این راز مگوست!

اگر تا همین دیروز حفظ حریم خصوصی بیماران یکی از خط قرمزهای حوزه پزشکی به شمار می‌رفت؛ اما این روزها شاهد آن هستیم که برخی از پزشکان از انتشار اطلاعات پزشکی بیماران خود در فضای مجازی پروایی ندارند و به‌راحتی آن را در این فضا به اشتراک می‌گذارند.

تاریخ انتشار: 12:03 - یکشنبه 1403/08/6
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
این راز مگوست!

به گزارش اصفهان زیبا؛ اگر تا همین دیروز حفظ حریم خصوصی بیماران یکی از خط قرمزهای حوزه پزشکی به شمار می‌رفت؛ اما این روزها شاهد آن هستیم که برخی از پزشکان از انتشار اطلاعات پزشکی بیماران خود در فضای مجازی پروایی ندارند و به‌راحتی آن را در این فضا به اشتراک می‌گذارند. کافی است سری به صفحات اینستاگرامی بیندازید تا با انبوهی از پست‌ها و استوری‌هایی مواجه شوید که توسط پزشکان به اشتراک گذاشته شده و قرار است به‌واسطه آن، به تبلیغ کار خود بپردازند؛ تصاویری از پیکرتراشی و تخلیه چربی یا شاید هم از عمل جراحی لیفت صورت و انواع و اقسام تزریق‌های زیبایی. انتشار اطلاعات یا پرونده پزشکی بیماران، فقط به این موارد ختم نمی‌شود؛ بلکه برخی از پزشکان حتی تصاویر و گرافی‌های بیمارانشان را نیز در صفحات شخصی خود به اشتراک می‌گذارند یا با طعنه و کنایه در رابطه با آن‌ها سخن می‌گویند؛ اتفاقی که با واکنش برخی از کاربران فضای مجازی روبه‌رو شده و صدای آن‌ها را درآورده؛ چراکه آن‌ها از نقص حریم خصوصی گلایه دارند و آن را علیه حقوق بیماران می‌دانند.

دری که بر یک پاشنه می‌چرخد!

پزشکان اما گوششان به این حرف‌ها بدهکار نیست و همچنان برای جذب بیمار بیشتر و تبلیغ کار خود، اقدام به انتشار تصاویر بیماران می‌کند. هرچند برخی‌هایشان معتقد هستند انتشار تصاویر و فیلم‌ها با اجازه بیماران است؛ اما این مسئله سبب شده تا افرادی هم حین حضور در مراکز درمانی احساس ناامنی کنند. سعیده که 31 سال دارد، یکی از این افراد است. می‌گوید همین چند وقت پیش برای انجام تزریق فیلر به مطب پزشکی مراجعه کرده است: «هنگام تزریق چشم‌های بسته بود. یک لحظه چشمم را باز کردم و دیدم منشی پزشک بدون اینکه از من اجازه بگیرد، درحال فیلم‌برداری است!»

سعیده از این برخورد پزشک و منشی‌اش و همچنین عدم‌اجازه برای تصویربرداری ناراحت شد: «وقتی اعتراض کردم، پزشک و منشی‌اش رفتار بسیار بدی از خود نشان دادند و گفتند گرفتن عکس و فیلم از بیماران و روند درمان آن‌ها، کاری روتین است و معمولا بیشتر بیمارها نیز نسبت به این موضوع اعتراضی ندارند.» سعیده، اما می‌گوید این مسئله باعث رنجشش شده و باعث شده تا برای انجام کارهای زیبایی دیگر به این پزشک مراجعه نکند. گلایه از نقض حقوق شهروندی و حریم خصوصی در برخی از مراکز درمانی، اما حرف خیلی‌هاست. معصومه که همین چندوقت پیش ساکشن غبغب انجام داده است، می‌گوید: «حین جراحی متوجه گرفتن عکس توسط پزشک شدم. به او اعتراض کردم و از او خواستم تا عکس‌ها را پاک کند. او هم قول داد که این کار را انجام می‌دهد و به‌هیچ‌وجه آن را منتشر نمی‌کند.»

یک هفته گذشت و معصومه همان‌طور که در پیج پزشکش می‌چرخید، ناگهان چشمش به تصویر خودش افتاد: «باورم نمی‌شد که پزشک بدون اجازه من اقدام به چنین کاری کرده باشد! حتی صورتم را محو نکرده بود. خواستم شکایت کنم؛ اما پشیمان شدم؛ چون حوصله پیگیری‌کردن را نداشتم. تنها کاری که توانستم انجام دهم این بود که به پزشک پیام بدهم و از او بخواهم که تصویرم را پاک کند!» انتشار تصاویر بیماران در فضای مجازی باعث شده تا برخی از صفحات پزشکان مسدود شود.

همین چند روز پیش بود که بازرس بهداشت و درمان سازمان بازرسی کل کشور از مسدودکردن ۳۳۳ صفحه مجازی با حکم قضایی خبر داد: «برخی پزشکان در فضای مجازی با انتشار تصاویر بیماران خود مرتکب تخلف شدند که پس از مسدودکردن صفحه اجتماعی آن‌ها برای پیگیری به مراجع قضایی معرفی شدند.» سرهنگ رامین پاشایی، رئیس مرکز امداد و فوریت‌های سایبری پلیس فتا نیز در گفت‌وگو با رسانه‌ها با بیان اینکه متأسفانه در حال حاضر سطح تبلیغات پزشکان، به‌ویژه حوزه زیبایی به فضای مجازی کشیده شده و صفحات مختلف تبلیغات متنوعی را انجام می‌دهند، می‌گوید: «برخی پزشکان برای تبلیغ کار خود از بیماران عکس، فیلم و کلیپ تهیه و آن را در فضای مجازی منتشر می‌کنند که متأسفانه بسیاری از این تبلیغات حاوی تصاویر نامتعارف و گاهی غیراخلاقی است.» او با بیان اینکه هرگونه تبلیغات در حوزه پیکرتراشی و مدلینگ مطابق قانون ممنوع است، می‌افزاید: «انتشار تصاویر از جراحی‌های خاص و زیبایی‌های صورت نیز اگر قرار است در فضای مجازی به‌عنوان نمونه کار پزشک استفاده شود، حتما باید مطابق با شئون و هنجارهای جامعه باشد و انتشار هر نوع تصویر نامتعارف، ممنوع است.»

سرهنگ پاشایی درخصوص شکایات ثبت‌شده از پزشکان در پلیس فتا می‌گوید: «تعداد زیادی از شکایات از سوی هم‌وطنان در پلیس فتا ثبت شده که پزشک از بیمار تصاویری از قبل و بعد از عمل تهیه کرده و سپس بدون اطلاع بیمار این تصاویر را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده که این کار از نظر قانونی جرم است. برنامه‌های آموزشی با تأکید بر اهمیت رازداری و استانداردهای اخلاقی در عصر دیجیتال می‌تواند به تقویت مسئولیت ناشی از ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی کمک کند. مسئولیت حفظ کرامت و حریم خصوصی بیماران برعهده متخصصان پزشکی است و قداست رابطه پزشک و بیمار باید حفظ شود.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

17 + سه =