرای طرح‌های پژوهشی روی پسماندهای صنعتی، شهری و روستایی

حشمتی در خصوص پسماند نیز گفت: حدود 80درصد جمعیت استان تحت پوشش پسماند عادی هستند. او با بیان اینکه در حوزه طرح‌های پژوهشی مطالعات طرح جامع پسماندهای صنعتی از سوی دانشگاه صنعتی اصفهان و طرح جامع مدیریت پسماندهای شهری و روستایی توسط دانشگاه اصفهان درحال انجام است، ابراز امیدواری کرد که بعد از بیرون‌آمدن نتایج این مطالعات بتوان مدیریت خوبی در زمینه پسماند در استان داشته باشیم. او با بیان اینکه طرح پژوهشی مطالعات طرح جامع پسماندهای صنعتی دانشگاه صنعتی اصفهان با اعتباری بالغ بر 557/3 میلیون ریال در مراحل نهایی ارائه گزارش است، ادامه داد: طرح جامع مدیریت پسماندهای شهری و روستایی توسط دانشگاه اصفهان با اعتبار 940/5 میلیون ریال تاکنون 57درصد پیشرفت داشته است.

طاعون به جان کل و  بز

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان در بخش دیگر به سرشماری گونه‌های حیات وحش استان ازجمله 18 هزار و 500 رأس آهو، 15هزار و 150 رأس قوچ و میش و 9هزار رأس کل و بز در سرشماری سال جاری اشاره کرد و گفت: تنها در گونه کل و بز نسبت به سال قبل کاهش داشتیم و در سایر گونه‌های حیات‌وحش تغییری نداشته‌ایم. حشمتی در بیان علت کاهش گونه کل و بز گفت: ایجاد طاعون نشخوارکنندگان کوچک در پارک ملی کلاه قاضی باعث تلف‌شدن گونه‌های زیادی از کل و بز شد، اما خوشبختانه در حال حاضر این بیماری مدیریت شده است. حشمتی همچنین تعداد مناطق حفاظت شده استان را مجموعا 22منطقه اعلام کرد.

کمبود شدید منابع انسانی در محیط‌زیست

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان تعداد پرسنل مجموعه محیط‌بانی را 340 نفر دانست و گفت: علی‌رغم کمبود اعتبارات، به‌شدت در حوزه منابع انسانی نیز با کمبود نیرو روبه‌رو هستیم. حشمتی در بخش دیگر با بیان اینکه در سال ۹۹ کل اعتبارات اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان ۲۶ میلیارد تومان است، عنوان کرد: ۲۴ میلیارد تومان این اعتبار، صرف حقوق کارکنان می‌شود. او همچنین اعتبار برای هزینه سوخت و تعمیرات و اجاره محل و مسائل دیگر را ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعلام کرد.

با کدام اعتبار از ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا نگهداری کنیم؟

حشمتی در ادامه اعتبارات حوزه تملک دارایی این اداره کل را ۲.۵ میلیارد تومان دانست و گفت: تاکنون یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان این اعتبار اختصاص یافته است. او با طرح سؤالی تأکید کرد: با این اعتبار چطور می‌شود از ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا که بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهند، نگهداری کرد؟

تالاب گاوخونی حال خوبی ندارد

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان در خصوص وضعیت تالاب گاوخونی با بیان اینکه متأسفانه این تالاب وضعیت خوبی ندارد، گفت: هیچ حقابه‌ای تا این لحظه برای نجات تالاب گاوخونی رهاسازی نشده است. حشمتی با بیان اینکه بعد از شرب اولویت با حقابه‌هاســــت، خاطرنشان کرد: متأسفانه حقابه گاوخونی با رهاسازی آب برای کشاورزی عجین شده و این امر به‌نوعی نادیده‌گرفتن حق مسلم این تالاب است. او معتقد است بی‌توجهی مسئولان به این امر باعث تشدید آلودگی هوا در سال‌های آینده خواهد شد.

پاسخ به سؤال اصفهان زیبا

حشمتی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار اصفهان زیبا در خصوص وضعیت کارگاه‌های ریخته‌گری در شهر اصفهان که سهم عمده‌ای در آلودگی هوای این کلان‌شهر دارند و همچنین استفاده آن‌ها از سوخت مازوت، گفت: برخورد با واحدهای ریخته‌گری در سطح شهر وظیفه ذاتی شهرداری‌هاست که باید زمینه خروج این واحدها از شهر را فراهم کنند. او ادامه داد: البته محیط‌زیست با همکاری شهرداری توانست طی روزهای گذشته تعداد 5 واحد ریخته‌گری را پلمب کند و مطمئنا برخورد با این کارگاه‌ها در پایش‌های بعدی نیز ادامه خواهد داشت.
حشمتی همچنین در خصوص سوخت مصرفی این کارگاه‌ها گفت: کارگاه‌های ریخته‌گری در سطح شهر سوخت گازوییل دارند و این درحالی است که امسال حتی یک لیتر از سوخت مازوت در شعاع 50 کیلومتری اصفهان استفاده نشده است. به گفته او، گرانی مازوت مانع استفاده از آن توسط صاحبان صنایع می‌شود. حشمتی همچنین یادآور شد: سازمان حفاظت از محیط‌زیست اعتباری برای برخورد با مصرف‌کنندگان سوخت مازوت در نظر گرفته است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط