به گزارش اصفهان زیبا؛ محله قدیمی یونارت، روستایی نزدیک به شهر اصفهان بوده که حالا در شهرکی بزرگ محصور شده است. در دل شهرک کاوه، هنوز خانهها و کوچههای محله یونارت که کمی تغییرات ظاهری پیداکردهاند، وجود دارند. محلیها محله را به نام یونارت میشناسند. البته در این سالها سایه نام شهرک کاوه که یک شهرک جدید است، روی سر محله یونارت سنگینی کرده و دیگر یونارت از حافظهها درحالپاکشدن است.
وجهتسمیه یونارت
حسین حافظی، محقق محله یونارت با اشاره به کتاب «فرهنگ جامع کهن آبادیهای اصفهان» محله یونارت را اینگونه تعریف میکند: «یو» درواقع از کلمه «هو» صادر شده است؛ به معنای «خوبی» و «نا» به معنای آب که هنوز هم در زبان اصفهانیها بهکار برده میشود.
«ارت» به معنای نکویی، خوبی، روحانی و تقدس، پاکی، توانگری و دارامندی نیز از دیگر معانی آن است. با این اوصاف، «یونارت» یعنی «آب پاک و خوبی» که به مکان مقدس و پاک منسوب است؛ درواقع جایی خوشآب و خوشروح و مقدس.یونارت ده کوچکی بوده که زمینهای کشاورزی زیادی داشته است. درواقع زمینهای قدیم، اربابورعیتی بوده که بعدا از حدود سال ۱۳۴۱، کشاورزان یکی پس از دیگری، صاحب زمین شدند و به کشاورزی اشتغال داشتند؛ تا حدی که آن زمان بهخوبی توانستند امرار معاش داشته باشند. زمینها به دلیل کمآبی از کشاورزی خارج و تبدیل به زمین و شهرکی میشوند که کاوه نام دارد. حافظه تاریخی قدیمیهای محل میگوید، در محله یونارت قلعه بسیار بزرگ و زیبایی با نام «قلعه یونارت» وجود داشته که حدود ۲۰خانوار در آن زندگی میکردند؛ ولی حالا اثری از آن قلعه باقی نمانده است.
در این محله به جهت وجود آب، باغهای بزرگی موجود بوده است. یک باغ خیلی بزرگ و مجلل به اسم «باغ مفید» با انواع میوه در آن وجود داشته که طی سالیان گذشته و خشکسالی به بخشهای مختلفی مثل سرای سالمندان، بیمارستان غرضی و آموزشوپرورش تبدیل میشود.
«باغ قنادیان» و «باغ فدک» هم از باغهای حوالی اینجا بوده که حالا باغ فدک تبدیل به فضای سبز و مکانی برای استراحت مسافران شده؛ اما باغ قنادیان کاملا ویرانشده است. از دیگر باغهای باصفای اینجا «باغ صیرفیان» بوده که در آن گلهای محمدی جلوهگری میکرده است.