به گزارش اصفهان زیبا؛ در هفته ملی مبارزه با سرطان قرار داریم، دراینبین گویا سرطان معده شیوع بیشتری یافته است؛ از همین رو نظریه جواد کاردانپور، محقق طب سنتی و مدیر سلامتکده طب سنتی سها طب را به این موضوع اختصاص دادیم:
یکی از انواع سرطانها، سرطان معده است. طبق روایات وارده از اهلبیت علیهمالسلام، اولین عامل سرطان و بیماری در کل بدن معده است، با این اوصاف باید از اصلیترین عوامل بیماری آن را به حساب آوریم.
اما به تعبیر طب سنتی، غذاهای هضمنشده اگر در معده ماندگار شود، بهصورت چربیهای ماندگار و غلیظ در میآید و به همراه خون و رطوبت تبدیل به غده خواهند شد. تمام غدهها در بدن انسان زمانی ایجاد میشوند که بدن توان هضم آنها را نداشته و بهصورت تومورهای سرطانی و چربی نگهداری و انبار میشوند تا زمانی که بدن نیاز به غذا پیدا کرد یا بدون آب و غذا ماند، از این تودهها و چربیها غذارسانی کند.
اگر فردی هیچگاه گرسنگی نکشد و دائم در حال خوردن باشد و بدن نیاز به غذا پیدا نکند، تودهها سفتوسخت شده و ماندگاری آنها در مدت طولانی باعث عفونی شدن و ضربه زدن به اعضای دیگر بهخصوص اعضای رئیسه بدن خواهد شد.
در سرطان معده، ابتدا سوزش معده، سپس زخم معده، بعدازآن، ورم معده و درنهایت سرطان معده ایجاد میشود. اگر فردی کمترین علت و علائم را از این موارد مشاهده کرد، باید به معده غذا نرساند تا بتواند فضولات را دفع کند، ولی اگر دائم برای رفع آن غذا بخورد یا خوراکی مصرف کند، باعث تشدید آن خواهد شد.
علائم
بیاشتهایی و حالت تهوع، احساس پری شکم و سیری زودرس، مشکل در قدرت بلعیدن، درد در ناحیه بالای شکم، استفراغ خونی (در مراحل پیشرفته حتی با خوردن آب هم بالا میآورد)، آروغ و ترش کردن و نفخ معده، سوزش سردل به شکل دائمی و گاه متناوب، کاهش سریع وزن، زردی پوست و مبتلا شدن به یرقان، مشکل در بلع غذا و خون در مدفوع.
علت
منشأ این بیماری، به غذاهایی که مصرف میکنیم و طریقه خوردن و جویدن آنها و تعداد وعدههای غذایی در روز، بستگی دارد. پرخوری، نداشتن دندان برای جویدن یا تند خوردن غذا، ریزهخواری، در حال گرسنه نبودن غذا خوردن از عوامل ایجاد سرطان و مشکلات معده است.
خوردن غذاهایی که جویدن زیاد نیاز ندارد مثل نان باگت یا ساندویچی و فستفودها و یا زیاد خوردن برنج (چون برنج هم سبوس آن گرفته شده و نرم است و نیاز به جویدن زیاد ندارد) حتی نان نرم و سبوس گرفته که بهراحتی بلعیده میشود، باعث تشدید این عوامل میشود؛ بنابراین حتی نان ما هم باید مثل نان امیرالمؤمنین (ع) خشک و سفت باشد که جویدن بیشتری نیاز داشته باشد و با بزاق دهان مخلوط شده و کار معده را سبک کند و بهخوبی هضم شود.
ضمنا بهتر است بدانید غذاهایی که در زودپز طبخ میشود، پخته نمیشوند و با فشار هوا از هم متراکم یا پاشیده میشود و چون نرم میشود ما فکر میکنیم، پخته شده است، درحالیکه این نوع طبخ درست نیست و باعث اذیت شدن معده خواهد شد.
غذا باید با شعله کم و نرم در مدتزمان زیادی پخته شود؛ مثل گوشت که حداقل 4 تا 7 ساعت نیاز به پختن دارد و یا حبوبات مثل نخود حداقل 4 ساعت نیاز به پختن دارد (نفخ بعد از خوردن آنها به دلیل نپخته شدن آنهاست).
ضمنا مصرف غذاهای صنعتی و عدم هضم مناسب از ایجادکنندههای بیماریهای معده است. خوردن نوشابه و مایعات گازدار نیز علاوه بر ایجاد مشکلات معده، باعث بروز بیماریهای روده هم میشود؛ چون قبل از هضم کامل غذا، با فشار گاز در معده غذا را به درون روده فرستاده و هضم را به گردن روده انداخته و منجر به کولیت و یبوست و… میشود.
علل دیگر بروز سرطان معده؛ مصرف زیاد آب و مایعات است، آب سردکننده معده و عامل رطوبت زیاد و جذب سردی و تری بدن، یا همان بلغم است. علاوه بر این، نوشیدن آب زیاد باعث عدم هضم غذا در معده میشود؛ همانند زمانی که غذا روی گاز بگذاریم و هر نیم ساعت یکبار مقداری آب روی آن بریزیم، غذا پخته نمیشود.بنابراین زمانی که غذا به اتمام رسید، فرد باید به مقدار رفع عطش آب مصرف کند و دیگر ننوشد تا غذا حداقل به مدت دو ساعت به نضج اولیه برسد و خلل در هضمش ایجاد نشود.در ضمن رژیمهای غذایی خاص مثل خامخواری و گیاهخواری یا ترک گوشت و… خطر بسیار زیاد برای معده دارد. مصرف الکل و نوشیدنیهای بخارزا نیز باعث ایجاد مشکلات معده، کبد و حتی مغزی بسیار شدید خواهد شد.
راهکارهای پیشگیری و درمان اولیه سرطان معده
کسی که بیمار میشود، باید اول مایعات را کم کرده و آب را همراه با چیزهای خشک و گرم مصرف کند، مثل خرما، انجیرخشک، کشمش یا توتخشک. خوب جویدن غذا بهخصوص با نان خشک و سفت(اگر نان جو باشد بهتر است)، کم کردن مایعات و در حد رفع تشنگی بهاندازه یک جرعه با خرما مصرف شود، مصرف نمک و هاضوم قبل و بعد از غذا(هاضوم: آویشن زنیان و سیاهدانه با نمک)، مداومت در خوردن سیب و به در بین دو وعده غذا در شبانهروز، مصرف مداوم سبزیها، پرهیز از مصرف زیاد برنج و نان نرم، مصرف سرکه در برنامه غذایی روزانه (البته بعد از غذاهایی که برنج نداشته باشد)، عدم استفاده از سیبزمینی، گوجه، مرغ و لبنیات صنعتی.
درمان سرطان معده در طبسنتی اسلامی
چیزهایی مصرف شود که به گرم کردن معده و تقویت آن کمک کند: عسل و سیاهدانه، نان خشک جو، آویشن و نمک، زیره، زنجبیل، دارچین (بهصورت خشک در صبح ناشتا)، جویدن کندر بعد از هر وعده غذا (به هضم غذا کمک میکند)، جوشانده نعنا، انار و رب انار، سویق نخود با شیرینبیان (صبح ناشتا)، رژیم 21 روزه سیب یا انگور، نان خشک با پنیر طبیعی و نعنا (از بهترین غذاهای شب است در زمستان با گردو و در تابستان با کمی خربزه مصرف شود). مصرف غذاهایی همچون: کدو، باقالا با پوست، سنجد، خورشت به، کباب پر یا چنجه بدون برنج، خورشت سیب.