به گزارش اصفهان زیبا؛ گیاهاندارویی به عنوان منبع غنی از مواد مغذی، خواص ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی جایگاه ویژهای پیدا کرده است و از آنجایی که با طبیعت هماهنگ است، نسبت به محصولات شیمیایی برتری دارند، از این رو به همت بازار گیاهاندارویی، جشنوارهای در حال برگزاری است.
این جشنواره که از 29 آبان ماه آغاز شده تا 3 آذرماه پابرجاست و شما میتوانید با حضور در این جشنواره پاییزی، ضمن بازدید از فروشگاههای دائمی و چیدمانی از غرفههای زیبای سالن، از مشاورههای کارشناسان و اساتید مجرب برخوردار شوید. همچنین برنامههای شاد و مفرح هر شب اجرا میشود که تماشای آن خالی از لطف نیست.
برای اطلاع بیشتر از برنامههای این جشنواره، گفتوگویی داشتیم با مدیر و تعدادی از غرفهداران و کارشناسان که برای شما بازگو میکنیم:
جشنوارهای با هدف آگاهی و ارتقای سطح سلامت شهروندان
مصطفی فولادی، مدیر بازار گیاهان دارویی: جشنواره پاییزه از 29 آبان تا 3 آذرماه سال جاری همهروزه از ساعت 9 تا 21 با تخفیفات ویژه برگزار میشود و از ساعت 19:30 تا 21 نیز برنامههای جانبی آن همچون برنامههای مفرح، مسابقه، قرعهکشی و اهدای جوایز میزبان علاقمندان است.
اما از اهداف برپایی این جشنواره، میتوان به افزایش آگاهی شهروندان و ارتقای سطح سلامت آنها اشاره کرد.
در توضیح بیشتر در رابطه با این بازار، میتوان گفت؛ بازار گیاهاندارویی از پروژههای موفق سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری اصفهان است که در چندین سال گذشته بهطور متمرکز مشغول خدمترسانی به عموم مردم در حوزه سلامت است.
این بازار در سال ۸۸ با مساحتی بالغ بر ۲۴۰۰ مترمربع و با بیش از ۳۰ غرفه با کاربریهای مختلف سلامت کار خود را آغاز کرد.
افزایش آگاهی شهروندان با مشاورههای تخصصی، ارتقای سطح سلامت شهروندان اصفهانی، فرآوری مصرف گیاهان دارویی و برگزاری همایشها و کلاسهای آموزشی رایگان از اهداف کلان این پروژه به شمار میرود.
ضمنا حضور نمایندگیهای پخش بهترین شرکتهای تولیدی ایران و ارائه بهترین و متنوعترین محصولات، از ویژگیهای بازار گیاهان دارویی اصفهان است.
این مجموعه خدمات مختلفی ارائه میدهد که در چهار حوزه امکان طبقهبندی دارد:
۱.در این بازار انواع گیاهان دارویی و فرآوردههای گیاهی با بهترین کیفیت و قیمتی مناسبتر عرضه میشود. انواع چای و دمنوش، انواع روغنهای خوراکی و درمانی، عسلهای طبیعی، ادویهجات باکیفیت، خشکبارهای گیاهی، مواد غذایی سلامتمحور از محصولات این مجموعه است.
۲. در بعضی غرفهها، کارشناسان مجرب سنتی و دانشآموختگان گیاهان دارویی، درباره فرآوردههای گیاهی و بهبود سبکزندگی آماده مشاورهدادن به شهروندان هستند.
۳.نمایندگیهای پخش بهترین و متنوعترین محصولات گیاهی از بهترین شرکتهای تولیدی ایران در این بازار حضور دارند و محصولات را به سراسر استان و ایران ارسال میکنند.
۴.جمعههای هر هفته اساتید دانشگاهی، پزشکان و متخصصان طبسنتی و گیاهاندارویی کلاسها و همایشهای رایگان برگزار میکنند تا از این طریق، مخاطبان را با مباحث مزاجشناسی، انواع فرآوردههای مفید و درمانی آنها، روشهایی بهبود سبکزندگی، تغذیه و پیشگیری از بیماریها آشنا سازند.
تخفیفات ویژهای مخصوص جشنواره
نازنین طهماسبی، فروشنده انواع عرقیجات: محصول اصلی ما عرقیجات است. تولید آن از روستای گرهبان است، بهطوریکه در مزرعه کشت و برداشت میشود و پس از عرقگیری به صورت کاملا ارگانیک، عرضه میشود.
اما اگر بخواهیم از خواص آن نام ببرم، برای پیشگیری، تقویت و درمان معده، کلیه و پوست مفید است. دوره مصرف آن هم بستگی به نوع بیماری دارد و از نصف استکان قبل یا بعد از غذا قابل استفاده است. برای مثال برای معده، بعد از غذا و برای کلیه و کبد ترجیحا نیم ساعت پس از صرف غذا توصیه میشود. عرقهایی مثل عرق مفرح اعصاب نیز بهتر است قبل از خواب نوشیده شود، اما برای تاثرگذاری بیشتر بهتر است بدون آن و به تنهایی صرف شود.
زعفران و خواص آن
دکتر فریناز رزاززاده، دکترای صنایعغذایی: کار ما در اینجا، عرضه زعفران است. زعفرانهایی که از مزرعه خودمان تولید و کشت و برداشت میشود و کیفیت بالایی دارد.
زعفران خواص زیادی دارد از جمله اینکه تقویتکننده و ضد ضعف جسمانی است، مفرح، تنظیمکننده فشارخون و برطرفکننده گشادگی عروق است.
نحوه استخراج آن هم به سه روش شامل: ریختن در آبجوش و یا روغن و یا روی یخ است.
اما، سوالی که برای بسیاری مطرح است، روش تشخیص زعفران اصل از تقلبی است؛ چراکه به دلیل قیمت بالای آن، تقلباتی در عرضه آن میشود. مثلا برخی از الیاف استفاده میکنند که حالت زعفران شکسته دارند، تقلب دیگر این است که ریشه زعفران را رنگ کرده و با خود زعفران میفروشند که البته قدرت رنگدهی پایینی دارد و معمولاً قیمتش پایین است.
روش تشخیص دیگر، این است که مزه زعفران باید کمی تلخ باشد، اگر شیرین یا شور و یا مزه غیر از تلخی دهد، تقلبی است یا اینکه میتوان آن را کمی خیس کرده و روی کاغذی کشید، اگر زود رنگ آن تمام شد، تقلبی ولی اگر امتداد یافت اصل است و یا اینکه باید در آبجوش ریخت؛ اگر سریع رنگ داد، تقلبی ولی اگر کمکم رنگ آن جدا شد، اصل است.
ادویهجات و کاربرد آن
شبنم داوری، فروشنده ادویهجات و گیاهان دارویی: ما در اینجا 70 نوع ادویه داریم، ادویههای ساده و ترکیبی که مخصوص انواع خوراکیها استفاده میشود. مثلا به ادویه ماهی، سیر و جوزهندی اضافه میشود تا رفع سردی ماهی را بکند و عطر بیشتری به آن دهد. به ادویه مخصوص فلافل و آبگوشت(بهخاطر استفاده از حبوبات) زیره میزنیم تا کمکی برای برطرف کردن نفخ باشد.
برای خورشت سبزی و یا آش و سوپ، سبزیجات خشک معطر افزوده میشود و یا برای گداخته؛ ادویههایی مثل تخمشوید، تخمگشنیز، هل، دارچین و… اضافه میکنیم تا گرم و مغذیتر شود.
ترکیبات چای ماسالا هم که مناسب فصل سرماست، شامل: دارچین، هل، زنجبیل، میخک، بهارنارنج و… است یا دمنوشهای درمانی مثل دمنوش آرامبخش و سرماخوردگی نیز تهیه و عرضه میشود.
عسل و تشخیص مرغوبیت آن
کامران میرزایی، فروشنده عسل اتحادیه زنبورداران: پرفروشترین عسل شامل: گون، کنار و چندگیاه است، عسل گون، گرمترین نوع عسل است که برای رفع پوکیاستخوان، درد مفاصل و تقویت دستگاه گوارش مفید است، عسل کنار، عسلی است که نسبتا خنک و دارای آنتیاکسیدان بالایی است،
برای افراد کمخون و ضعیف مناسب است.
اما نکتهای که لازم است ذکر کنم، تشخیص عسل اصل از تقلبی است، در این رابطه باید گفت؛ امروزه تشخیص عسل اصل سخت است و توصیه به خرید از مراکز مطمئن است. چراکه اکنون با تقلباتی که میشود حتی در آزمایشگاه هم نمیتوان صددرصد اطمینان داشت.
موضوع دیگر که برای بسیاری ابهام است، شکرک زدن و رس کردن عسل است، شکرک زدن عسل خوب نیست اما اگر رس کند، مشکلی ندارد و نشان از این است که حرارت ندیده است و عسل حرارتندیده بهتر و مفیدتر است.
روغنهای گیاهی با کاربرد آن
توران دلآرامی، فروشنده روغنهای گیاهی: روغنهای اینجا که شامل: روغن نارگیل، زیتون، کلزا، کنجد، آفتابگردان، آرگان، سیاهدانه، درخت چای، بادام، جوجوبا، آووکادو، رزهیپ و.. است، ارگانیک و خالص است و جهت موضعی و خوراکی قابل استفاده است.
اگر بخواهم مثالی برای کاربرد آنها بزنم؛ روغن رزهیپ برای پیشگیری و رفع چین و چروک پوست، روغن جوجوبا و آلوئهورا برای تقویت و سلامت پوست بهکار میرود.
اما برای استفاده، روغنها را هر شب قبل از خواب و پس از شستوشو به پوستتان بزنید و کمی ماساژ دهید. برای پوست چرب و دارای جوش؛ روغن جوجوبا و یا روغن درختچای و برای پوست خشک؛ روغن هستهزردآلو، بادام شیرین، رزهیپ، آلوئهورا و یا نارگیل مناسب است. روغن بنفشه یا مورینگا هم برای پوست معمولی پیشنهاد میشود.
اما توجه داشته باشید که روغنهای گیاهی را در زمانی که قصد رفتن در معرض نور آفتاب را دارید، نزنید مگر روغنی مثل هسته زردآلو.
نان سنتی و صبحانهای کامل
مسعود حیدری، نانوای شهرکردی: نانسنتی کمچه یا کاکولی از جمله نانهایی است که در اینجا میپزیم و بهخاطر طعم و خواصش استقبال زیادی میشود.
این نوع نانها از نانهای سنتی و معروف شهرکرد است که با موادی مثل آردمحلی و شیر تهیه میشود و به آن گلرنگ برای رنگدهی و هل برای خوشبویی و مغذی شدن و نیز کنجد برای تقویت و تزئین بهکار میرود.
این نوع نان، غذای کاملی به عنوان صبحانه است.