دلالها به خصوص در بازارهای ارز، طلا، خودرو و مسکن طی ماههای گذشته بارها تلاش کردند با جوسازی بار دیگر بازارهای کشور را نوسانی کنند. از 15 آبان ماه با انتخاب جوبایدن برای ریاستجمهوری آمریکا، روزهای طلایی سفتهبازی در بازارها تمام شد و دلالهایی که پیشبینی این روزها را نمیکردند، تعداد زیادی کالا در انبارها دارند. آنها از نیمه آبان ماه با هر روشی تلاش کردند تا نوسانات هیجانی را به بازار برگردانند و دستکم خود آنها در سقف قیمتی نقد شوند ولی موفق نبودند تا اینکه دو شب پیش، این کلیپ چند ثانیهای از مصاحبه جوبایدن، شرایط را تغییر داد.
دلالها وارد گود شدند
جمعه گذشته، نخستین سخنرانی جوبایدن درباره سیاستخارجه کشورش انجام شد و درحالیکه همه منتظر بودند تا او درباره برجام سخنبگوید، بایدن هیچ اشارهای به برجام نکرد. دلالها همان شب در شبکههای اجتماعی مختلف مدعی شدند جوبایدن از برجام نگفت، زیرا این توافق برای دولت او اولویت ندارد. طی سالهای گذشته بهویژه امسال، پس از حذف قیمتها در آگهی فروش سایتهای مختلف، دلالها صفحات زیادی در اینستاگرام و تلگرام راهاندازی کردند و موفق به جذب دنبالکنندگان زیادی شدند. آنها همان شب با استفاده از همین صفحات از احتمال افزایش مجدد قیمتها گفتند. البته طی روزهای گذشته، تمام اخبار مربوط به برجام در همین کانالها منتشر میشد تا اینکه غروب روز یکشنبه بهیکباره انتشار کلیپ چند ثانیهای از مصاحبه جوبایدن همه چیز را تغییر داد. این کلیپ چندثانیهای همراه با زیرنویس بهسرعت در شبکههای اجتماعی دستبه دست و سپس واکنش مقامات ایرانی یکی پس از دیگری آپلود و پس از آن تحلیل دلالها با هدف ایجاد تقاضا منتشر شد. یکی از دلالهای بازار ارز در اینباره برای دنبالکنندگان خود نوشت: «بفرمایید این هم بایدن! چه کلاهی سرمان رفت. دلار 32 هزار تومانی را 25هزار تومان فروختیم، دلار تا عید 50 هزار تومان است. حالا ببینید.» دلال دیگری در کانال مربوط به بازار خودرو با وعده دلار 50 و 100 هزار تومانی مدعیشد: «خیلی از بچهها این روزها ماشین خریدند، قیمت ماشین تا آخر هفته سر به فلک میکشد.»
آنها حتی در شبکههای اجتماعی خود شروع به انتشار اخبار دروغ به نقل از منابع رسمی کردند. یکی از دلالها نوشت: «خبرگزاری ایسنا اعلام کرده که بایدن از آغاز دور جدیدی از تحریمها خبر داده است.» این اخبار ساختگی خیلی زود میان کاربران دستبه دست شد تا ساعت 22 شب نشده دلار به مرز 25 هزار تومان برسد و فروشندهها بازار سکه را ترک کنند. صبح یکشنبه دلار کمی پایینتر از 24هزار تومان نوسان میکرد، سکه از 11میلیون تومان کمتر بود و خودروهای داخلی و خارجی با وجود ریزش سنگین قیمتها متقاضی چندانی نداشت. ساعت 22شب کانالهای فروش ارز گزارش دادند تقاضای تلفنی برای خرید دلار افزایش یافتهاست و دلار تا نزدیک 25هزار تومان پیشرفت، تقاضا در بازار سکه نیز وجود داشت؛ ولی کمترکسی راضی به فروش میشد و عرضه خودروهای داخلی خارجی تقریبا متوقف شد. این روند در روز دوشنبه نیز ادامه داشت تا دلالها با انتشار یک کلیپ چند ثانیهای شوک سنگینی به بازار وارد کنند.
البته واسطهها از شکنندهبودن تقاضا میگویند. یکی از دلالهای بازار ارز خیابان سپه در اینباره شب دوشنبه به اصفهانزیبا گفت: «هنوز مردم مطمئن نیستند و خرید کمی انجام میدهند. همین که یکی دو تا مصاحبه اینطرفیها داشته باشند و یکی دو تا مصاحبه آنطرفیها، تقاضا تقویت میشود، ولی هنوز سایه ترس از سر بازار برداشته نشدهاست.»
دلالها یکشنبه شب با وعده دلار 32، 50 و 100 هزار تومانی متقاضیان را به خرید بیشتر تحریک میکردند. با این حال، افزایش قیمتها طی این یکی دو روز با حجم پایینی از معاملات انجام شد و مشاهدات میدانی نشان میدهد هنوز تقاضا در بازار به خصوص بازار ارز شدید نیست.
این احتمال وجود دارد تا پس از یکی دو روز این تب تقاضا نیز در بازار فروکش کند. با این حال، روز گذشته صرافی بانک ملی نرخ دلار را بدون تغییر 23700 تومان اعلام کرد و این در حالی است که در بازار آزاد، هر اسکناس دلار در میانههای کانال 24 هزار تومان دادوستد شد.