به گزارش اصفهان زیبا؛ از آنجایی که اکنون بسیاری از خانوادهها به سفر میروند ذکر نکات تغذیهای را لازم دانستیم، نکاتی که به آنها نسیم آرین، کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شماره یک اصفهان اشاره میکند:
تا حد امكان غذا را شخصا آماده كرده و از مصرف مواد غذايي در رستوران و غذاخوريهاي نامطمئن و يا خريد مواد غذايي از دستفروشان خودداري كنيد.
غذايي كه براي بين راه تهيه ميكنيد، نبايد آبكي باشد. غذاهاي آبكي مثل انواع خورشها، سريعتر فاسد ميشوند. چون ميكربها و باكتريها در فضاي مايع، محيط مناسبتري براي رشد و تكثير دارند.
غذاهاي خشك همراه با سبزيجات تازه كه خوب شسته شدهاند، غذاهاي مناسبي براي سفر هستند.
در طول سفر از مصرف پنير، سرشير و خامه كه پاستوريزه شده نيست، استفاده نكنيد. مصرف محصولات لبني پاستوريزه نشده خطر ابتالا به بيماري تب مالت را به همراه دارد.
مصرف سس مايونز و ساير سسهاي چرب از نظر تغذيهاي بطور كلي توصيه نميشوند. بهخصوص در طول سفر از مصرف سس مايونز و يا سسهاي خامهاي خودداري كنيد. ميتوانيد با مخلوط ماست، آبليمو، كمي نمك و فلفل و در صورت امكان كمي روغن زيتون يك سس سالم براي سالاد تهيه كنيد.
غذاهايي را در رستوران سفارش دهيد كه سس، ادويه و چاشني زياد نداشته باشند. گاهي ممكن است در رستورانها به غذاهاي كهنه و مانده مقدار زيادي سس و چاشني اضافه كنند كه تغييررنگ و طعم نامطبوع ناشي از فساد غذا مشخص نشود.
در رستوران، حتما همراه با غذايي كه ميل ميكنيد، از ماست(كمچرب و پاستوريزه)، ليموترش و يا آبليمو استفاده كنيد.
با مصرف آنها دستگاه گوارش اسيدي ميشود، در نتيجه از رشد و تكثير ميكروبها در دستگاه گوارش و در نتيجه مسموميت غذايي جلوگيري ميشود.
مصرف انواع دسرهاي خامهاي در طول سفر توصيه نميشود چون ممكن است با شير و خامه پاستوريزه نشده تهيه شده باشد و يا اينكه به علت كهنگي، فاسد شده باشد.
اگر مايل به مصرف بستني هستيد، حتما ازنوع پاستوريزه شده و كمچرب آن استفاده كنيد.
از خريد و مصرف نوشيدنيهاي محلي مثل آب زرشك، آب آلبالو و… و همچنين لواشك، تمبرهندي، آلوچه و… درصورتي كه بستهبندي نشده و كد بهداشتي و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداري كنيد.
انواع آلودگيهاي ميكروبي و انگلي با خوردن اين نوع موادغذايي غيربهداشتي ممكن است به بدن منتقل شود.
براي جلوگيري از كمآبي و يبوست، مقادير مناسبي آب(ترجيحا آب معدني) همراه داشته باشيد.
به همراه داشتن ميوهها و سبزيهايي مانند هويج، گوجه فرنگي، خيار و كاهو در طول مسافرت به تامين آب، املاح و ويتامينهاي مورد نياز بدن كمك ميكند.
قبل از سفر در خانه آنها را خوب بشوييد و در ظرفهاي مناسب دربسته با خودتان ببريد.
از مصرف سالاد بهويژه سالادهایی كه در آنها كاهو به كار رفته است و غذاهاي دريايي در غذاخوريهاي بينراهي خودداري كنيد.
در صورتي كه سالاد را شخصا درست ميكنيد، حتما آن را از قبل ضدعفوني، انگلزدايي و كامل پاكيزه کنيد.
گوشت، مرغ، ماهي و تخممرغ را فقط از مراكز مجازي كه زير نظر سازمان دامپزشكي كشور هستند، تهيه كنيد.
آب را فقط از منابع مطمئن تهيه كرده و يا از آبهاي بطري شده استفاده كنيد.
يخ را از مراكز مطمئن تهيه کرده و از مصرف يخهايي كه در شرايط غيربهداشتي و روي زمين نگهداري يا خرد ميشوند، خودداري كنيد.
از مصرف آبهاي سطحي، چشمهها و درياچهها خودداري كنيد.
در هنگام خريد مواد غذايي به تاريخ استفاده و نحوه نگهداري آن كه بر روي برچسب بستهبندي غذا نوشته شده دقت كنيد.
به نشانگرهاي رنگي تغذيهاي كه بر محصولات غذايي درج شده، دقت كنيد.
رنگ قرمز نشاندهنده مقدار زياد قند، نمك و يا چربي در محصول است كه عامل خطر بروز چاقي، ديابت، چربي خون بالا و فشارخون بالا است.
براي حمل گوشت، مرغ و ماهي از يخدان استفاده و دقت كنيد مواد غذايي خام با پخته تماس نداشته باشد.
براي طبخ و مصرف غذا از ظروف تميز استفاده كنيد.
در هنگام سفر، غذا بايد آخرين وسيلهاي باشد كه ميخواهيد همراه ببريد و تا لحظه قبل از حركت بايد در يخچال نگهداري شود.
توصيه ميشود بجاي استفاده از نوشابههاي گازدار، از نوشيدنيهاي طبيعي پاستوريزه و كمنمك نظیر دوغ كمنمك و بدون گاز استفاده كنيد.