سایه تلخ کرونا و گرانی بر قهوه تلخ

تلخی بازار قهوه این روزها مانند نوشیدنی آن دل‌چسب و مطبوع نیست. شیوع کرونا، نوسان‌های نرخ ارز و مشکلات در زمینه واردات دست‌به‌دست هم داده‌اند تا قیمت قهوه چند برابر افزایش یابد؛ تاجایی که هر کیلوگرم از قهوه‌های معروف به‌صورت میلیونی قیمت‌گذاری می‌شود. گزارش میدانی از کافی‌شاپ‌ها نشان می‌دهد یک کاپ اسپرسو قیمت ثابتی ندارد و بهای آن باتوجه به محل کافی‌شاپ و کیفیت قهوه تعیین می‌شود. کافه‌داران در سطح شـــهـــر معــتـقـدنــد مــصـرف قــهـــوه و مشـتری‌هایشان کم شده است. خزانه‌دار اتحادیه آبمیوه، بستنی و کافی‌شاپ اصفهان نیز از خرید قهوه فقط توسط قشر خاصی از جامعه می‌گوید.

تاریخ انتشار: 09:24 - یکشنبه 1400/06/21
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

شیوع کرونا تقاضا برای دانه‌های قهوه را در نصف‌جهان و جهان کاهش داد تا روزگار کافه‌داران و قهوه‌فروشان شهر تلخ‌تر از طعم این نوشیدنی شود. در شرایط فعلی تنها قشر خاصی از جامعه توان خرید قهوه را دارند.

قیمت قهوه

قهوه در شمار کالاهای وارداتی قرار می‌گیرد و قیمت آن همراه با نوسان‌های نرخ ارز چند برابر افزایش یا کاهش می‌یابد. بررسی میدانی از بازار قهوه در اصفهان نشان می‌دهد قهوه فله‌ای به‌صورت چند نرخی در بازار عرضه می‌شود و قیمت ثابتی ندارد. به گزارش باشگاه خبرنگاران، لریس ناواسارتیان، خزانه‌دار اتحادیه آبمیوه، بستنی و کافی‌شاپ اصفهان، درباره نحوه قیمت‌گذاری قهوه توضیح داد: «به‌هیچ‌عنوان قیمت‌گذاری قهوه توسط اتحادیه انجام نمی‌شود. قیمت‌گذاری اصلی بازار قهوه، به شرکت‌های واردکننده و فراوری‌کننده قهوه محدود شده است. اتحادیه زمانی قیمت قهوه فروخته‌شده را بررسی می‌کند که شکایتی از واحد صنفی ثبت شود.» به گفته این مسئول صنفی، درحال حاضر در بازار انواع قهوه با قیمت هر کیلوگرم ۲۰۰ هزار تومان تا سه میلیون تومان عرضه می‌شود. همچنین معمولا قهوه‌فروشی‌های سطح شهر، قهوه فله‌ای را به‌صورت آسیاب‌شده در پاکت‌های 200 تا 500 گرمی عرضه می‌کنند و هر پاکت قهوه بسته به کیفیت، دوز و وزن بین 30 تا 150 هزار تومان قیمت دارد. قهوه‌هایی با برند معروف و قیمت میلیونی نیز به‌صورت سفارشی و حتی پرداخت بیعانه به فروش می‌رسد.گزارش‌های میدانی از سوپرمارکت‌های شهر از تنوع زیاد قهوه‌های بسته‌بندی‌شده حکایت دارد و قیمت آن‌ها از 25 هزار تومان شروع می‌شود؛ برای نمونه پودر قهوه ترک مسما 50 گرمی 25 هزار تومان، پودر قهوه فرانسه آرام 100 گرمی 35 هزار تومان، پودر قهوه سبز شاران 250 گرمی 40 هزار تومان، پودر قهوه اسپرسو رونیا اولنسیا کافی روستری 250 گرمی 68 هزار و 500 تومان، پودر قهوه اینتنسو جیموکا 250 گرمی 89 هزار تومان، پودر قهوه کوالیتا روسا لاوازا ۲۵۰ گرمی 120 هزار تومان، پودر قهوه اسپرسو کارسلو موکامبو 250 گرمی 195 هزار تومان، پودر قهوه آوسلیز مایلد جاکوبز ۵۰۰ گرمی 292 هزار تومان و پودر قهوه لاوازا 1000 گرمی 430 هزار تومان قیمت دارد.

یک کاپ اسپرسو از سیمین تا سپاهان‌شهر

یک کاپ قهوه در کافی‌شاپ‌های سطح شهر قیمت ثابتی ندارد. به گزارش باشگاه خبرنگاران، لریس ناواسارتیان در خصوص عوامل اصلی قیمت‌گذاری در صنف قهوه بیان کرد: «اختلاف اجاره‌بها از منطقه‌ای به منطقه‌ای دیگر و همچنین تفاوت در نوع محصول و خدماتی که کافه‌ها ارائه می‌دهند، سبب شده قیمت واحدی در صنف قهوه وجود نداشته باشد. یک کافی‌شاپ معمولی در خیابان جلفا با درنظرگرفتن هزینه کارگر، اجاره مغازه و دیگر هزینه‌ها، فقط باید روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان را برای اجاره‌بها در نظر بگیرد.» درحال حاضر یک کاپ اسپرسو در کافی‌شاپی در محله سیمین دست‌کم هفت هزار تومان قیمت دارد و بهای این کاپ اسپرسو در کافه‌های دروازه شیراز دست‌کم 12 هزار تومان است. یک کاپ اسپرسو در کافی‌شاپ‌های لوکس خیابان شیخ‌صدوق، نظر، سپاهان‌شهر و… تا سقف 37 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود. در این میان دکه‌های مطبوعاتی منصف‌ترین قهوه‌فروشان شهر هستند و با چهار تا هفت هزار تومان می‌توان یک کاپ اسپرسو با منظره خیابان در کنار دکه روزنامه و آب‌نبات‌فروشی میل کرد!

کرونا یا قهوه؟

کافه‌داران در سـراســـر نصف‌جهان به اتفاق بر این باورند از زمانی که بیماری کرونا شــیــوع یافته مصرف قــهــوه و مشتری‌هایشان نیز کم شده است.
رشد نرخ ارز و دشواری واردات قهوه هم به گرانی این نوشیدنی دامن می‌زند و کسادی بیشتر بازار قهوه‌فروشان را به همراه دارد. طبق گفته‌های خزانه‌دار اتحادیه آبمیوه، بستنی و کـافـی‌شـــاپ اصفهان، زمانی بیشتر مشتریان کافی‌شاپ‌ها دانشجویان بودند؛ ولی باتوجه به افزایش هزینه‌ها، مشتریان کمتر شده و فقط قشر خاصی از جامعه مشتری صنف قهوه‌اند؛ همچنین قهوه‌های خارجی تا دو سال قبل از طریق شرکت‌های مختلف به ایران وارد می‌شد ولی واردات قهوه با مشکل روبه‌روست. جدای از تمام مشکلات داخلی، قیمت قهوه در بازارهای جهانی نیز متأثر از کاهش تولیدات در آمریکای جنوبی به علت خشک‌سالی افزایش یافته است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط