علی قاسمزاده، شهردار اصفهان، شنبه، بیستم اسفند 1401، در نشست خبری پایان سال در سالن همایش خانه مشروطیت، علاوه بر ارائه گزارشی از اقدامات یکساله در شهرداری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد. شهردار اصفهان در این نشست چهارساعته مباحث شمال تا جنوب و شرق تا غرب شهر اصفهان را به لحاظ شهری مطرح کرد. موضوع آب و خشکی زایندهرود مسئلهای ملی است؛ اما با وجود این، قاسمزاده درباره پرسش یکی از خبرنگاران درباره اینکه مدیریت شهری چگونه میتواند وجود آب را در زایندهرود حفظ کند، گفت: خشکی زایندهرود از اراده مدیریت شهری خارج و یک موضوع کشوری است.
به گفته قاسمزاده، پروژه انتقال آب با مدیریت جهادی در هشت محور فعال است و نیمه دوم سال آینده به همت استانداری، شهرداری، صنایع و دستگاههای دیگر آب از خلیجفارس به اصفهان میرسد. هرچند دولت قول داده بود که بودجهای برای این موضوع اختصاص دهد، اما مدیریت استان، هنر مدیریتی را به نمایش گذاشت و معطل نماند تا پروژه آغاز شود. بر همین اساس، اوایل سال ۱۴۰۳ آب برای همیشه در زایندهرود جاری خواهد ماند. در این راستا، طبق اخبار واصله، خبرهای خوبی با اتکا به منابع داخلی رسیده و ممکن است مدیریت استان به این نتیجه برسد که با ایجاد صندوق مشارکت از مردم کمک بگیرد. به اقدامات انجام شده امیدوار هستم؛ چراکه همدلی و هماهنگی خوبی در مدیریت استان پس از سالها اختلاف ایجاد شده است و امیدوارم مشکل آب بهعنوان اصلیترین مسئله شهر حل شود.
پیمان خواهرخواندگی با دیگر شهرهای جهان؛ در دستورکار مدیریت شهری
شـهردار اصفـهان با بیان اینکه اصفهان رابطه خـوبی با دیگر شهرهای خواهرخوانده دارد و پیگیر خواهرخواندگیهای جدید با دیگر کشورهاست، گفت: در حوزه بینالمللی بهرغم تنگناها و نشستهای مختلف با کشورهایی مانند لهستان میهمانان خارجی از آسیای شرقی و آفریقا داشتیم، رفتوآمد با دیگر خواهرخواندههای اصفهان خوب بوده است و توافقها و تفاهمنامههایی نیز داشتهایم.
قاسمزاده در پاسخ به پرسش یکی دیگر از خبرنگاران مبنی بر اینکه مدیریت شهری فرایبورگ در خصوص قطع خواهرخواندگی با اصفهان مکاتبهای داشته است، تصریح کرد: چنین موضوعی صحت ندارد و ما همچنان با خواهر خواندهها در ارتباط هستیم و با وجود تلاطمی که در ابعاد مختلف در سیاست داخلی و خارجی جامعه بهوجود آمده سال خوبی را پشت سر گذاشتیم و درصددیم با خواهرخواندههای دیگری پیمان ببندیم. در رابطه با اینکه نامهای از فرایبورگ متأثر از اغتشاشهای اخیر به ما زده شد، اصلا بحث رد خواهرخواندگی مشترک بین اصفهان و آلمان نبود؛ بلکه فقط ابراز نگرانیها بود که صادقانه و بر اساس واقعیت جامعه پاسخ دادیم و از آنها برای بررسی میدانی دعوت کردیم.
چهارباغ، پیادهراه میماند
یکی دیگر از خبرنگاران درباره وضعیت چهارباغ و اینکه گذر چهارباغ در اسناد بالادستی بهعنوان چه معبری تعریف شده است، بیان کرد: خیال همه را راحت کنیم؛ چهارباغ پیادهراه خواهد ماند. اکثریت اعضای شورا موافق این موضوع هستند و جمعبندی مدیریت شهری این است که مجموعه دولتخانه صفوی پیادهراه شود که اسناد بالادستی ازجمله مصوبه شورای عالی ترافیک شهر و استان هم این موضوع را تأیید میکند و جای هیچ شک و شبهه و خدشهای در این موضوع نیست.
تلاش برای داشتن شهر هوشمند تا پایان مدیریت شهری ششم
قاسمزاده درباره جمعآوری قلیان در اطراف زایندهرود گفت: مسئولیت جمعآوری قلیان در اطراف زایندهرود با شهرداری است. این موضوع را تذکر دادهایم و نباید در ایام سفر نوروزی مردم را درگیر یک پدیده غیراجتماعی و غیربهداشتی کنیم. او با بیان اینکه حرکت بـهسمت هوشمندسازی و شهرهای هوشمند دستهای سوءاستفادهگر را در مسیر خدمت کوتاه میکند، اظهار کرد: هوشمندسازی سه ضلع دارد؛ نخست، فناوری و تکنیکال است که از این جهت مشکل نداریم و شرکتهای ماهر در این زمینه فعالیت میکنند، ضلع دوم، بدنه شهرداری است که باید این تحول را بپذیرد. صادقانه باید گفت مقاومت در این زمینه داریم و به علت تغییر یک عادت چندینساله است و ضلع سوم شهروندان هستند که باید یاد بگیرند کارهای خود را با گوشیهای تلفن همراه خود انجام دهند.
شهردار اصفهان افزود: هوشمندسازی را از حوزه شهرسازی آغاز کردیم؛ در حال حاضر نیز حوزه حملونقل و خدمات شهری درگیر شده است و هر هفته فرایند هوشمندسازی را پیگیری میکنیم و امیدواریم به نقطهای برسیم که بگوییم شهرداری تعطیل است و همه کارهای خود را از منزل پیگیری کنیم.
او تصریح کرد: امیدواریم در روز رفتن از شهرداری، یک شهر هوشمند را تحویل بدهیم؛ البته نسبت به آنچه باید باشیم، فاصله داریم؛ اما با ارفاق نمره ۱۴ تا ۱۵ به این عملکرد شهرداری میدهیم. قاسمزاده خاطرنشان کرد: طبق تفاهمنامهای که با سازمان اکو داشتیم، مقرر شد برنامههای هفته فرهنگی اصفهان را در دبیرخانه اکو در تهران برگزار کنیم.
شهرداری هوشمند؛ اولویت مدیریت شهری
شهردار اصفهان معتقد است که شهرداری هوشمند، اولویت مدیریت شهری در درجه نخست است. او در این خصوص بیان کرد: نقشه جامع شهرداری هوشمند تهیه شده است و در این راستا با برنامه گامبهگام و بر اساس همان نقشه پیش میرویم. هوشمندسازی شهرداری در گام نخست و سپس هوشمندسازی شهر پیگیری میشود. سهم شهرداری تجهیز زیرساختها مانند فیبر نوری است که پیش از این انجام شده است و نصب دوربینهایی که دادههای شهری را دریافت میکند. مابقی وظایف برعهده دستگاههای دیگر شهر است که با همدلی، همگرایی و همافزایی برای ایجاد شهری هوشمند در اصفهان گام بردارند. در حال حاضر اولویت هوشمندسازی در حوزه شهرسازی، حملونقل، ترافیک و خدمات شهرسازی پیگیری میشود که از آن جمله میتوان به استقرار سامانههای اصپاک و اصرو در راستای هوشمندسازی حملونقل اشاره کرد.
لزوم خارجشدن میدان امامعلی(ع) از فضای کارگاهی
شهردار اصفهان با اشاره به طرح احیای میدان امام علی(ع) خاطرنشان کرد: میدان امام علی(ع) باید از فضای کارگاهی خارج شود؛ چراکه ۱۵ سال است این محیط کارگاهی مردم را عذاب میدهد؛ بنابراین امیدواریم سال ۱۴۰۲ این طرح تکمیل و به شهر و شهروندان تحویل داده شود؛ هرچند پیشبینی میشود مانند جهاننما با مشکلاتی مواجه شویم که گروه حقوقی و املاک به ما کمک کند.
لزوم ایجاد شهرک برای ساماندهی مشاغل شهری
قاسمزاده با بیان اینکه ایجاد شهرک برای ساماندهی مشاغل شهری از مدتها پیش مطرح بوده است، تصریح کرد: زمینهایی برای این شهرکها پیشبینی شده است که بهزودی در این خصوص تصمیمگیری میشود؛ ضمن اینکه شهرداری بهتنهایی قادر به اجرای این طرح نیست و استانداری و اتاق بازرگانی نیز در حال پیگیری این موضوع هستند. او معتقد است: با این همدلی که در استان وجود دارد، گره ۵۰ساله شهر طی سه سال آینده باز میشود. باید به سمتی برویم و بپذیریم که بایدکنار هم باشیم و یکدیگر را نقد کنیم؛ اما باید کمتر قضاوت کنیم؛ زیرا ممکن است در قضاوت بیمهری و کم لطفی انجام شود.
کمک به مراکز و نهادهای فرهنگی شهر
شهردار اصفهان با بیان اینکه به تمام مراکز فرهنگی، مساجد و نهادها که در عرصه مسائل فرهنگی و دینی خدمات عامالمنفعه میدهند، کمک میکنیم، گفت: بر این اساس مانعی بر سر راه آنها نخواهیم بود و امکاناتی را در اختیار آنها قرار میدهیم و از هر کار عامالمنفعه در سطح شهر طبق قانون چند ده سال قبل کمک کنیم.
او اضافه کرد: سال ۱۴۰۱ بودجه و اعتباری برای کمک به این مراکز اختصاص یافت و سال ۱۴۰۲ نیز این کار ادامه پیدا خواهد کرد. قاسمزاده با بیان اینکه در حوزه فرهنگ تنوع سلیقه داریم، گفت: در شهرداری در حوزه فرهنگی نیروهایی داریم که همه غنی هستند؛ اما اختلافنظرهایی نیز وجود دارد که در میز فرهنگ آن را مطرح میکنند؛ بنابراین اینکه طرح فرهنگی که در شهر اجرا میشود یکی میپسندد و دیگری نه، طبیعی است. از اینکه عـدهای بگویند اقدامات فرهنگی خوب بود یا بد بود، نگران نمیشوم؛ زیرا نشانهای برای زندهبودن شهر است؛ یعنی اینکه با اجرای این برنامهها هم را میبینیم و خیلی خوب است.
سال گذشته یکی از اعضای شورای اسلامی شهر گلایه کرد که چرا در تمام خیابانهای شهر عکس شهدا را نصب نکردید، من با این سخن او موافق نبودم؛ زیرا معتقدم افراط در هر چیز ضد تبلیغ است. در این راستا باید دانش کار فرهنگی داشته باشیم؛ زیرا تبلیغات آستانهای دارد و تبلیغات شهری تا حدی ذهن مخاطب را تحتتأثیر قرار میدهد.
برخی معتقدند کارهای فرهنگی باید حجیم و زیاد باشد؛ اما معتقدم کار فرهنگی باید دقیق، ظریف، بجا و مؤثر باشد. اعتقادی به کار پرسروصدا و هیجانی ندارم؛زیرا باید کار فرهنگی مؤثر انجام داد؛ این در حالی است که به دلیل اینکه کار نو را نمیپسندیم جرئت کار فرهنگی را از بچههای خلاق میگیریم.
به گفته قاسمزاده، در حوزه معاونت فرهنگی جوانان خلاق و خوش فکر فعال هستند، معدل کار آنها قابلدفاع است و نتیجه کار آنها را در تبلیغات شهری میبینیم. نمیتوان گفت همه کارها عالی است؛ هر کاری جای پیشرفت دارد؛ چراکه نقد موجب میشود کار آنها بهتر شود؛ اما گاهی تند، کند، منصفانه و گاهی با نظراتی که چاشنی بیمهری دارد، حوزه فرهنگی را نقد میکنند که همه آنها کمک به رشد حوزه فرهنگی است، قلمتان را زمین نگذارید؛ اشکالات را بگویید تا بهتر شویم. اینکه توانستهایم یا نتوانستهایم انتظار شهروندان را برآورده کنیم، باید گفت شهرداری در حد بضاعت و آنچه تشخیص میدهد درست عمل میکند؛ اما دست کسی را برای انجام کار فرهنگی نبستهایم. در این راستا، شهروندان میتوانند برای کار فرهنگی به میدان بیایند، ایده و طرح دهند.
بازبودن باب نقد و انتقاد
شهردار اصفهان بیان کرد: برای نوروز امسال در حوزه زیباسازی و فرهنگی برنامههایی در نظر گرفته شده است؛ اما نمیتوانیم تمام انتظارهای شهروندان را تأمین کنیم؛ شرایط برای علاقهمندان فراهم است تا در حوزه فرهنگ شهر نقش ایفا کنند. در این راستا باب نقد و انتقاد نیز باز است.
قاسمزاده خاطرنشان کرد: در حوزه زیباسازی، اقداماتی که نوروز گذشته انجام شد، بررسی و نقد کارشناسان، لحاظ شد. در همین راستا، برای امسال نیز اصلاحاتی انجام شد؛ بهعنوانمثال، نوروز گذشته در محور نور از المانهایی استفاده شد که برخی منتقد بودند با هویت شهر همخوان نیست. امسال نشانههایی در شهر کار میکنیم که احیاگر هویت تاریخی شهر باشد و این نگاه بر اساس نقدهای رسیده بهوجود آمده است.
شهرک شهید کشوری هنوز به شهرداری اصفهان تحویل داده نشده است
شهردار اصفهان با اشاره به وضعیت شهرک شهید کشوری گفت: شهرک شهید کشوری هنوز تحویل شهرداری اصفهان نشده است؛ البته در حال حاضر خدماتی ارائه میدهیم؛ اما کماکان این شهرک در اختیار شرکت عمرانی آبشار اسپادانا است و این شرکت متعهد است زیرساختهایی را در این مکان انجام دهد.
شهردار اصفهان با بیان اینکه در بخش استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی در شهر اصفهان خدمات شهری در طول یک سال گذشته در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده است، افزود: بر اساس برنامهریزیهایی که در حوزه خدمات شهری شهرداری اصفهان انجام شده است، این نوید را میدهیم که تا سال ۱۴۱۰ منبع تأمین برق شهرداری در سطح شهر از طریق انرژیهای پاک خواهد بود.
طرح موفق جمعآوری زباله
شهردار اصفهان با تأکید بر اینکه رویکرد مدیریت شهری این است که از زبالهها ثروت تولید کند و از این تهدید بهعنوان فرصت بهره ببرد، گفت: البته اصفهان از قدیمالایام در این حوزه سرآمد بوده است. در حوزه خدمات شهری، نگهداشت شهر و نظافت بهسمت مکانیزهکردن شهر هستیم و این اقدام آغاز شده است و سال آینده سرعت بیشتری میگیرد؛ در حال حاضر نظافت بزرگراههای شهر بهصورت مکانیزه انجام میشود و سال ۱۴۰۲ نظافت مکانیزه را در معابر دیگر تجربه میکنیم.
قاسمزاده با اشاره به طرح جمعآوری زباله بر اساس روزهای زوج و فرد هفته افزود: با اجرای این طرح، با کاهش یک روزه تحویل زباله روبهرو شدیم. درمجموع، این طرح را با وجود آمارها و ارقام همراهی مردم در اجرای آن، موفق میدانم.
قاسمزاده با اشاره به طرح تبدیل زباله به مواد و انرژی تصریح کرد: روی طرح تبدیل زبالهها به مواد و انرژی بسیار تمرکز کردیم که در این راستا طرح پیرولیز در سطح آزمایشی جواب داد و در حال حاضر وارد عرصه تجاری شده است؛ همچنین طرح زبالهسوز نیز هنوز به مرحله عقد قرارداد نرسیده است؛ اما آن را دنبال میکنیم. در خصوص ساماندهی پسماند مصالح ساختمانی در مرحله انعقاد قرارداد با پیمانکار و بررسی دقیق هستیم تا دیگر شاهد پسماند مصالح ساختمانی در شهر نباشیم. سال آینده قرار است در تولید مصالح ساختمانی از آنها استفاده شود.
قاسمزاده با بیان اینکه در حوزه ساختوساز و شهرسازی نرمافزار اصنو راهاندازی شده است، تصریح کرد: در این راستا صدور پروانه ساختمانی بهصورت غیرحضوری انجام میشود. او با اشاره به تأکید مدیریت شهری در احیای بافتهای فرسوده گفت: در این راستا از احیای محورهای تاریخی آغاز کردیم؛ در سال آینده نیز طرح بازآفرینی شهری در بافتهای فرسوده را اجرایی خواهیم کرد؛ همچنین دغدغه اصفهان آینده بهعنوان اتاق فکر کماکان مطرح است.
شهردار اصفهان با اشاره به طرح جمعآوری زباله بر اساس تقویم زوج و فرد بیان کرد: طرح جمعآوری زباله بر اساس تقویم از نظر ما موفق بوده است؛ البته در برخی موارد نیاز به کار بیشتر است که رفع نقایص و همکاری بیشتر مردم را میطلبد. اصفهان میان کلانشهرها بهترین وضعیت را بهلحاظ جمعآوری و حمل زباله دارد.
قاسمزاده تصریح کرد: در بسیاری از شهرها سطل بزرگ زباله را مشاهده میکنیم که کانون انواع اتفاقهای غیربهداشتی است. در برخی از کلانشهرهای اروپایی حمل زباله یک روز در هفته انجام میشود؛ اما ما حمل زباله را از چهار روز به سه روز رساندیم که بعضی نگران شدند؛ این در حالی است که باید کمککنیم تا تولید زباله در شهر کم شده و تفکیک بازیافت از خانه انجام شود؛ بر این اساس، آموزشهایی پیشبینی شده است تا خانه به خانه این موضوع فعالتر شود؛ هماکنون نیز ۵۰۰ خانواده زباله صفر داریم.
تداوم اجرای پروژه رینگ حفاظتی شهر بدون یک روز تعطیلی
شهردار اصفهان با بیان اینکه در حوزه حملونقل تمرکز مدیریت شهری روی متروی اصفهان بوده است، خاطرنشان کرد: خط دوم مترو از دو سمت در حال احداث است و شورای اسلامی شهر، شهرداری را موظف کرده بخشی از خط دوم مترو راتا سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری برساند؛ بر این اساس، به سمت تحقق این انتظار بهسرعت پیش خواهیم رفت.
شهردار اصفهان با اشاره به اینکه قرارداد اولیه با شرکت مپنا برای تکمیل خط دوم متروی این کلانشهر اواخر سال گذشته تصویب شد، تصریح کرد: رقم قرارداد ۶۰۰ میلیون یورو است که بزرگترین قرارداد تاریخ شهرداریها محسوب میشود؛ همچنین در یک سال گذشته تشریفات قانونی آن انجام و ماه گذشته مصوبه آن در دولت نهایی شد و در حال حاضر آماده بهرهبرداری است.
او با اشاره به پروژه حلقه حفاظتی شهر خاطرنشان کرد: پروژه رینگ حفاظتی شهر یکی از طرحهای فعال در شهر است که در دوره گذشته احداث آن آغاز شده بود؛از اینرو بدون یک روز تعطیلی، اجرای این پروژه با شتاب ادامه دارد. قاسمزاده با اشاره به تداوم خط یک متروی اصفهان اظهار کرد: ادامه خط یک مترو از شهرک قدس تا دانشگاه صنعتی اصفهان مصوب شده و آماده انعقاد قرارداد است؛همچنین خرید ۲۸۵ اتوبوس شهری جدید از پروژههای شاخص در حوزه حملونقل شهری بهشمار میرود.
او با بیان اینکه تمرکز مدیریت شهر در حوزه فرهنگی بر فرهنگ شهروندی و شهرنشینی است، گفت: از نظر فرهنگ شهروندی اصفهان نسبت به سایر کلانشهرها فعالیت رو به جلویی داشته است؛ اما مدتی وقفه در این حوزه ایجاد شد.بر این اساس، در بدو ورود به مدیریت شهر بر واگذاری فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی به مردم تأکید شد.
شهردار اصفهان تأکید کرد: در این راستا تسهیلگری و مردمسپاری در اجرای برنامههای فرهنگی و هنری و ترویج فرهنگ شهروندی نیز از مهمترین رویکردهای شهرداری در سال جاری بوده است که سال آینده با جدیت بیشتری دنبال میشود.
افتتاح تقاطع غیرهمسطح دکتر آشتیانی تا بهار ۱۴۰۲
شهردار اصفهان با بیان اینکه در حوزه عمران نیز فعالیتهای خوبی در سال ۱۴۰۱ داشتیم، گفت: تکمیل زیرگذر اندیشه در منطقه ۱۳، تقاطع غیرهمسطح دکتر آشتیانی، تکمیل خروجی شهید کشوری، افتتاح حدود ۱۰ مجموعه فرهنگی ورزشی و تکمیل حدود ۵۰۰ پروژه خرد نیز ازجمله اقداماتی است که شهرداری طی سال جاری در برنامه خود داشته است.
قاسمزاده با اشاره به عملیات اجرایی تقاطع غیرهمسطح شهدای ورزشکار، افزود: این تقاطع در یکی از محورهای پرخطر شهر سمت ورودی دولتآباد احداث شده است و هفته گذشته برای استفاده شهروندان بازگشایی شد تا در آستانه نوروز بهصورت آزمایشی مورد بهرهبرداری قرار گیرد و پس از تعطیلات نوروز با رفع دو مشکل برق و روشنایی بهصورت رسمی افتتاح میشود.
شهردار اصفهان با بیان اینکه زیرگذر اندیشه روبهروی زندان برای عید نوروز به بهرهبرداری میرسد، ادامه داد: تقاطع غیر همسطح دکتر آشتیانی نیز در حال احداث است و بهار ۱۴۰۲ تکمیل و افتتاح میشود. او خاطرنشان کرد: حدود ۵۰۰ پروژه خرد عمرانی در قالب پیادهرو سازی، اصلاح معابر و خیابانسازی انجام که بخش عمدهای از آن تقدیم مردم شده است.
بودجه ۱۴۰۲ شهرداری به روایت آمار و ارقام
قاسمزاده با اشاره به تصویب بودجه ۲۲هزار و ۳۴۰ میلیارد تومانی سال آینده شهرداری این کلانشهر اظهار کرد: بودجه ۱۴۰۲ شهرداری حدود ۶۵درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یافت؛ بنابراین امیدواریم این منابع را تحقق بخشیم و سال آینده خدمات بیشتری را به مردم ارائه دهیم. او با بیان اینکه حدود ۷۳درصد از بودجه شهرداری در سال آینده به فعالیتهای عمرانی و ۲۷درصد به فعالیتهای جاری شهرداری اختصاص یافته است، گفت: در شهرداری اصفهان سعی شده است نسبت ۷۰ به ۳۰ بودجه عمرانی و هزینهای بههم نخورد و این رویکرد از موفقیتهای بودجهریزی در شهرداری اصفهان است.
شهردار اصفهان با بیان اینکه ۶۷درصد از بودجه به تملک دارایی سرمایهای و 6درصد تملک داراییهای مالی اختصاص داده شده است، افزود: ۴۱درصد از بودجه سال آینده به حوزه حملونقل و ترافیک، ۱۹درصد به بودجه حوزه خدمات شهری، ۱۳درصد به حوزه مالی و اقتصادی، ۱۱درصد به حوزه برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی، ۱۰درصد به حوزه فرهنگی و اجتماعی و 3درصد به حوزه شهرسازی و 2درصد نیز به مسائل عمرانی و پروژههای خرد اختصاص مییابد.
او با بیان اینکه بودجه عمرانی ۱۴۰۲ شهرداری ۱۴هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است، تصریح کرد: عدد بودجه عمرانی در سال جاری ۹ هزار میلیارد تومان بود که بیش از هفتهزار میلیارد تومان آن تحقق یافت.
بهرهکشی از کودکان کار در شهر
قاسمزاده با اشاره به ساماندهی کودکان کار و خیابانی گفت: زنجیره حمایت از کودکان کار و خیابانی در شهر شکل گرفته و محصول این همگرایی، افتتاح مرکز حمایتی مراقبتی کودکان کار بوده است؛ بنابراین امیدواریم با همت دستگاههای دخیل مانند استانداری، فرمانداری و بهزیستی پدیده آزاردهنده کار کودکان و سوداگری سوءاستفادهگران در شهر به حداقل برسد و دیگر شاهد آن نباشیم.
او با بیان اینکه حدود ۹۰درصد از کودکان کار اتباع خارجی هستند و نیاز مالی ندارند، ادامه داد: در صورتی که هر کدام از این کودکان نیاز اقتصادی داشته باشند، این ظرفیت در شهر وجود دارد که به کمک خیران مشکل آنها رفع شود؛ حتی برخی از صنایع ما که در رأس آنها خیران نیکاندیش هستند، برای بورسیه تحصیلی و مهارتآموزی، اشتغال بعد از مهارت برای این کودکان پیشنهاد دادهاند؛اما مشکل اصلی این است که بسیاری از این کودکان مورد بهرهکشی، استثمار و سوءاستفاده قرار میگیرند.
شهردار اصفهان با بیان اینکه باید موضوع اتباع بیگانه در جمع کودکان کار را یک مدیریت چندجانبه کنیم، خاطرنشان کرد: در رابطه با کودکان بدسرپرست نیز نیازمند برخورد جدی و قانونی هستیم. او با اشاره به برنامههای نوروز ۱۴۰۲ شهرداری ادامه داد: در آستانه نوروز شهر ازلحاظ رنگ و نظافت نونوار خواهد شد؛ امسال نیز شهروندان و مسافران بهخاطر اتفاقهای نو در شهر غافلگیر میشوند.
اجرای طرح توسعه باغ رضوان
قاسمزاده با اشاره به طرح توسعه باغ رضوان تصریح کرد: طرح توسعه آرامستان باغ رضوان بر اساس طرح جامع توسعه این محدوده بوده است؛ ازاینرو تاکنون هیچ اتفاق غیرفنی و غیر قانونی در این محدوده شکل نگرفته است. او با بیان اینکه در خصوص دفن غیر از باغ رضوان در شهر دو دیدگاه وجود داشته و دارد، خاطرنشان کرد: نخست اینکه، باید باغ رضوان را توسعه عمودی با قبرهای چند طبقه و افقی بدهیم؛ اما از سویی با مباحث ترافیکی در این محدوده روبهرو خواهیم شد.
شهردار اصفهان گفت: بر این اساس باید آرامستانهایی در چهار گوشه شهر تدارک دیده شود تا زحمت سفر مردم از هر گوشه شهر به سمت یک مکان را کاهش دهیم. در این راستا، قصد داریم تعداد آرامستانها را با رعایت جوانب شهری و بهداشتی افزایش دهیم و به این سمت حرکت کنیم.
شهردار اصفهان اضافه کرد: درباره دفن در بقاع متبرکه بین ضوابط اوقاف و ضوابط شهری تفاوت وجود دارد. اوقاف از دستورالعملهای خود استفاده میکند؛ ازاینرو برای حل این اختلافها باید دستگاه سومی ورود کند که در این راستا تاکنون به بحث دفن در قبور و بقاع متبرکه و امامزادگان ورود نکردهایم و این موضوع از سالیان قبل بوده است.
او گفت: در باغ رضوان قبور لاکچری نداریم؛ فقط ممکن است برخی شهروندان اقدام به خرید قبر در قطعه اول کرده یا از سنگ و قابهای خاصی استفاده کنند؛ اما بهطور کلی در خدمات و نوع قبور تفاوت ویژهای قائل نیستیم. بر اساس قوانین و ضوابط قبرها قیمتبندی شده است و بر اساس دسترسی و خدمات و امکانات طرح مصوب در حال اعمال تعرفههاست و همه چیز شفاف است. یکساننبودن سنگهای قبر مطابق با سلیقه خانوادههای متوفی، موضوعی است که به آن اعتراض شده است و دیدگاههای مخالف و موافقی در این رابطه وجود دارد.
تعامل شهرداری و راهور برای کنترل ترافیک شهر
شهردار اصفهان با بیان اینکه حوزه محیطزیست، حملونقل و ترافیک دغدغه نخست شهروندان و شهرداری است، تصریح کرد: در این راستا در بودجه سال آینده نیز بر پروژههای حملونقل ازجمله راهاندازی خط دوم مترو و حلقه حفاظتی تمرکز کردیم؛ بنابراین امیدواریم با ارتقای فرهنگ شهروندی، مشکل ترافیکی را رفع کنیم.
قاسمزاده با بیان اینکه گلوگاهها و گرههای ترافیکی را با ایجاد تقاطع غیرهمسطح و زیرگذر که گروه فنی برای اجرای آن به نتیجه میرسند، باز میکنیم، گفت: حملونقل موضوع تعاملی میان شهرداری و پلیس راهور است. هر زمان ما کنار هم قرار گرفتیم، شهر آرامش بیشتری داشته است؛ اما هر گاه یکی از ما نقش خود را بهخوبی ایفا نکرده، شهر گره خورده است.
قاسمزاده تصریح کرد: پلیس راهور معتقد است مانند گذشته نمیتوانند سر هر چهارراه نیرو مستقر کنند؛ زیرا شهر توسعه یافته است و منابع مالی نیز اجازه این کار را نمیدهد؛ بنابراین هر دو در این موضوع به فهم مشترک برای رصد ترافیک شهر، تخلفها و جریمه بهوسیله دوربین هوشمند رسیدیم. با پلیس راهور تهران برای انعکاس تخلفها رایزنی کردیم؛ چراکه در شیوه یکپارچه سازی سامانه مشکلاتی داشتیم؛ بنابراین با دیدارهایی که انجام شد، از جنبه مدیریتی به جمعبندی رسیدیم و گروه فنی در حال انجام کار است.
در این راستا راهی جز مدیریت ترافیک هوشمند نداریم و امیدواریم تا اندازه زیادی نظم ترافیک برقرار شود؛ البته روی فرهنگ شهروندی نیز تمرکز داریم. شهردار اصفهان با اشاره به حوزه حملونقل گفت: در این حوزه بهدنبال ایجاد ظرفیتی هستیم تا از مردم بخواهیم از خودروی شخصی استفاده نکنند؛ اما ظرفیت حملونقل عمومی ما کشش پاسخگویی به نیازهای شهر را ندارد و بهسمت خرید اتوبوس برقی حرکت کردهایم.
احیای جسم جهاننما و پاککردن روح آن
شهردار اصفهان با اشاره به وضعیت ساختمان جهاننما گفت: قصه ارگ جهاننما در حال بهسرانجامرسیدن است؛ ابتدای فعالیت در شهرداری از اداره حقوقی درخواست کردم چراغ خاموش مباحث حقوقی، رضایت افراد و صاحبان املاک در ارگ را بررسی کنند تا بتوانیم حقوق شرعی و قانونی آنها را ادا کنیم. همزمان با این عرصه فراخوان ساخت هتل در ارگ جهاننما نیز مطرح شد که به این نتیجه رسیدیم ساخت هتل تنها شاخصهای است که میتواند این ارگ را احیا کند.
قاسمزاده با بیان اینکه طبق توافقی که با پیمانکاری درزمینه ساخت هتل در ارگ جهاننما شد، نسبت ۲۵درصد به ۷۵درصد بین شهرداری و سرمایهگذار برقرار شد، افزود: برای این پروژه حدود چهارهزار میلیارد تومان از سوی شهرداری و بخش خصوصی سرمایهگذاری شده و گام مهمی در راستای رفع معضلهای این ساختمان است. طبق برآوردهای انجامشده، اجرای این پروژه پنجساله بوده است؛ اما این نوید از سوی سرمایهگذاری داده شده که طی دو سال بتواند تحویل بدهد و یکی از بهترین هتلهای کشور در بهترین نقطه شهر ساخته شود؛ ما هم روح جهاننما را پاک و جسم آن را احیا میکنیم تا به یک ظرفیت گردشگری مبدل شود.
تب قدرت ندارم
قاسمزاده در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه شما شهردار گوشهگیر و کمحرفی هستید، اظهار کرد: معتقد هستم نباید حرف زیادی زد و باید اقدامات انجامشده را اعلام کرد. در اجرای پروژهها نیز معتقد هستم باید مدیران مناطق طرحها را تبیین کنند، ما در دنیا از سمت حکمرانی بهسمت حکمروایی میرویم؛ از تفکر رسیدن همه مسائل به یک نقطه و یک فرد باید عبور کرد؛ زیرا این تفکر غلطی است که همه موضوعها به یک نفر خاتمه پیدا کند.
در حکمروایی باید هر کسی در حوزه خود صحبت کند؛ حتی شهروندان باید خود گزارشدهنده باشند و کمکم شهرداری باید به سمت اداره شهر به دست شهروندان حرکت کند. این پرسش مطرح است که چرا همیشه باید یک نفر در قاب شهر بهعنوان شهردار باشد؟ مگر اینکه کسی دنبال مباحث انتخاباتی باشد و تب قدرت داشته باشد که قرارگیری مقابل دوربین برای آن یک هدف است؛ اما من دنبال این موضوع نیستم.
تمام حوزههای شهرداری برای کاهش آلایندهها وظایفی دارند
شهردار اصفهان با اشاره به وضعیت آلودگی هوا گفت: قسمتی از آلودگی هوای شهر به بخش حملونقل و صنایع برمیگردد؛ در زمستان هم پدیده مازوتسوزی را در شهر داشتیم.در سفر اخیر ریاست قوه قضائیه، دستور کامل توقف مازوتسوزی صادر شد. امیدوارم این دستور کامل اجرا شده باشد و هیچ مازوتی در نیروگاه در حال سوختن نباشد.
او با بیان اینکه برای کاهش آلودگی هوا راهی جز توسعه قطارشهری و تکمیل حلقه حفاظتی و استانداردکردن اتوبوسها نداریم، افزود: در این راستا اقدامات زیادی در شهرداری در دست انجام است و دستورالعملی آماده شده که همه حوزههای شهرداری برای کاهش آلایندهها وظایفی دارند.
قاسمزاده تصریح کرد: بهشدت برای پالایش فضای سبز شهر در حال کار هستیم.شهرداری درصدد است بخشی از آلایندهها را که سهم شهرداری و قابل مدیریت است، کاهش دهد.
او خاطرنشان کرد: زمانی که شهرداری را تحویل گرفتم سهم شهرداری از درآمد ساختمانی که از مردم دریافت میشود ۳۲درصد بود، در بودجه ۱۴۰۲ این رقم به ۲۶درصد رسیده است؛ چراکه به دنبال آن نیستیم از جیب مردم، شهر را اداره کنیم. در این راستا، بهسمت استفاده از سرمایهگذاریها حرکت میکنیم؛ نمونه آن، سرمایهگذاری سههزار میلیارد تومانی برای ساخت هتل در جهاننماست که در گذشته از پروژههای تعریفشده برای شهرداری بود که باید انجام میداد.
احیای محورهای باباقاسم و هارونیه در سال جدید
شهردار اصفهان با تأکید بر اینکه ابنیه تاریخی و بافت تاریخی شهر برای ما مهم است و روی آن بسیار حساس هستیم، گفت: بهطور جدی درصدد احیای بافت تاریخی هستیم.بر این اساس، خوشسلیقهترین مدیر شهری را که به این موضوع اهمیت زیادی میدهد، برای این کار مأمور کردیم.در این راستا، با تغییر مدیریت میراثفرهنگی که بسیار خوشفکر و مدیری لایق است، کارها برای احیای بافت تاریخی شتاب یافته است.
قاسمزاده با بیان اینکه محورهای باباقاسم و هارونیه در سال ۱۴۰۲ احیا میشود، افزود: به جای احیای نقطهای بهسمت احیا محوری رفتیم تا سرمایهگذار برای سرمایهگذاری روی آن رغبت کند. معتقدیم تا زندگی در بافت تاریخی جریان نیابد، بافت احیا نمیشود. او تصریح کرد: درباره تخریب خانههای تاریخی حساس هستیم؛ اما تخریبها برای مواردی است که طبق نظر کارشناسان میراثفرهنگی امکان حفظ و نگهداری آنها وجود ندارد. اجازه نمیدهیم بافت تاریخی شهر بهعنوان عنصر هویتی، آسیب ببیند.
لزوم اعتماد به سرمایهگذاری بخش خصوصی
شهردار اصفهان با بیان اینکه تیم اقتصادی شهرداری با دانش و تجربه خوبی که داشتند به الگوهای متفاوتی از مشارکت دست پیدا کردند که یکی از آنها صندوق مشارکت جمعی است، افزود: الگوهای نوین مالی دیگر همگی روی میز مشارکتهاست؛ لذا امیدواریم با استفاده از بازار مالی و سرمایه اقتصاد شهر را رونق دهیم.
او تأکید کرد: به سرمایهگذاری بخش خصوصی باید اعتماد کنیم؛ زیرا هر کجا شهرداری به بخش خصوصی و مردم اعتماد و فرش قرمز پهن کرد، شهر رونق گرفت؛ پس از هتل ارگ جهاننما تقاضاهای زیادی برای سرمایهگذاری ارسال شده است و مردم متوجه شدند شهرداری در این مدیریت شهری حقوق طرفین را رعایت میکند و از قراردادهای پر از دینامیتگذاری شده علیه سرمایهگذار خارج شده است.
شهردار اصفهان تصریح کرد: در جریان تغییر و تحول در هاب اصفهان نبودم؛ لذا خواستار ارائه گردش کار آنها شدم تا ببینم موضوع چیست؛ اما اجازه نمیدهیم کار آنها در معرض آسیب و تهدید قرار گیرد؛ زیرا این مجموعه موفق بوده است و شهرداری مخل آن نخواهد بود.
تعیین تکلیف اسکلت فلزی خیابان باغ گلدسته
شهردار اصفهان با اشاره به لزوم تعیینتکلیف اسکلت فلزی خیابان باغ گلدسته بیان کرد: تعیینتکلیف اسکلت فلزی در خیابان باغ گلدسته روی میز کار است. این موضوع نیز مانند جهاننما آزاردهنده است. در این راستا، دو گزینه مطرح شده است تا تکلیف این اسکلت فلزی مشخص شود؛ ایده نخست این است که به تالار شورا تبدیل و شورای اسلامی شهر در آن مستقر شود و ایده دوم این است که تبدیل به هتل شود که احتمال آن از ایده نخست قویتر است. شهردار اصفهان تصریح کرد: تلاش میکنیم تا آمار مراجعه به کمیسیون ماده ۱۰۰ کاهش یابد. بر اساس گزارشها این آمار رو به کاهش است.
اقدامات مدیریت شهری برای تردد آسان معلولان و نابینایان
قاسمزاده با اشاره به اقدامات مدیریت شهری برای تردد آسان معلولان و نابینایان در شهر گفت: ۱۸۵ اتوبوس جدید شهری بر اساس مهندسی خاصی که شده دارای رمپ است تا شهروندانی که شرایط خاص دارند از آن برای سوارشدن استفاده کنند؛ ۵۰ ون نیز خریداری شده که هنوز به شهرداری تحویل داده نشده است و در صورت تحویل، تعدادی از ونها مناسبسازی خواهد شد و در اختیار جامعه هدف قرار میگیرد.
او تصریح کرد: مناسبسازی در شهر تا اندازه زیادی انجام شده است و تلاش میکنیم با کمک شهروندان شهر را بیش از گذشته برای زندگی مهیا کنیم. شهردار اصفهان با بیان اینکه درصدد هستیم درآمد شهرداری را از طریق درآمد ساختمانی سال به سال کاهش دهیم و این نگرانی مردم بهتدریج برطرف میشود، خاطرنشان کرد: در بحث هوشمندسازی، سادهترین موضوع آن مسائل فنی و سختترین بخش آن مباحث سازمانی و فرهنگی است. در این زمینه برنامهای برای سال آینده پیشبینی شده است؛ بهعنوان مثال، یکی از گلوگاههای صدور پروانه، بازدید از محل بود که باعث طویلشدن روند مجوزها، صدور پروانهها و بازدیدها شده بود. در حوزه هوشمندسازی به این نتیجه رسیدیم که طرحی مانند اسنپ را طراحی کنیم و بحث مأمورهای بازدید از منازل و املاک را از سیستم شهرداری خارج و برونسپاری کنیم. او ادامه داد: در این راستا، در صورت درخواست فردی برای بازدید از زمین یا ملک، این مهم در این سامانه ارائه میشود و نزدیکترین مهندس بهعنوان مأمور بازدید مراجعه میکند.
قاسمزاده تأکید کرد: هوشمندسازی در شهرداری کار سخت و زمانبری است؛ اما پیش خواهد رفت. او با بیان اینکه چهارباغ زنده است و اساس زندگی در آن جریان دارد، گفت: در هر دوره پدیدههای اجتماعی را شاهدیم؛ اما نباید با پدیدههای اجتماعی، سیاسی برخورد کنیم ؛ با نگاه فرهنگی اجتماعی باید به آن نگریست.
شهردار اصفهان تصریح کرد: نوجوانان فرزندان این سرزمین هستند و نگاه ما به آنها بهمثابه اعضای یک خانواده است؛ بنابراین پیشنهاد این است؛ به جای طرد نوجوانان، با آنها گفتوگو کنیم و ارتباط متقابل داشته باشیم. این نگرانی از وضعیت دختران و پسران ما در چهارباغ نباید به سمت واکنشهای هیجانی و غیرمؤثر کشیده شود. او با بیان اینکه تقویت ظرفیتهای فرهنگی دولتخانه صفوی پیشنهاد خوبی است که باید بیشتر بررسی شود، گفت: بهمنظور ساماندهی وضعیت نجابت چهارباغ نباید خانوادهها با چهارباغ قهر کنند؛ باید حضور بیشتری داشته باشند.
قاسمزاده تصریح کرد: باید به سمت فضاهایی برویم که نیاز کودکان، نوجوانان و جوانان بهصورت مشروع و قانونی برای تخلیه هیجانها در شهر پیشبینی شده باشد. او خاطرنشان کرد: روند چهارباغ رو به رشد بوده است؛ البته جمعشدن میزها در چهارباغ نظر شورای تأمین در ایام اغتشاشها بوده است که اتفاق افتاد؛ اما برای بازگشایی آنها دوباره تصمیمگیری شورای تأمین را لازم داریم.
حفظ درختان زیست بوم با اصلاح گونهها و تصفیه پساب
شهردار اصفهان با بیان اینکه زیست بوم شهر دغدغه ماست و سعی کردهایم در سازمان پارکها با اصلاحگونهها و تصفیه پساب درختان برای آبیاری این زیستبوم را حفظ کنیم، اظهار کرد: رویکرد امسال به سمت توسعه فضای سبز خانگی است و از حیث مباحث اکولوژیکی آینده بهتری در انتظار شهر خواهد بود.
قاسمزاده بیان کرد: تقویت شبکه آبرسانی آبهای خاکستری در شهر جزو برنامههای سال آینده است که برای آن اعتبار ویژهای اختصاص یافت. او با اشاره به مسیرهای دوچرخهسواری گفت: در باب مسیرهای دوچرخهسواری تا به امروز تفاوت دیدگاهی وجود دارد. برخی معتقدند که باید برچیده شود و برخی دیگر اعتقاد به جانمایی درست مسیر دارند. با توجه به اینکه در آیندهای نزدیک برنامههایی در راستای بهرهمندی از حملونقل پاک مثل وسایل برقی چون اسکوتر در سطح شهر داریم، باید از مسیرهای دوچرخهسواری برای این مهم استفاده شود.
شهردار اصفهان با بیان اینکه لازمه فرهنگسازی و ترویج حملونقل پاک در شهر، ارائه تسهیلاتی برای خرید، تجهیز و حتی ایجاد ایستگاههای شارژ برق است، افزود: درباره مجاز بودن دوچرخهسواری بانوان در سطح شهر، شهرداری منبع و مرجع نیست؛ باید مراجع ذیصلاح در این زمینه نظر بدهند؛ البته الگوهای جایگزینی برای دوچرخهسواری بانوان در سطح شهر طراحی کردهایم و برای آن برنامه داریم.
مسدودنشدن باب فرهنگی در شهر
شهردار اصفهان در خصوص برنامههای فرهنگی گفت: هیچ تعصبی به برنامههای فرهنگی شهرداری نداریم؛ اما به همت جوانانی فعال، خوشفکر و خلاق در معاونت فرهنگی شهرداری، شاهد اجرای رخدادهایی هستیم که باعث شورونشاط در سطح شهر شده است. قاسمزاده بیان کرد: باب مشارکت در تمام زمینهها ازجمله پروژههای زیباسازی و فرهنگی در سطح شهر باز است و ما نیز مکرر فراخوانهایی را درباره جذب ایدههای فرهنگی میدهیم. او با بیان اینکه باب فرهنگی در شهر بسته نشده است، تأکید کرد: ما دستگاههای فرهنگی متعددی در شهر اصفهان داریم؛ اما فقط شهرداری در زمینه فرهنگی کارهای شاخص انجام داده است و چنانچه روزی شهرداری کار فرهنگی نکند، شاهد یک نوع سکوت و رخوت در سطح شهر خواهیم بود.
تأثیر اغتشاشها روی فعالیتهای شهری
قاسمزاده با اشاره به اینکه سال۱۴۰۱ با تمام فرازونشیبها، تلخیها و شیرینیها رو به پایان است، گفت: هر فرازونشیبی در حوزه اقتصادی شهرداری را با بودجه بالغ بر ۱۴۳ هزار میلیارد تومان تحت تأثیر قرار میدهد، هر تصمیم کلان اقتصادی در کشور و هر اغتشاشی در جامعه، روی فعالیتهای شهری تأثیر میگذارد؛ چراکه شهر محل حضور عناصر معترض، مخالف و موافق است؛ اما پس از اعتراضها بیشتر خسارت به شهر و امکانات شهر وارد میشود؛ اما در میان تلاطم سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل طبیعی تلاش کردیم کار شهر بر زمین نماندو شهر از تبوتاب، نشاط، شور و شوق نیفتد. اگر تلاطم نبود، شاید میتوانستیم بهتر و با بهرهوری بیشتری فعالیت کنیم. در این راستا، امیدواریم سال ۱۴۰۲ سرشار از شادمانی و نشاط باشد و بتوانیم با سرعت بیشتر به سمت پیشرفت شهر گام برداریم.
او درباره انتصابها در شهرداری اصفهان گفت: سعی کردم بهترین همکارانم را انتخاب کنم؛ ممکن است ضعف و کاستی داشته باشند؛ اما سعی میکنند بهترین خدمت را ارائه کنند. او با بیان اینکه بر اساس شعار «اصفهان من، شهر زندگی» امیدواریم هر فردی آرزو کند در اصفهان زندگی کند، تصریح کرد: اصفهان شخصیتی دارد که باید از آن صیانت کرد؛ درواقع باید توسعه هماهنگ با این شخصیت داشته باشیم، نگاه و گفتمان حاکم بر شهر توسعه شهر بر اساس حفظ شخصیت شهر است.