به گزارش اصفهان زیبا؛ تا به حال از هاضوم چیزی شنیدهاید؟ بعضی از شما ممکن است با خوردن بعضی از غذاها دچار نفخ یا دل درد و یا هضم ناقص شوید. در این صورت پیشنهاد میشود ضمن آهسته جویدن غذا، قبل از صرف آن از کمی هاضوم استفاده کنید.
درباره خواص آن جواد کاردانپور، مشاور تغذیه سالم و محقق طبسنتی توضیح میدهد:
طبق روایات، هاضوم ترکیب سهگانه از آویشن، زنیان و سیاهدانه به نسبت مساوی است که آسیاب شده و مخلوط میشوند و قبل از غذا با نمک طبیعی خورده میشود و البته بعد از غذا هم میتوان مصرف کرد.
-روایت پیامبر در مورد هاضوم: پیامبر(ص) فرمودند اگر هاضوم مصرف کنم، نگاه به غذا نمیکنم که آیا ضرر دارد یا نه.
همچنین میفرمودند: هاضوم معده را تقویت و بلغم را قطع میکند.
مختصری از خواص ترکیبات هاضوم
خواص سیاهدانه: پیامبر اکرم(ص) سیاهدانه را درمان هر دردی به جز مرگ دانستهاند.
همانا در سیاهدانه، شفای همه بیماریها است، پس من از آن استفاده میکنم برای تب و میگرن و درد و التهاب چشم و شکم درد و برای کل دردهایی که بر من عارض میشود پس خداوند مرا با آن شفا میدهد.
سیاهدانه حاوی مقدار زیادی پتاسیم، آهن، امگا۳، ویتامینهای ب ۱، ب ۲، ب ۳ و چربیهای مفید است. منبع خوبی از کلسیم، آهن، روی، مس، تیامین، نیاسین، فسفر، اسیدفولیک، خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی دارد که از بدن در برابر آسیب سلولی و بیماریهای مزمن محافظت میکند. ضدانگل، ضدباکتری و مسهل است، تنظیم فشارخون و قاعدهآور و مفید برای معده، ریه و سرماخوردگی است.
خواص آویشن: این گیاه دارای کالری، پروتئین، چربیهای مفید، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین آ و سی، فیبر، آهن و منگنز است. خاصیت ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی دارد.
در درمان سرماخوردگی بهکار میرود و برای ریه و سرفههای خلطدار و نیز معده خیلی مفید است.
خواص زنیان: این گیاه، برای غلبه بلغم بسیار مفید است و دارای پروتئین، چربیهای مفید، مواد معدنی، فیبر، کربوهیدرات است. همچنین دارای کلسیم، تیامین، ریبوفلاوین، فسفر، آهن و نیاسین است. ضد التهاب و ضدباکتری و خواص آنتیاکسیدانی فوقالعاده زیادی نیز دارد. ضدنفخ قوی است و برای دستگاه گوارش و معده و هضم غذا، رحم، ریه و کلیهها مفید است.
خواص کلی هاضوم
برای درمان تمام ناراحتیهای عمومی گوارشی چون ضعف معده، نفخ، سوزش، سنگینی و رفلاکس معده، تقویت و رشد پرزهای معده، رودل، درد شکم، افزایش اشتها، دفع بلغم مناسب است.
استفاده از این ترکیب بهطور معمول و روزمره و در موقع سلامتی هم قابل استفاده است، برخلاف تصور عموم هیچگونه ضرری ندارد و به عنوان دارو نیست که مصرف روزمره آن باعث وابستگی یا ایجاد عوارض بر روی بدن شود.
طریقه و میزان مصرف: یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مرباخوری با کمی نمک قبل از غذا بدون آب و بعد از غذا به همراه کمی آب میل شود.(افراد دو تا هفت سال نصف این میزان و افراد زیر دو سال یک چهارم بزرگسالان میل کنند.)
مصرف هاضوم به صورت خشک توصیه شده و طبق روایت ترکیبی از سه ماده غذایی است که عنوان شد. ضمنا هاضوم را به همراه نمک قبل از هر میوه و خوراکی که خورده میشود، نیز میتوان استفاده کرد.