خشت اول برای دبیران انشا

خوشبختانه یا متأسفانه درس انشا از معدود درس‌های آموزش‌وپرورش است که می‌شود خلاقیت دانش‌آموزان را با آن کشف کرد.

تاریخ انتشار: 12:47 - یکشنبه 1403/05/28
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
خشت اول برای دبیران انشا

به گزارش اصفهان زیبا؛ خوشبختانه یا متأسفانه درس انشا از معدود درس‌های آموزش‌وپرورش است که می‌شود خلاقیت دانش‌آموزان را با آن کشف کرد. درس نگارش از دانش‌آموزها نمی‌خواهد مطلبی را به زور حفظ کنند یا برای حل مسئله‌ای، چندین فرمول را در مغزشان بگنجانند. درس نگارش فرصتی است تا دانش‌آموزها از عقاید یا خاطره‌هایشان بگویند، از سفرهایی که رفته‌اند یا نرفته‌اند و از داستان‌هایی که با خیال خودشان ساخته‌اند.

«خشت اول» کتابی است نوشتهٔ «حسین حسینی‌نژاد» که خودش دبیر بازنشستهٔ ادبیات است. این کتاب فقط برای دبیران نگارش نیست و دانش‌آموزان هم می‌توانند مخاطب این کتاب باشند؛ برای همین نویسندهٔ کتاب قبل از مقدمه، دو مطلب نوشته که یکی، سخنی با دانش‌آموزان و دیگری، سخنی با دبیران است. در مقدمه، نویسنده می‌گوید خودش هم نمی‌دانسته از کجا شروع کند:

«همیشه شروع سخت است؛ مثل بعضی از شماها که موقع انشانویسی می‌گویید: اگر اولش را بگویید تا آخرش می‌نویسم. آقا، خانم، مامان، بابا، رفیق فقط اولش را بگو، خودم تا آخر می‌نویسم. من هم گرفتار اولش شده بودم.»

حسین حسینی‌نژاد چندین راه را امتحان می‌کند؛ ولی گویا هیچ‌کدام به دلش نمی‌نشیند؛ تا اینکه می‌رود سراغ انشاهای دانش‌آموزانش و مشکلات انشانویسی را از دبیران دیگر می‌پرسد، این‌ها را با مطالعات و تجربه‌های خودش ترکیب می‌کند و نتیجه‌اش می‌شود کتاب خشت اول. کتاب چهار بخش دارد که در هر بخش نویسنده علاوه‌بر نوشته‌های نمونه، تمرین‌هایی مرتبط با آن بخش را طراحی کرده است. در بخش اول نویسنده به این پرسش پاسخ می‌دهد که «آیا نوشتن استعداد می‌خواهد؟» بعد راه‌های جذاب‌تر کردن انشا و نوشته را به ما معرفی می‌کند؛ راه‌هایی مانند ساده‌نویسی، شروع‌های زیبا، تمرکز در نوشته و… .

در بخش دوم ما با «عواملی که خواننده را گریزان می‌کند» آشنا می‌شویم تا بکوشیم از آن‌ها پرهیز کنیم و به دام آن‌ها نیفتیم. بخش سوم، محتواهای بیشتری نسبت به فصل‌های دیگر دارد. نویسنده در این فصل از خیالی‌نویسی، جمله‌سازی، معجون‌سازی و ایده‌سازی می‌گوید و دربارهٔ این قالب‌ها می‌نویسد: خاطره‌نویسی؛ نامه‌نویسی؛ تصویرنویسی؛ شعرسرایی؛ طنزنویسی؛ داستان‌نویسی.

در پایان بخش سوم، حسین حسینی‌نژاد از روشی برای انتخاب موضوع می‌گوید و توصیه می‌کند از حواس پنج‌گانه در نوشته‌هایمان استفاده کنیم. بخش چهارم هم شامل یادداشت‌هایی است که می‌شود با آن‌ها دستی به سر و روی نوشته کشید؛ مانند بازنویسی، ساختمان نوشته، بندنویسی، نقشهٔ راه، عامیانه‌نویسی و علائم نگارشی.

کتاب خشت اول در ۱۰۰ صفحه و توسط انتشارات لوح زرین منتشر شده است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

9 − شش =