به گزارش اصفهان زیبا؛ در قدیم، روغن کنجد به دلیل تنوع کم روغنها و نیز خواص فراوان، کاربرد زیادی داشت. حال باتوجه به تنوع زیاد در روغنهای خوراکی، بر آن شدیم تا اطلاعاتی راجع به خواص روغن کنجد در اختیار شما قرار دهیم. در سالهای اخیر و با افزایش فروشگاههای روغنگیری در حضور مشتری، اما دوباره مردم نسبت به خواص روغن کنجد، آگاهتر شده و مصرف این روغن رواج پیدا کرد.
حال درباره روغنگیری با روشهای مختلف و نیز تفاوت روغنگیری از کنجد به روش گرم و سرد از آقای حسین سیدالعسکری که یکی از تولیدکنندگان روغنهای گیاهی هستند، توضیحاتی خدمتتان ارائه میدهیم:
تفاوت در کیفیت روغنها، به نحوه روغنگیری و استخراج روغن و همچنین کیفیت دانه روغنی است. روغن کنجد پرس سرد، روغنی است که با آوردن فشار از طریق دستگاههای استاندارد، به دانههای کنجد با پوست، در دمای پایین و بدون استفاده از هیچگونه حرارت تهیه میشود.
در روش پرس سرد، به دلیل اعمال فشار مکانیکی بر دانه روغنی، هیچگونه تغییری در خواص و ویژگیهای روغن ایجاد نمیشود و پس از خروج روغن از دانه و انجام فرآیند جداسازی لِردهها از طریق دستگاه فیلتر پرس و یا تهنشین شدن لردهها، بستهبندی روغن شفاف و زلال در بطری انجام میشود. دانههای روغنی دیگر به غیر از کنجد(مثل تخمهآفتابگردان روغنی) هم با همین روش روغنگیری میشوند.
در روغنگیری به روش گرم، دانهروغنی را پیش گرم کرده، سپس با وارد کردن فشار بسیار زیادی بر دانهها، روغنگیری انجام میشود. در این روش به دلیل خروج روغن با رنگ و طعم و بوی زیاد(به دلیل وجود دمای زیاد در روغنگیری)، نیاز به انجام فرآیندهای رنگبری، بوگیری و طعمبری با استفاده از حلال است.
در روغنگیری به روش گرم به علت وجود حرارت زیاد، روغن بهدست آمده هم دمای بالایی دارد و این امر سبب از دسترفتن بخشی از خواص روغن میشود. البته این روش روغنگیری بیشتر برای تولید روغن در حجم زیاد و قیمت تمام شده پایینتر نسبت به روش سرد، استفاده میشود.
در روش پرس سرد، دمای روغن خروجی از دستگاه، بین ۳۰ تا ۴۰ درجه است به همین علت خواص روغن به خوبی حفظ میشود. در روغنگیری به روش سرد، هیچ افزودنی یا مواد نگهدارنده و… به محصول نهایی اضافه نمیشود.
تفاوت دیگر این دو روش، در این است در روش گرم به دلیل حرارت زیاد و اضافه شدن حلال هگزان، تمامی روغن دانه گرفته میشود، ولی در روش پرس سرد امکان استخراج تمام روغن از دانه وجود ندارد و در عوض همه خواص کنجد در روغن حفظ میشود.
فواید روغنکنجد با پرس سرد
باتوجه به اطلاعات فوق میتوانگفت؛ از بهترین روشهای گرفتن روغن از دانه کنجد، روش پرس سرد است که هم روغنی خالص و با کیفیت بالا و شفاف بهدست خواهد آمد و هم نیازی به افزودن مواد اضافه نخواهد بود.
چنانچه از شعله ملایم استفاده شود، شما میتوانید این روغن را برای سرخکردن، تفتدادن، پختوپز و بالاخره برای سالاد، مصرف کنید. رنگ این روغن، زرد روشن است و عطر و بوی ملایمی دارد.
از خواص دیگر روغن کنجد بکر(پرس سرد) میتوان به خاصیت آنتیاکسیدانی و وجود ویتامین E فراوان اشاره کرد.
داشتن میزان بسیار بالای اسیدهای چرب غیراشباع مانند امگا۶ و امگا۹ در این روغن به کنترل فشارخون کمک بسزایی میکند.
همچنین از دیگر خواص روغن کنجد پرس سرد، وجود اسیدلینولئیک است که در انتقال کلسترول و تشکیل سریع لخته موقع خونریزی نقش بسزایی دارد.




