سیدمحمد صادق‌الحسینی، اقتصاددان، از سمت و سوی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ می‌گوید

سال تلاقی ریسک‌ها!

پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش نرخ تورم در سال آینده دارد. در سال 1404 چند ریسک اقتصاد ایران را تهدید می‌کند.

تاریخ انتشار: 10:14 - شنبه 1403/12/18
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
سال تلاقی ریسک‌ها!

به گزارش اصفهان زیبا؛ پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش نرخ تورم در سال آینده دارد. در سال 1404 چند ریسک اقتصاد ایران را تهدید می‌کند. سید محمد صادق‌الحسینی، اقتصاددان از مؤلفه‌هایی همچون سیاست‌های ترامپ، شرایط جدید منطقه، افزایش طبقه فقیر (ظهور 10 میلیون نفر فقیر در کشور)، ناترازی انرژی، به‌عنوان ریسک‌های تهدیدکننده اقتصاد کشور نام می‌برد و معتقد است به دلیل این مؤلفه‌های تأثیرگذار چندگانه در اقتصاد ایران، سال 1404 سال تلاقی ریسک‌ها خواهد بود.

صادق الحسینی به میزبانی اتاق بازرگانی اصفهان در جمع فعالان بخش خصوصی اصفهان پیش‌بینی‌هایش را از شرایط اقتصاد کشور در سال آینده ارائه کرد و تأکید داشت که فهم درست از بازارها کلید رفتار درست در بازارها برای سال آینده است.

این اقتصاددان گفت: سیاست‌های ترامپ یکی از عواملی است که در سمت‌وسوی اقتصاد کشور تأثیرگذار خواهد بود. علاوه براین پیش‌بینی بنده حاکی از افزایش طبقه فقیر جامعه است.

وضعیت جامعه فقیر در سال آینده

صادق‌الحسینی اذعان کرد: در ده سال گذشته طبقه فقیر ایران از ۶ درصد جامعه به ۲۶ درصد جامعه تبدیل شدند؛ بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون به طبقه فقرای جامعه اضافه شده است؛ البته تعریف اقتصاددانان از طبقه متوسط بودن با تعریف جامعه‌شناسان تفاوت دارد. براساس تعریف بانک جهانی کسی که کمتر از ۵٫۵ دلار درآمد دارد، فقیر است و شخصی که بالای ۵۵ دلار درآمد دارد، مرفه حساب می‌شود.

او عنوان کرد: هنگام انقلاب اسلامی، طبقه فقیر ۵۰ تا ۵۵ درصد را تشکیل می‌داد و در دوره رئیس‌جمهوری هاشمی و خاتمی شاهد رشد جدی طبقه متوسط و کاهش فقر بودیم.

رشد قابل توجه ناترازی بنزین در سال ۱۴۰۴

این اقتصاددان ناترازی انرژی را یکی دیگر از مؤلفه‌های تاثیرگذار در اقتصاد ایران سال 1404 عنوان کرد و توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ ایران صادرکننده بنزین بود؛ ولی در سال ۱۴۰۲ ایران به واردکننده بنزین تبدیل شد؛ در سال ۱۴۰۴ ما ۱۲۵ میلیون رشد تولید بنزین و ۱۴۵ میلیون مصرف بنزین داریم و این ناترازی جدی در این بخش را نشان می‌دهد. اگر بخواهیم وضعیت موجود را ادامه دهیم در سال آینده ۸ میلیارد دلار باید بنزین باید وارد کنیم این در حالی است که کل درآمد دولت در بودجه ۱۲ میلیارد دلار است و با این احتساب یک دلار هم برای اینکه بنزین وارد کنیم، نداریم.

صادق‌الحسینی افزود: در کمال تأسف هرکجا قیمت‌گذاری دولتی باشد ناترازی ایجاد می‌شود و تقاضا بیشترازعرضه خواهد شد. ولی اگر قیمت درست تعیین شود مصرف‌کننده تا جایی که بتواند مصرف می‌کند؛ تولیدکننده هم تولید آن کالا برایش به‌صرفه می‌شود و برای تولید آن کالا انگیزه پیدا می‌کند.

او ادامه داد: سال آینده یا باید قیمت بنزین ده برابر شود یا باید جیره‌بندی کنیم. در کمال تأسف قیمت بنزین در ایران یک‌پنجم قیمت بنزین در پاکستان است و این باعث به‌صرفه بودن قاچاق بنزین می‌شود.

صادق‌الحسینی خاطرنشان کرد: در انرژی گاز وضعیت کشورمان نسبت به سایر انرژی‌ها نامناسب‌تر است. اگر هیچ سرمایه‌گذاری در تولید گاز نکنیم، تولید گاز در ۱۴۰۴ از ۸۰۰ میلیون مترمکعبی در روز به ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد. در کمال تأسف پارس جنوبی به‌شدت دچار افت فشار شده است و اگر به میادین نفتی تزریقی صورت نگیرد، با کسری 40 درصدی در مصرف گاز مواجه خواهیم شد.

او تأکید کرد: با یک ناترازی جدی در انرژی گاز مواجهیم، در سال آینده ۴۰ درصد مصرف گاز را باید قطع کنیم (با قطع گاز به دنبال جیره‌بندی هستند) و از اردیبهشت سال آینده جیره‌بندی گاز شروع می‌شود. علاوه براین در انرژی برق هم دچار ناترازی جدی شدیم؛ ازاین‌رو 30 درصد برق کشور را ناچاریم سال آینده خاموش کنیم وناترازی انرژی بیشترین ضربه را به بخش صنعت می‌زند.

سال آینده، خاموش‌تر از امسال

این اقتصاددان گفت: ۱۱۰ روز در سال آینده خاموشی‌های گسترده در کشور در بخش برق یا گاز داریم و امکان ندارد با انرژی خورشیدی بتوانیم ناترازی را حل کنیم؛ چرا که نحوه تابش آفتاب و میزان تابش روی قیمت تمام‌شده نیروگاه خورشیدی اثر می‌گذارد و قیمت تمام‌شده مؤلفه‌ای است که تعیین می‌کند نیروگاه خورشیدی در کشور توسعه می‌یابد یا خیر.

صادق الحسینی خاطرنشان کرد: سهم اقتصاد نفت و گاز از اقتصاد نصف شده است. به خاطر تحریم‌ها نفت و گاز در اقتصاد ایران نقش سابق را ندارد و در سال 1404 با تورم فزاینده و رکود در اقتصاد مواجه خواهیم شد.

بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۴

این اقتصاددان خاطرنشان کرد: نقدینگی عامل رشد نرخ دلار است؛ سال آینده طلا به دلیل بحرانی بودن شرایط بین‌المللی و کاهش نرخ بهره آمریکا امکان رشد بیشتر دارد. از سوی دیگر دلار هم افزایش قیمت دارد و پیشنهاد می‌شود سرمایه‌گذاران تا 80 درصد سبد دارایی‌شان طلای آب‌شده و 5 درصد هم رمز ارز داشته باشند.

صادق الحسینی گفت: براساس پیش‌بینی واقع‌بینانه در سال آینده کریپتو اولین گزینه‌ای است که برای سرمایه‌گذاری مناسب است؛ پس‌ازآن طلا و در رتبه بعدی دلار برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند؛ ولی خودرو، بورس و مسکن گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیستند.

این اقتصاددان اذعان کرد: مدیریت ریسک برای سال آینده اهمیت دارد حتما فعالان اقتصادی سه صندوقه بودن دارایی‌شان را رعایت کنند و سهم طلا را برای سرمایه‌گذاری افزایش دهند.

صادق الحسینی چندین توصیه به سازندگان و مشارکت‌کنندگان نیز داشت. او توضیح داد: متنوع‌سازی کنید و پیش از میزانی که در صندوق خرگوشی باید در این بیزنس داشته باشید را نگه ندارید؛ چون اشتباه مهلکی است؛ اگر لازم بود شریک بگیرید زمین زیر ۲۰۰ الی ۵۰۰ متر برای ساخت دیگر صرفه به ریسکش نمی‌ارزد. زمین‌های بالاتر از ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیارد تومان در مناطق میانی شهرهای بزرگ مناسب‌اند.

او درباره بازار بورس سال آینده گفت: بازار بورس به لحاظ مؤلفه‌های بنیادین رشد خوبی در سال آینده خواهد داشت؛ این رشد با افزایش ریسک‌های سیاسی کاهش خواهد یافت و مشخص نیست میزان کاهش چه میزان خواهد بود. با افزایش ریسک‌های سیاسی و افزایش نرخ ارز اثر دوگانه بر بورس قابل‌تصور است؛ ازیک‌طرف اثر کاهشی که ذکر شد و از طرف دیگر اثر افزایشی ناشی از افزایش نرخ ارز همچون سال ۱۳۹۹ که تصور عاملان اقتصادی از افزایش شدید دلار که محقق نشد، منجر به حباب بزرگی در بورس تهران شد که ما همان موقع هم هشدار دادیم این حباب است و به‌زودی می‌ترکد.

این اقتصاددان افزود: سال گذشته رشد کنونی بورس در سال 1403 تا آبان را پیش‌بینی کرده بودیم. توصیه من به خرید صندوق‌های شاخصی و غیرشاخصی در سهامی و در اوراق است به نسبتی که سبدهای سه‌گانه که هر فرد کامل بشود ولی سهم بورس به نسبت طلا در صندوق خرگوشی باید 20 درصد بورس و 80 درصد طلا باشد.

وضعیت بازار بورس در سال آینده

او درباره وضعیت بازار ارز در سال آینده گفت: بازار ارز سال آینده بسیار نوسانی و البته صعودی خواهد بود؛ ولی به‌شدت تحت تأثیر حوادث سیاسی است که ریسک بالایی را به همراه دارد. به‌هیچ‌وجه ارز بیش از ۱۰هزار دلار به‌عنوان سرمایه‌گذاری نگه ندارید؛ هم به ضرر اقتصاد ملی است و هم بازدهی آن در بلندمدت کمتر از سایر دارایی‌هاست.

صادق الحسینی عنوان کرد: سعی کنید دارایی‌های ارزی مثل طلا با شرکت‌های بورسی را که درآمد ارزی دارند، نگه دارید. اگر برای امور تجاری شرکت خود نیاز به ارز دارید حتما ذخیره کافی داشته باشید. خصوصا اگر بدهی ارزی دارید سریع‌تر سعی کنید آن را پرداخت کنید.

این اقتصاددان بیان کرد: موجودی مواد اولیه شرکت خود را خصوصا اگر وارداتی است، از سه ماه به شش و نه ماه افزایش دهید. تأمین مالی آن را از طریق نظام بانکی یا از طرق دیگر نظیر انتشار اوراق یا حتی گرفتن شریک جدید و سرمایه‌گذار جدید انجام دهید.

او گفت: سرمایه‌گذاری در بازار خودرو مناسب نیست؛ اگر قصد سرمایه‌گذاری در این بخش‌دارید برای خرید سراغ خودروهای هیبریدی اقدام کنید و خودروی چینی خریداری نکنید.

صادق الحسینی با اشاره به استراتژی مناسب برای خریداران گفت: بیش از میزان سه صندوقه بودن در ملک به‌هیچ‌وجه سرمایه‌گذاری نکنید تا می‌توانید قسطی و با وام بخرید الان امکانش وجود دارد. پیش‌خرید کنید این برای شما سود خوب و برای سازنده سود کمی دارد. دارایی‌های غیرمولد زمین و ساختمان را در این مسیر مولد کنید. به لحاظ حقوقی و قانونی مراقب باشید و از هرکسی پیش‌خرید نکنید.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

1 × 3 =