به گزارش اصفهان زیبا؛ در پرداختن به هر مسئله، منظر و دیدگاه اهمیت فوقالعادهای دارد. منظر، لایه پنهان نگاه ماست و به همین دلیل معمولا مورد غفلت واقع میشود. کمترین توجه میکنیم که در مواجهه با همه مسائل، زاویه دیدی اتخاذ کردهایم، اما نکته مهم این است که ماندگاری و اثربخشی مواجهات ما بستگی به همین منظر دارد.
مسئله شهادت و مقاومت، از این قاعده مستثنا نیست. در جامعه ما به این موضوع زیاد پرداخته شده است، اما کمتر به منظر توجه شده است. مسئله شهادت و مقاومت، جذابیت بالایی برای انسانها دارد و از موضوعاتی است که خود، پیش از دیگران به سخن میآید، اما روایتی که دیگران از آن میکنند، میتواند بر روی ماندگاری و اثرگذاری آن مؤثر باشد.
رهبر حکیم انقلاب در دیدار دستاندرکاران کنگره شهدای استان اصفهان، از منظر خاصی به این مسئله نگاه کردند. ایشان بیش و پیش از پرداختن به مسئله شهادت و مقاومت، به مسئله اصفهان توجه کردند.
اصفهان حامل هویت و معنایی است که یکی از برکاتش مسئله شهادت است. اصفهان ذاتی دارد که با گذر زمان کهنه نمیشود و بسته به آدمها نیست. اصفهان معنایی را با خودش حمل میکند. تربیت این همه عالم و مجاهد و هنرمند و صنعتگر، زمینهای دارد که تنها با امتداد آن میتوان چشم امید به ادامه این مسیر داشت. بدون داشتن این منظر، تنها به رفتارهای سطحی برای تربیت عالم و هنرمند و مجاهد خواهیم پرداخت. چند نفر از برنامه ریزان آموزشی و فرهنگی و شهری ما به این فکر میکنند که برای تقویت روحیه جهادی باید معنای اصفهان را بفهمند و در راستای آن کار کنند؟ نگاه از این منظر، کمک میکند تا به جای مصرف کردن مفاهیم جهاد و شهادت و علم و هنر و صنعت، مخزنی که این معانی از آن سرچشمه میگیرند را در نظر بگیریم و آن را فهم کنیم و برای آن فکری بکنیم.
ما ساکنان اصفهان چقدر به معناداری اصفهان اندیشه کردهایم؟ چقدر از فعالیتهای فرهنگی و عمرانی ما ناظر به ایده اصفهان است؟
هنگامی که جهاد و شهادت، حاصل روح اصفهان باشد، با زندگی گره میخورد. میتواند شئون مختلف زندگی را بسازد. فانتزیسازی فرهنگ مقاومت، حاصل نداشتن همین منظر است. نحوه تعریف ما از شهید، گاهی به افسانههایی ناکجایی پهلو میزند. اصفهانی شدن این اسطوره میتواند آن را باورپذیر
کند.
حقیقتا استفاده مهمی که همه ما، مخاطبان نگاه رهبری میتوانیم از این سخنان داشته باشیم این است که قدری عمیقتر با مسائل مواجه بشویم. شهراندیشی میتواند راهحلی برای درمان سطحینگری ما باشد. گاهی فعالیت ما در یک محله یا یک مسجد، بیارتباط با هویت آن محیط است. در نگاهی کلانتر، همه ما در اصفهان زندگی میکنیم و باید فعالیتمان با آن نسبتی داشته باشد.
آخرین نکته معنایی است که رهبر انقلاب از اصفهان مطرح میکنند. اصفهان از دل تدین خود، تمدن برآورده است. صنعت و هنر پدید آورده است. گاهی در فهم شهر، به ظواهر شهر مینگریم و از فرهنگ و دیانت جامعه ناامید میشویم. اما غافلیم که زیرپوست شهر، دیانت در کار است. نهتنها اصفهان، کماکان متدین است، بلکه تدین را نمایندگی میکند. تدینی که در کار است و صنعت و هنر و دانش پدید میآورد. کافی است قدری پوسته را کنار بزنیم و توان دیدن ناخودآگاه شهر را داشته باشیم.