اکنون از پراکندگی پرهیز کردهایم و ذهن خود را منسجم ساختیم تا با تمرکزی کامل روی موضوعها کار را ادامه دهیم؛ پیروزی در کیفیت اقدامات است. ما موضوعهای کمی و کیفی را در نظر گرفتیم تا اصفهان الگوی تمدن در دیگر شهرها باشد. شهردار اصفهان با بیان اینکه اجرای کار در حوزه فرهنگی کمتر از حوزه عمرانی نبوده است، اظهار کرد: پروژههای شهر اصفهان پیوست فرهنگی دارد و ما تلاش کردیم از اجرای برنامههای مناسبتی تا حد ممکن جلوگیری کنیم و دنبالهرو فرایندهای فرهنگی و هدفمند باشیم.
افزایش کارایی و اثربخشی
نوروزی با اشاره به اینکه از ابتدا هدف خود را بر اساس بهرهوری اجتماعی و افزایش کارایی و اثربخشی قرار دادهایم، تصریح کرد: این رویه باید برای تمام شهرها الگو شود تا سطح خدماتدهی در حوزههای مختلف ارتقا پیدا کند. او با بیان اینکه نگاه تکبعدی به مسائل شهری اشتباه است، خاطرنشان کرد: پروژه توان هفت با هدف آموزش مهارت در حوزه کسبوکار و پروژه کلاس شهر برای آموزشهای شهروندی به دانشآموزان پنجم و ششم اجرا شد. شهردار اصفهان گفت: بسیاری از اقدامات شهرداری، کارکردهای فرهنگی و اجتماعی دارد و افزایش بهرهوری، انضباط مالی، اداره ارزان شهر، توسعه بر اساس برنامه و اصلاح ساختار اداری شهرداری از جمله این گونه اقدامات بوده که نشان میدهد شهرداری به موضوعهای فرهنگی توجه داشته است.
نوروزی خاطرنشان کرد: در این دوره مدیریت شهری به موضوعهای بافت فرسوده، آلودگی هوا، ترافیک و حملونقل عمومی و موضوعهای محیط زیستی ورود پیدا کردیم و به یک ماهیت فرهنگی رسیدیم و آنها را به صورت همهجانبه پیش بردهایم.
او گفت: محور چهارباغ بستری برای حضور نوازندگان موسیقی فراهم کرده است و ما درصددیم وضعیت آنها را بهبود بخشیم؛ اما باید توجه داشته باشید که اجرای مسائل فرهنگی تنها در اختیار شهرداری نیست و متولیان و دستگاههای رسمی و غیررسمی متعددی با این موضوع سروکار دارند و باید در کنار شهرداری سیاستگذاریهای لازم را انجام دهند، شهرداری وظیفه دارد زیرساختها را برای دستگاههای مربوط فراهم کند. شهردار اصفهان با اشاره به اقدامات انجامشده در منطقه14 شهرداری، تصریح کرد: مناطق کمبرخوردار اصفهان به خوبی آسفالتریزی شدهاند و پروژههای محرک توسعه در آنها وجود دارد، ساکنان نیز شاهد اجرای پروژههایی مانند خط دوم مترو و بلوار فرزانگان هستند.
توجه به گردشگری اصفهان
نوروزی گفت: گردشگری موضوعی است که تلاش کردیم در این دوره مدیریت شهری به آن توجه کنیم، در همین راستا برای طرح گردشگری «اصفهان ۲۰۲۰» اقدامات ویژهای انجام و با وجود بیماری کرونا طرحهای زیرساختی اصفهان 2020 اجرا شد؛ همچنین تبدیل پل فردوسی به یک محور شهری، در راستای طرح «اصفهان ۲۰۲۰» بود و قرار است محورهای گردشگری در مناطقی مانند ۹ و 3 نیز به نتیجه برسد.
او بیان کرد: شهرداری اصفهان در این دوره بیشتر از گذشته در زمینه خواهرخواندگی فعال بوده است و توانسته ضمن تعامل و گفتوگو با سفرا، طرح شهرونددیپلمات را با کمک نماینده وزارت خارجه بهطورجدی پیگیری کند که این رویداد در موضوعهای گردشگری تأثیرگذار خواهد بود. شهردار اصفهان ادامه داد: در سال گذشته جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان با خلاقیت ویژهای برگزار شد و نقشه گردشگری و پنج کتاب در حوزه گردشگری به چاپ رسید. همچنین جشنواره بینالمللی صنایعدستی ایران در چین برگزار شد و اکنون اقدامات مربوط به آن در حال برنامهریزی است. در حال حاضر موضوع کرونا تهدید را به فرصت تبدیل کرده و اصفهان در نمایشگاههای بینالمللی شرکت کرده و تفاهمنامههای گردشگری بسیاری را منعقد کرده است. در دوران شیوع کرونا ۱۰ فیلم با موضوع اصفهان به ۱۰ زبان تولید و منتشر شد. نوروزی با بیان اینکه اصفهان ۵۰۰ هکتار بافت تاریخی دارد، اظهار کرد: در هر نقطهای از این شهر قدم بگذارید، بافت ارزشمند وجود دارد؛ بنابراین نمیتوان یکی از شهرداریهای مناطق را به نام بافت تاریخی انتخاب کرد.
ایجاد منطقه شهرداری بافت تاریخی نیازمند چارت سازمانی است
او اضافه کرد: ایجاد منطقه شهرداری بافت تاریخی نیازمند چارت سازمانی است که در این راستا با مشکلاتی مواجه هستیم و باید از سازمان شهرداریها مجوزهای لازم را دریافت کنیم. دریافت این مجوز باید برای بافتی باشد که قابلتفکیک و مرز جغرافیایی آن مشخص شده باشد، این در حالی است که بافت تاریخی از غرب تا شرق و شمال تا جنوب اصفهان وجود دارد و این موضوع بهراحتی تحقق پیدا نمیکند. شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: یکی از مصادیق حکمرانی خوب همین پاسخگویی در چنین نرمافزارهایی است تا مردم در جریان اتفاقهای شهری قرار بگیرند. زمانی که نقشه شهر روی دیوار بنگاهها باشد، مردم فریب میخورند که باید این فرایند شفافسازی شود، مبارزه با فساد تنها دستبند به دست مجرم انداختن نیست، بلکه باید زمینههای فساد را محدود کرد.
نوروزی با بیان اینکه با مدیریت فرهنگی میتوان اصفهان را به شهری زیستپذیر تبدیل کرد، گفت: برای صیانت از زایندهرود هر چه در حد توانم بوده است انجام دادهام و جاری بودن آب از مبدأ تا تالاب گاوخونی دنبال شده و باید زایندهرود در تمام مسیر جاری شود. او با اشاره به اینکه کشاورزان یکی از صاحبان حق در زایندهرود هستند، خاطرنشان کرد: اکنون زندگی و کار آنها تحت تأثیر خشکسالی زایندهرود قرار گرفته؛ زیرا زایندهرود ستون فقرات فلات مرکزی کشور است و باید این رودخانه جریان داشته باشد تا آب به تالاب برسد.
شهردار اصفهان اضافه کرد: خشکی زایندهرود بیشترین خطر را برای سلامت شهر اصفهان و شهروندان به همراه دارد، در همین راستا با مقامات عالی مانند رئیسجمهور و وزیر نیرو رایزنیهای لازم انجام شد؛ اما حقیقت این است که در موضوع زایندهرود نیازمند یک اراده ملی واحد هستیم. شهروندان سه استانی که از زایندهرود بهرهمند هستند باید از آب شرب استفاده کنند؛ زیرا موضوعی که در تعاریف جهانی مطرح بوده اولویت اول دسترسی بشر به آب شرب سالم است. او با اشاره به دیدار خود با کشاورزان شرق اصفهان بیان کرد: اگر کسی در بین این افراد حضور پیدا کند، عمق درد را متوجه میشود.
تدوین نظامنامه آب
شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: باید نظامنامه ویژهای برای دیگر موارد مصرف آب تدوین شود. در این راستا مدیران استانی در تلاش هستند در بالاترین سطوح ملی مشکلات را حل کنند تا رودخانه زایندهرود بهصورت دائمی جاری باشد. نوروزی ادامه داد: معضل زایندهرود در شهر و استان اصفهان قابلبهبود نیست؛ اما شهردار و سایر مدیران باید زایندهرود را دغدغه اصلی خود بدانند و برای احیای آن اقدامات لازم را انجام دهند. جارینبودن رودخانه زایندهرود علاوه بر تمام آسیبهای موجود، آلودگی هوای شهر اصفهان را نیز به همراه دارد. او گفت: زمانی که در کرمانشاه زلزله شد و در خوزستان سیل آمد، به نمایندگی از مردم اصفهان در محل حادثه حضور پیدا کردیم تا همگان بدانند اهالی اصفهان مانند روزهای جنگ در صحنهها حضور دارند. معضل کمآبی، یکی از دغدغههای مردم خوزستان بود که در این راستا انجمن دوستی شکل گرفت تا هردو استان درد مشترک خود را مطرح کرده و دنبال راهحل مشخص باشند. شهردار اصفهان اظهار کرد: کاهش آلایندگیها، توسعه فرهنگ، هنر و بهرهوری فعالیتهای سازمانی از موضوعهای اصلی در برنامه «اصفهان 1405» است که با شعار شهر زیستپذیر و رقابتپذیر تدوین شده است، شهر زیستپذیر یعنی شهری که در تمام زمینهها تابآور شده و شهر رقابتپذیر یعنی شهری که همه صاحبان مشاغل در آن محصول و خدمت خود را در یک رقابت عادلانه ارائه کنند، برای تدوین برنامه «اصفهان 1405» از نظرات تمام ذینفعان اقشار و گروههای مختلف استفاده کردیم و امیدوارم عمل کردن به این برنامه بتواند سطح رفاه، امید و زیستپذیری را در اصفهان افزایش دهد.
نشان کاندیداتوری شهر دوستدار کودک به اصفهان رسید
نوروزی گفت: ساختار شهر دوستدار کودک در خرداد ۹۹ بنا شد و اقدامات اجرایی آن نیز در همان زمان به تصویب شورا رسید سپس در این راستا مکاتباتی با وزارت کشور انجام شد و اصفهان نشان کاندیداتوری شهر دوستدار کودک را در بهمن ۹۹ دریافت کرد. در ادامه تفاهمنامهای سهجانبه میان شهرداری، یونیسف و وزارت کشور بسته شد و ما در حال حاضر در ابتدای مسیر شهر دوستدار کودک هستیم و وقتی این مفهوم به معنای واقعی شکل میگیرد که کودک در شهر احساس آرامش کند و به مراکز آموزشی و تفریحی مطلوب، ایمن و بدون خطر دسترسی داشته باشد. بهعنوانمثال اتاق مادر و کودک در پایانهها یکی از اقدامات اولیه در این زمینه بوده است و باید در تمام ارکان شهر، کودکان دیده شده و تصمیمساز باشند. او با بیان اینکه پیگیری پرونده مهدی مقدری یکی از اعضای سابق شورای اسلامی شهر اصفهان و علی معینی یکی از مدیران را وظیفه خود میدانستم، ادامه داد: معتقدم در این موارد قانون باید حاکم باشد، بدین سبب در چهارچوب قانون اقدام و تلاش خود را انجام دادم. وظیفه اخلاقی هر شهروندی است که تا حد توان از حق دیگران دفاع کند و وقتی یک عضو شورای شهر یا یک مدیر زیرمجموعه شهرداری محکوم شود خودم را مکلف میدانم که بهعنوان حقوقدان موضوعها را پیگیری کنم. شهردار اصفهان گفت: سرای 8 به منظور کاهش ارتباط فیزیکی شهروندان با شهرداری راهاندازی شد و تاکنون ۳۴ خدمت شهرسازی هوشمند در آن انجام شده است. اگر این سیستم تکمیل و خدمات بهطور کامل ارائه شود، دلالها دیگر نمیتوانند خواستار سهم شوند و اگر زیرساخت لازم برای شهر هوشمند تکمیل شود این مشکلات حل خواهد شد؛ همچنین مردم اگر گزارش دهند با این عادتهای غلط مقابله خواهیم کرد تا شهر از این آفات در امان باشد. نوروزی با اشاره به تعطیلی باغوحش صفه گفت: اگر باغوحش تعطیل شود مکانی برای نگهداری حیوانات و نقاهتگاه آنها وجود ندارد، پس اگر قرار باشد این مکان را تعطیل کنیم باید ابتدا برای این موضوع تعیین تکلیف شود؛ زیرا در این باغوحش ۳۷ گونه حیوان و بیش از ۱۰۰ نوع پرنده وجود دارد و نمیتوان با یک تصمیم سریع، حیوانات را از باغوحش منتقل کرد؛ زیرا این اقدام نیازمند مجوزهای بسیاری است. همچنین حدود ۱۰ هزار قلاده سگ ولگرد را جمعآوری و عقیمسازی کردیم و امسال 7 میلیارد تومان بودجه برای این موضوع در نظر گرفتیم که این موضوع نشاندهنده آن است که حقوق حیوانات را مانند حقوق انسانها رعایت میکنیم. او در ادامه تصریح کرد: آرامستان شهرداری اصفهان حدود ۱۷۰ هکتار فضای سبز دارد و باید تلاش کنیم عارضهای از یک درخت بیمار به بخشهای دیگر فضای سبز سرایت نکند و چنانچه این اتفاق افتاد، درباره درختان بیمار در کمیسیون ماده 7 تصمیمگیری میشود. شهردار اصفهان گفت: ابتدای دوره پنجم مدیریت شهری از 1000 تن پسماند، ۵۰۰ تن دفع میشد که این رقم به ۴۰۰ تن رسید و اکنون با افتتاح پروژههای سازمان پسماند توانستیم ۱۳درصد آن را نیز دوباره کاهش دهیم.
هیچکس از خویشاوندانم را در شهرداری استخدام نکردهام
نوروزی در پاسخ به پرسش یکی از شهروندان مبنی بر اینکه چرا اقوام و خویشاوندانتان را در شهرداری استخدام میکنید، گفت: هیچکس از نزدیکانم را در شهرداری استخدام نکردهام و یک نفر را هم نمیتوان در این خصوص پیدا کرد. تنها دو نفر از نزدیکانم در یکی از شرکتها کارگر هستند و اگر کسی حق دیگران را ضایع و از رانت استفاده کند، میتوان به او اعتراض کرد. او گفت: برای حضور در کلابهاوس منعی وجود ندارد؛ زیرا اگر قانون و دستگاههای ذیصلاح این حضور را منع کرده بودند، من نیز در این برنامه حضور پیدا نمیکردم و تا زمانی که حضور مدیران در کلابهاوس منع نشود این اتفاق ادامهدار خواهد بود. شهردار اصفهان گفت: باید زمینهای ایجاد کنم تا شهروندان خواستههای خود را بازگو کنند. برخی افراد میخواستند ما را عصبانی کنند تا به گفتههایشان واکنشی تند نشان دهیم؛ اما چنین واکنشی گاهی برگشتناپذیر است. زمانی که از اخلاقمحوری و حاکمیت صحبت میکنیم قانون باید اصل باشد و به حاشیهها نباید توجه کرد. اگر پرخاشگری در جامعه دوجانبه شود، قابلتحمل نخواهد بود پس باید آستانه تحمل خود را در قبال این افراد افزایش دهیم. نوروزی خاطرنشان کرد: مخالف گرفتن عوارض برای ورودیهای باغ رضوان هستم. لحظهای مکث هم در ورودی آرامستان فرد داغدیده را دچار مشکلاتی میکند. کارمندان آرامستان آموزشهای متعددی برای مواجهه با مردم دیدهاند؛ اما باید روشهای تعامل با مردم در این سازمان بهبود پیدا کند تا کارمندان این مکان اصول همدردی را با خانواده متوفا رعایت کنند. او گفت: از سال ۸۲ تا ۹۶ در مجموعه سازمان فرهنگی تفریحی نیروهای زیادی وارد شدند، بهطوریکه پرسنل آن از ۸۰ نفر به ۷۶۰ نفر رسیدند، اکنون باید پرسید چگونه 3 هزار و ۵۸۰ نفر در چند سال وارد نیروهای شهرداری شدند. شهردار اصفهان با اشاره به ایجاد ۷۷۷ کیلومتر مسیر دوچرخهسواری خاطرنشان کرد: به دنبال آن هستیم که با اجرای مسیر دوچرخه به اندازه هر وسیله نقلیه از یک دوچرخه استفاده شود؛ اما من نیز با انتخاب برخی مسیرها برای دوچرخهسواری مخالف هستم، در همین راستا قرار است مسیر عباسآباد به حاشیه چرخاب منتقل شود. در مسیرهای دیگر که مشکلساز شده نیز بهجای بلوکچینی از خطکشی ویژه دوچرخه استفاده میکنیم. نوروزی افزود: مسیرهای دوچرخهسواری باید گسترش پیدا کند و من روی این موضوع تأکید میکنم؛ چون به دنبال کاهش تردد خودروها در شهر هستم. وقتی با یک طرح، سلامت و امنیت مردم هنگام دوچرخهسواری حفظ میشود و سوخت بنزین کاهش پیدا میکند و جان حتی یک نفر بیشتر حفظ میشود، چرا باید در اجرای این اقدام تعلل کنیم. او ادامه داد: پاسخگویی و گفتوگو با مردم و رفتار مسالمتآمیز با آنها، یک کار فرهنگی اصلاحطلبی است و نشاندهنده این است که تحولخواه نبوده و معتقد به تغییر تدریجی هستم و بر منش اخلاقی امور تأکید دارم؛ یعنی اصلاحطلبانه به موضوعها نگاه کردهام. شهردار اصفهان گفت: در فرایند توسعه، فرهنگ ابزار نیست، بلکه نقشی محوری دارد و شهروندان خلاق، هسته اصلی فرهنگ بوده و در شرایط ایدئال، آنها هستند که باید نقش خود را به بهترین شکل ایفا کنند.
در شایستهسالاری میان زن و مرد تفاوتی وجود ندارد
نوروزی با بیان اینکه در شایستهسالاری میان زن و مرد تفاوتی وجود ندارد، تصریح کرد: شایستهسالاری، مؤلفههای مشخصی دارد که افراد شایسته براساس آن انتخاب میشوند؛ بنابراین سعی کردیم در انتصاب زنان، شایستهسالاری را مدنظر قرار دهیم. اگر زنان در شهرداری مدیر هستند، به معنای این نیست که چون زن هستند، منصوب شدهاند، بلکه آنها نسبت به دیگران، شایستگی بیشتری دارند، در همین راستا ۳۰ مدیر زن در شهرداری مشغول به کار هستند. با اینکه در این خصوص به ما فشارهایی تحمیل شد؛ اما تشخیص من این بود که باید این انتصابات انجام شود؛ زیرا نفع عمومی مردم بهویژه زنان که نیمی از جامعه هستند در آن است.