به گزارش اصفهان زیبا؛ کشمکش بین مرد جوان با منشی زن تمامی ندارد: «زمانی که برای ویزیت به شما اعلام شده، تقریبی است و این موضوع را همه میدانند؛ حتی جای به جای سالن هم تابلویی با این مضمون نصب شده است. اگر نمیتوانید منتظر بمانید، پول ویزیتتان را پس میدهم! شما را به خیر و ما را به سلامت!»
مرد شاکی است از اینکه پدر پیرش حدود سه ساعت در مطب پزشک ارتوپدی نشسته است تا نوبت ویزیتش فرا برسد؛ سه ساعتی که دیگر طاقت آنها را طاق کرده است.
او میگوید که پدر پیرش به دلیل دیسک کمری که دارد، بیشتر از این نمیتواند بنشیند: «وقتی تماس گرفتم تا نوبت برای امروز بگیرم، منشی به من گفت ساعت چهار بعدازظهر اینجا باشیم؛ درحالیکه اصلا خود دکتر ساعت 5/30 به مطب آمد.»
حرف او این است که چرا وقتی خود دکتر در ساعت اعلامشده در مطب حاضر نمیشود، منشی به همه بیماران میگوید که اول وقت آنجا باشند: «مگر بقیه وقتشان را از سر راه آوردهاند. آیا فقط باید به وقت پزشک احترام گذاشت؟ کوچکترین اعتراضی هم که میکنی، منشی میگوید پول ویزیتت را پس میدهم!»
گلایه پشت گلایه!
گلایهها از انتظار بیش از معمول برای ویزیت پزشک یکی دو تا نیستند؛ گله و شکایتهایی که همه آنها یک مخرج مشترک دارند؛ چرا به وقت بیماران احترامی گذاشته نمیشود؟
معطلی در مطب پزشکان، به ویژه آن دسته از دکترهایی که برای خودشان اسم و رسمی در کردهاند و بروبیایی دارند، حالا به امری معمول و رایج درآمده است که اگرچه خیلیها به آن اعتراضی ندارند و معتقدند که بالاخره ویزیتشدن از سوی فلان پزشک، ارزش این همه معطلی را هم دارد، هستند بیمارانی که تاب و توان تحمل این انتظار را ندارند.
محسن 32 ساله یکی از همین بیماران است. میگوید: «هر دوسه ماه یکبار باید برای معاینه و نشاندادن آزمایشم به یک پزشک متخصص مراجعه کنم. شاید باورتان نشود، اما تا همین پارسال برای گرفتن نوبت باید تا قبل از شش صبح خودم را به مطبش میرساندم و نوبت حضوری میگرفتم.»
صبح زودرفتن به مطب پزشک همانا و ظهر از آن خارجشدن هم همانا: «به قدری مطب شلوغ میشود که جای سوزنانداختن نیست؛ به خاطر همین هم با اینکه صبح زود میرفتم، اما معمولا حدود ساعت دو و سه بعدازظهر به خانه بر میگشتم.»
خیلی از نوبتها اما حالا اینترنتی شده است: «نوبتهای اینترنتی تا حدودی بهتر است و کمتر معطل میشوم؛ اما به دلیل تعداد بالای بیماران بازهم حدود یکی دو ساعت باید در انتظار ویزیت بمانم؛ هربار هم باید مرخصی بگیرم؛ چون معطلی آنقدر زیاد است که به هیچ کاری نمیرسم.»
وقتی انتظار جان میگیرد!
مریم حدود 33 سال سن دارد و چند ماهی است که برای ترمیم دندانهایش به دندانپزشک باید مراجعه کند؛ رفتنی که اما توأم است با معطلیهای بسیار: «منشی پزشک به من میگوید که ساعت هشت شب در مطب باشم؛ درحالیکه هیچگاه سر ساعت نوبتم نمیشود و هر بار باید وقت زیادی را در مطب و در انتظار بنشینم. اعتراض هم که میکنم، منشی میگوید: مگر نمیبینی چقدر شلوغ است. بارها از او خواستهام چند دقیقه قبل از اینکه نوبتم بشود با من تماس بگیرد تا خودم را برسانم؛ اما او قبول نمیکند و میگوید که سرش خیلی شلوغ است و وقت این کارها را ندارد.»
انتظار در مطب پزشکان اما همیشه به این موضوعها ختم نمیشود؛ بلکه در برخی مواقع ممکن است جان و سلامتی بیمار را به خطر بیندازد؛ مثل مریم که میگوید مادرش را به مطب یک متخصص قلبوعروق برده؛ اما آنجا اتفاق بدی برایش رخ داده است: «وقتی به مطب رسیدیم، خیلی شلوغ بود و جای سوزن انداختن نبود. حدود یک ساعتی معطل شدیم. چندین بار از منشی خواستم که اجازه بدهد پزشک مادرم را ویزیت کند؛ اما او قبول نکرد و گفت که باید منتظر باشیم تا نوبتمان برسد. در همین فاصله مادرم سکته کرد و افتاد روی زمین.»
مریم به همین سادگی مادرش را از دست داد: «این اتفاق افتاد و پزشک مادرم را ویزیت کرد. دستور داد او را به بیمارستان منتقل کنیم؛ اما تا اورژانس برسد و به بیمارستان برسیم، مادرم در راه تمام کرد!»
بهرغم شکایتها و اتفاقهای ناخوشایندی که ممکن است به دلیل انتظار طولانی در مطب پزشک رخ دهد، هیچ قانون یا دستورالعملی برای رعایت حقوق بیماران وجود ندارد.
در این باره عظیم مهرور، فوقتخصص خون و سرطان کودکان، در گفتوگو با «سلامت نیوز» با تأکید بر اینکه نمیتوان به طور مطلق گفت چنین کاری اخلاقی است یا نه، توضیح داد: «ممکن است همان زمانی که به بیمار اعلام شده و باید پزشک را ملاقات کند، یک بیمار اورژانسی بیاید و باعث شود وقت پزشک گرفته شود. اینجا پزشک مجبور است اجازه دهد وقت بیمار elective را بگیرد تا به بیمار اورژانسی رسیدگی کند. بیمار elective بیماری است که از قبل وقت گرفته و به پزشک مراجعه کرده است. اگر چنین اتفاقی بیفتد، نهتنها غیراخلاقی نیست، بلکه بسیار خوب است؛ چون پزشک تصمیم گرفته و خطمشی برای خودش مشخص کرده و به بیمار اورژانسی رسیدگی کرده است.»
او درباره جنبه غیراخلاقی این کار گفت: «اگر پزشکی از روی عمد یا دلیلی چون دیرآمدن بر سر کار باعث شود وقت ارزشمند بیمار هدر برود، چنین کاری منطبق بر اخلاق پزشکی نیست و منشور حقوق بیمار رعایت نشده و ضداخلاقی است. بهتر است اصلا وقتی تعیین نشود و بیماران بدون وقت قبلی مراجعه کنند. باید ارزش و حقوق بیمار رعایت شود.»