به گزارش اصفهان زیبا؛ چالش گردوغبار که استانهای مرکزی کشور ازجمله استان اصفهان را درگیر خود کرده، خسارتهای بسیاری برای مردم و محیطزیست این مناطق بهخصوص در فصل تابستان ایجاد کرده است.
بااینکه چند سالی است قانونگذاریها و سیاستهای بسیاری برای حل این چالش مهم اجرا میشود، متأسفانه تاکنون بهبود چشمگیری برای حل این معضل رخ نداده است. کمآبی و خشکسالی، وجود کویر، صحرا و مناطق با پوشش خاکی در مرکز کشور و البته تغییر جهت وزش باد در فصل تابستان از شرق به غرب از دلایل طبیعی این مسئله بهشمار میرود و کمتوجهی مسئولان و نبود اعتبارات کافی برای حل این مشکل بر تأخیر در حل یا کاهش آن افزوده است. نمایندگان استانهای درگیر چالش گردوغبار در مجلس شورای اسلامی ازجمله کسانی هستند که میتوانند با پیگیریدر این خصوص نقش مؤثر خود را در بهبود و حل چالش ریزگردها به اثبات برسانند.
بیابانها؛ عامل اصلی ایجاد گردوغبار
حامد یزدیان و مهدی طغیانی، نمایندگان مردم اصفهان در مجلس، در رابطه با عوامل اصلی ریزگردها در مناطق مرکزی کشور با «اصفهانزیبا» گفتوگو کردند و از اقدامات و پیگیریهای نمایندگان مجلس برای حل این بحران گفتند. به گفته یزدیان، علت اصلی چالش گردوغبار در اصفهان به شرایط جوی مناطق مرکزی ایران و دستکاریهای انسانی در محیطزیست برمیگردد.
او در این رابطه میگوید: «عامل اصلی چالش گردوغبار در مرکز کشور، بیابانهاست که به هر دلیلی در سالهای اخیر دستخوش دگرگونی انسانی شده؛ تغییراتی که عموما نتیجه افزایش توسعه بوده است.»
این نماینده اصفهان ادامه میدهد: «ریزگردها و آلودگیهای اینچنینی تنها شهر اصفهان را درگیر نکرده است و متأسفانه اکثر شهرهای مرکزی با این مسئله مواجهاند. مسئله گردوغبار اصفهان ناشی از بیابانهای اطراف قم، اردستان، تالاب گاوخونی و بیابانهایی است که در اطراف اصفهان وجود دارد. این بیابانها علاوه بر تولید ریزگرد، با وزش باد و جابهجایی گردوخاک مشکلات و خسارتهای بسیاری را برای محیط و مردم سایر مناطق مرکزی ازجمله اصفهان بهوجود میآورد.»
او در ادامه، به دیگر عوامل مهم در ایجاد گردوغبار اشاره میکند و میگوید: «بستر بیآب زایندهرود نیز عامل مهمی در پیدایش این چالش است و نقش مهمی در ایجاد گردوغبار دارد.»
به گفته یزدیان هرکدام از دلایل مطرحشده ازلحاظ کیفیت گردوغبار با یکدیگر متفاوت هستند. او ادامه میدهد: «برای مثال، گردوغباری که منشأ آن تالاب گاوخونی است، به دلیل بیآبی این تالاب بوده و متأسفانه گردوغبار این تالاب حاوی فلزات سنگینی است که ناشی از پسابهای واردشده به این تالاب است؛ یا بعضی از مناطق دارای ذرات گردوغبار درشتدانه بیشتری هستند.»
او همچنین در خصوص اقدامات نمایندگان مجلس در راستای کاهش گردوغبار و کنترل این چالش میگوید: «در چند هفته اخیر بهصورت مشترک نمایندگان استان اصفهان، استان مرکزی و استان قم جلسههایی در این خصوص برگزار کردند. ما در این نشستها از مسئولان کشوری هم دعوت کردیم. مسئولان از حوزههای منابع طبیعی، محیطزیست، مدیریت بحران و مجموعههای مرتبط برای کمک به تسریع در حل این چالش در جلسهها حضور پیدا کردند، جلسههایی که در آنها به ریشههای ایجاد گردوغبار و راهکارهای حل این چالش پرداخته شده است. این نشستها همچنان ادامه دارد و چالش گردوغبار از مطالبههای جدی ما در این گردهماییهاست. راهحلهایی نیز در این جلسهها ارائهشده که اصلیترین آن، احیای زایندهرود و آبدارشدن تالاب گاوخونی است. البته در این میان دستاندازیهای انسانی به طبیعت در ایجاد گردوغبار کم مؤثر نیست. در برخی مناطق ایجاد پوشش گیاهی، کاشت درختچه یا مالچ پاشی برای رفع این مشکل پیشنهادشده و در دستورکار قرارگرفته است.»
اعتبارات جوابگوی حل مسئله نیست
طغیانی نیز همانند یزدیان عامل اصلی ایجاد گردوغبار در اصفهان را بیابانهای مرکزی کشور میداند؛ علاوه بر این، خشکسالی و کمآبیهای اخیر را مزید بر علت ایجاد گردوغبار عنوان میکند و میگوید: «به خاطر خشکسالیها و شاید مدیریتهای غلطی که در بحث آب شده، این شرایط بهوجود آمده است. در گذشته بسیاری از سیلابهایی که میآمد، تالابها را نگه میداشت و حفظ میکرد.»
او میافزاید: «متأسفانه پروژههای آبخیزداری عملا تالابهای مرکز کشور را از بین برد و از پرشدن آنها جلوگیری کرد. تالاب گاوخونی یکی از این موارد است.»
این نماینده اصفهان با بیان اینکه مسئله ریزگرد، چالشی است که چند استان مرکزی کشور مانند قم، سمنان و اصفهان را درگیر کرده، خاطرنشان میکند: «بیابانهای این مناطق مانند اطراف بیابانک، کاشان، اردستان و سایر بیابانهای غربی به دلیل جهت باد گردوغبار را به سمت اصفهان و سایر استانهای خشک این منطقه میآورد.»
او همچنین معتقد است که دستگاههای مختلف در این رابطه وظایف قانونی برعهده داشتهاند و تا اندازه زیادی به وظایفشان عمل کردهاند؛ اما آنچه نتوانسته است این بحران را بهخوبی مدیریت و گردوغبار مناطق مرکزی را ریشهکن کند، کمبودن اعتبارات در این زمینه است.
طغیانی در ادامه به پیگیریهای انجامشده توسط نمایندگان اشاره میکند و میگوید: «اقداماتی که منابع طبیعی در بحث گردوغبار و حل آن صورت میدهد، کافی نیست و منابعی هم که در اختیار این سازمان است، بودجه مناسبی نیست که بتواند برنامهریزی خوبی در این رابطه داشته باشد.»
این نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه میدهد: «مسئلهای که وجود دارد، این است که چالش گردوغبار برای چند استان مرکزی کشور است. پیگیریهای لازم نیز توسط نمایندگان استانهای درگیر در حال انجام است؛ اخیرا هم جلسهای در کمیسیون شوراها با حضور نمایندههای استان مرکزی داشتهایم. در این جلسه، در رابطه با تأمین اعتبارات منابع طبیعی برای حل چالش گردوغبار بهگونهای که بتواند این مشکل را در حد ابعاد امروزی آن حل کند؛ صحبت کردیم؛ زیرا بودجههای سنواتی برای حل این مسئله در این ابعاد پاسخگو نیست.»
طغیانی خاطرنشان میکند: «با همکاری نمایندهها در استانهای دیگر تلاش میکنیم از طریق افزایش اعتبارات منابع طبیعی و محیطزیست، ابعاد فعالیت و دامنه آن را تا حد امکان گسترش دهیم.»
او در راستای اهمیت تسریع در حل مسئله گردوغبار نیز میافزاید: «با همراهی نمایندگان سایر استانها بهدنبال تأمین اعتبار از ردیف بودجه مدیریت بحران امسال و اختصاص بودجه بیشتر برای حل این چالش در ردیف بودجه سال آینده هستیم.»