اجرایی‌شدن طرح استفاده از محیط مساجد برای بازی کودکان

مساجد؛ حامی جوانی جمعیت

مسجد شلوغ است. مادران به‌همراه دختران برای اعتکاف آمده‌اند. در میان آن‌ها زنی با سه کودک 60روزه، دوساله و چهارساله توجه همه را به خود جلب کرده است.

تاریخ انتشار: 09:53 - یکشنبه 1403/11/7
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
مساجد؛ حامی جوانی جمعیت

به گزارش اصفهان زیبا؛ مسجد شلوغ است. مادران به‌همراه دختران برای اعتکاف آمده‌اند. در میان آن‌ها زنی با سه کودک 60روزه، دوساله و چهارساله توجه همه را به خود جلب کرده است. جلوتر می‌روم و با او سر صحبت را باز می‌کنم. از او می‌پرسم: «چرا با کودک 60روزه آمده‌اید؟ سخت است.»

می‌گوید: «من در خانواده‌ای مذهبی بزرگ شده و از کودکی با اعتکاف و روزه و نماز آشنا شدم و دوست دارم بچه‌هایم نیز در این‌ گونه محافل بزرگ شوند و با راه‌ورسم روزه‌داری و نماز آشنا شوند.»

صحبت‌های او مرا وامی‌دارد تا سؤال‌های بیشتری بپرسم. از او می‌پرسم: «خانه‌دار هستید یا شاغل؟» می‌گوید: «مدتی در یک شرکت کار می‌کردم؛ اما چند سالی است به دلیل مشغله‌هایم نمی‌توانم کار کنم و ترجیح می‌دهم در خانه باشم و به تربیت بچه‌ها مشغول. از زمانی که رهبر معظم انقلاب بر جوانی جمعیت تأکید کردند، بر آن شدیم تا تعداد فرزندان بیشتری داشته باشیم؛ همسرم نیز با من هم‌عقیده بود و در این راستا به فاصله چند سال سه فرزند به دنیا آوردم.»

زن جوان حالا از سختی‌های زندگی آپارتمان‌نشینی با سه فرزند کوچک می‌گوید. او که در یک آپارتمان 70متری زندگی می‌کند و مستأجر است، می‌گوید: «بچه‌ها که از خواب بیدار می‌شوند، سروصدای زیادی دارند و گاهی همسایه‌ها اعتراض می‌کنند که چرا کودکان شما این‌قدر شلوغ می‌کنند. آن‌ها باید متوجه باشند که نمی‌توان کودکی کودک را از او گرفت و به او گفت که بازی نکن. من تا حدی می‌توانم آن‌ها را از بازی‌کردن منع کنم؛ اما بیش از این در حق آن‌ها ظلم می‌شود.»

او بیان می‌کند: «برای فرزندآوری نیاز است که بسترهای جوانی جمعیت فراهم شود. خانواده‌ای که با سه تا پنج فرزند در یک آپارتمان بدون حیاط زندگی می‌کنند، در آینده فرزندانی گوشه‌گیر و منزوی خواهند داشت، بچه‌هایی که ارتباط‌برقرارکردن آن‌ها با کودکان در جامعه به‌سختی انجام می‌شود؛ علاوه بر این، ازلحاظ جسمی هم چاق می‌شوند؛ چون تحرکی ندارند. نمی‌توانند در یک سالن کوچک بدوند و بازی‌های هوازی داشته باشند.»

صحبت‌های او که تمام می‌شود، به این موضوع فکر می‌کنم که چگونه می‌توان به این‌گونه خانواده‌ها کمک کرده و شرایط را تعدیل کرد. مریم فاتحی‌زاده، مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان، دراین‌خصوص طرحی را پیشنهاد می‌کند.

او معتقد است که مسئولان مساجد و تکایا باید درب مساجد و حسینیه‌ها را باز بگذارند تا خانواده‌ها بتوانند از حیاط این مجموعه‌ها برای بازی فرزندانشان استفاده کنند. مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان خاطرنشان می‌کند: «به‌جز ایام شهادت و ولادت ائمه‌اطهار(ع) یا سه موعد نمازهای یومیه اغلب درب این مجموعه‌ها بسته است؛ درحالی‌که مسجد در ابتدای انقلاب، محل عبادت به معنای نمازخواندن نبود؛ بلکه به این معنا بود که هر کاری انجام می‌دهیم از جنس عبادت باشد. زنان ما ابتدای انقلاب در مسجد جمع می‌شدند تا کارهای پشتیبانی از مساجد شکل گیرد.»

فاتحی‌زاده تصریح می‌کند: «حضور کودکان و نوجوانان در مساجد علاوه بر بازی‌کردن، شناخت دینی و معنوی به‌همراه دارد.» او ادامه می‌دهد: «فرزندان خانواده‌های پرجمعیت که در آپارتمان‌ها زندگی می‌کنند، نمی‌توانند شور و هیجان خود را تخلیه کنند. آن‌ها اغلب باید بازی‌های آپارتمانی داشته باشند و به دلیل رعایت حال همسایه‌ها از جست‌وخیز پرهیز کنند. همین معضل باعث می‌شود که آن‌ها کودکی نکنند و گاهی گوشه‌گیر و منزوی شوند.»

مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان تصریح می‌کند: «اجرای این طرح باید عملیاتی شود تا بتوانیم گامی چند در راه ترویج جوانی جمعیت برداریم.»
فاتحی‌زاده بیان می‌کند: «امروزه اغلب خانواده‌ها اجاره‌نشین هستند و به دلیل مسائل اقتصادی نمی‌توانند خانه‌های حیاط‌دار داشته باشند؛ اما بچه‌های آن‌ها می‌توانند در حیاط مساجد و تکایا بازی کنند تا خلأ ناشی از نداشتن حیاط در منزل برای آن‌ها پر شود. »

او ادامه می‌دهد: «این اقدام علاوه بر افزایش شورونشاط در کودکان باعث می‌شود روحیه اجتماعی در کودکان و خانواده‌ها افزایش پیدا کند.» مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان بیان می‌کند: «در ساعاتی که کودکان در حیاط مساجد و تکایا بازی می‌کنند، والدین هم می‌توانند در همان مکان در کلاس‌های آموزشی و تربیتی شرکت کنند.»

فاتحی‌زاده خاطرنشان می‌کند: «این اقدام مؤثر در راستای جوانی جمعیت به بعد شناخت انسان‌ها از فضای بیرونی و ارتباط با دیگران هم کمک می‌کند.» اهمیت داشتن مساجدی پویا و در تراز انقلاب اسلامی مدیر اجرایی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان نیز در گفت‌وگو با «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «مسجد طراز انقلاب مسجدی است که در آن، سه نوبت نمازجماعت برگزار می‌شود، پایگاه مقاومت بسیج و کانون فرهنگی فعال دارد و ازنظر فضای فیزیکی هم استاندارد است.»

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجتبی کوچک‌زاده اظهار می‌کند: «ما با این طرح مخالف نیستیم؛ اما طبق فتوای مراجع دینی مساجدی که حکم صیغه دارند، فقط برای نمازخواندن و برگزاری مراسم‌ باید استفاده شوند؛ اما می‌توان برخی از نقاط را که حکم صیغه ندارند، برای اجرای این طرح در نظر گرفت.»

او با بیان اینکه جوان‌گرایی در مساجد باید محور برنامه‌ها باشد، ادامه می‌دهد: «مساجد باید طراز انقلاب اسلامی بوده و برای همه اقشار مردم برنامه داشته باشند.» مدیر اجرایی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان خاطرنشان می‌کند: «کودکان به استخر و اردو علاقه‌مند هستند؛ بنابراین مساجد باید برای کودکان جاذبه‌هایی داشته باشند تا به رشد و بالندگی آن‌ها کمک کند.»

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجتبی کوچک‌زاده بیان می‌کند: «برخی از مساجد دوستدار خانواده در سطح شهر وجود دارند که بانوان خانه‌دار می‌توانند از ساعت 9 تا 11 صبح در آن‌ها آموزش‌های مختلف را یاد بگیرند و در کنار آن، کودکان خود را به مهدهای کودک در آن مجموعه بسپارند؛ این‌گونه تربیت مادر و کودک هم‌زمان انجام می‌شود.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

دو + 16 =