به گزارش اصفهان زیبا؛ اجازه تاسیس مدرسههای خارجی در ایران از زمان حکومت مظفرالدین شاه قاجار صادر شد و این طوری بود که «استوارت مموریال کالج» یا دبیرستان «ادب» فعلی و «بهشتآیین» در اصفهان، «مهرآیین» در یزد و «کالج انگلیسیها» در کرمان راهاندازی شدند. کالج مموریال استوارت 125 سال پیش در عمارت جدیدی افتتاح شد.
جنگ جهانی دوم و ترک مدرسان انگلیسی مدرسه باعث توقف چندسالهاش میشود؛ اما بعد از وقفه دوباره راهاندازی شد و با مدرسانی که هر سال از انگلستان به اصفهان میآمدند، به کارش ادامه داد و بعد از تغییر نام به «دبیرستان ادب» همچنان پرآوازه و تاثیرگذار به کارش ادامه داد. «دبیرستان بهشتآیین» هم بیش از یک قرن پیش با نام «دوشیزگان» در خیابان عباسآباد و در مکان فعلی بیمارستان عیسیبنمریم تاسیس شد؛ اما بعد به باغ وزیرزاده در خیابان شیخبهایی منتقل شد و مدتی هم در کوچه کازرونی به کارش ادامه داد. معلمانش انگلیسی و اغلب دانشآموزانش مسیحی بودند.
دبستان، راهنمایی، دبیرستان و شبانهروزی بهشتآیین در سال ۱۳۱۲ شمسی افتتاح میشود و نام بهشتآیین به جهت ساخت بنای مدرسه در باغ قدیمی مربوط به دوره صفویه و همجواری با بقیه باغهای قدیمی ازجمله هشتبهشت، بر این دبیرستان نهاده میشود . ساختمان قدیمی این دبیرستان تا دهه ۶۰ بیشتر پابرجا نبود و زمان جنگ ایران و عراق به دلیل انفجار بمب در نزدیکی کوچه جهانبانی، بخشی از بنای قدیمی با آسیب و تخریب جدی روبهرو شد؛ ضمن آنکه بخش بزرگی از زمین مدرسه هم به تصرف اداره مخابرات درآمد و ساختمان جدید در مساحت کمتری ساخته شد. اولین کسی که مدیریت مدرسه بهشتآیین را عهدهدار شد، «نوراث آیدین» بود که مادری ایرلندی داشت و پدرش از ارامنه بختیاری ساکن جلفا بود. نوراث که سابقه تدریس در مدرسه انگلیسی کرمان را هم داشت، در سال 1306 به عنوان نخستین مدیر بهشتآیین انتخاب شد.
نام دبیرستان ادب
نام پیشین کالج مموریال استوارت
قدمت قاجار تاریخ
تأسیس 1249 خورشیدی بانی
تاسیس کشیش رابرت بروس
موقعیت پیشین خیابان عباس آباد، جنب کلیسای حضرت لوقا
موقعیت کنونی بلوار هشت بهشت، رو به روی سازمان آموزش و پرورش