برداشت محصولات متنوع کشاورزی ظرفیت برگزاری رویدادهای گردشگری مختلفی را می تواند برای اصفهان فراهم کند

فرصت‌های کم‌نظیر گردشگری کشاورزی در اصفهان

اصفهان به‌دلیل برخورداری از محصولات کشاورزی مختلف همچون انار، پسته، زعفران، گل‌محمدی، سیب و بِه و گیاهان دارویی ظرفیت خوبی برای گردشگری کشاورزی دارد. گردشگری کشاورزی اگر در اصفهان رونق پیدا کند، هم به افزایش تولید محصولات کشاورزی و هم به رونق کارخانه‌ها و توسعه مناطق روستایی کمک می‌کند.

تاریخ انتشار: 21:41 - چهارشنبه 1403/02/5
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فرصت‌های کم‌نظیر گردشگری کشاورزی در اصفهان

به گزارش اصفهان زیبا؛ اصفهان به‌دلیل برخورداری از محصولات کشاورزی مختلف همچون انار، پسته، زعفران، گل‌محمدی، سیب و بِه و گیاهان دارویی ظرفیت خوبی برای گردشگری کشاورزی دارد. گردشگری کشاورزی اگر در اصفهان رونق پیدا کند، هم به افزایش تولید محصولات کشاورزی و هم به رونق کارخانه‌ها و توسعه مناطق روستایی کمک می‌کند.

به فعالیت‌هایی که در مزارع و مرتع‌ها صورت می‌گیرد تا به عموم مردم اجازه داده شود برای سرگرمی، تفریح یا با اهدافی همچون آموزش، دیدن و لذت‌بردن از فعالیت‌های روستایی مانند فعالیت‌های تاریخی، کشاورزی، دامداری، جاذبه‌ها و برداشت محصولات به مزارع مراجعه کنند، گردشگری کشاورزی گفته می‌شود.

روستاییان و صاحبان مزارع گردشگران را به مزارع خود دعوت می‌کنند تا از نزدیک شاهد رونق فعالیت‌های کشاورزی و چشم‌انداز مزارع تولیدی باشند. گردشگران می‌توانند برداشت محصولات مختلف را که گردشگر جذب می‌کنند، از نزدیک ببینند و با دام‌پروری و تولید محصولات لبنی از نزدیک آشنا شوند؛ همچنین فعالیت‌های سرگرم‌کننده‌ای مانند بازدید از مرغداری‌ها، اسب‌سواری و… را انجام دهند و خرید کنند.

در این راستا با احمد سلیمانی، رئیس بخش تحقیقات اقتصادی‌اجتماعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان درخصوص جذابیت‌های کشاورزی اصفهان برای گردشگران گفت‌وگو شده است که در ادامه می‌خوانید.

گردشگری کشاورزی به‌طور کلی چه حوزه‌هایی را در بر می‌گیرد؟

گردشگری کشاورزی شاخه‌ای از گردشگری روستایی است. خانواده‌های گردشگران بیشتر علاقه‌مندند با خانواده‌های روستایی زندگی کنند و برای مدت کوتاهی مثلا اقامت چندشب در این مناطق روستایی درباره فرایندهای کشاورزی، دامداری و زندگی روستاییان در مناطق کشاورزی مطلع شوند؛ به‌عنوان‌مثال گردشگران یـــاد می‌گیــرنــد کــه فراورده‌های لبنـی چطور تولید می‌شود و در تولید این محصولات باید چه اصولی رعایت شود؛ ضمن اینکه فرایندهایی مانند زراعت، باغداری، تبدیل و فراوری محصولات زراعی، دامداری، باغی و مرغداری برای گردشگران جالب است و می‌توان روی این فرایندها برای جذب توریسم به این مناطق حساب کرد.البته گردشگرانی که به مناطق روستایی وارد می‌شوند، نباید عارضه‌ای برای این مناطق ایجاد کنند و پیامد منفی داشته باشند.

از آنجایی که تبدیل و تغییر کاربری در مناطق کشاورزی لطمه‌هایی را ایجاد کرده است، باید با برنامه مشخص و حساب‌شده‌ای این اقدامات را انجام داد تا هم شاهد پایداری فرایندهای کشاورزی در این مناطق باشیم و هم به واسطه جذب توریسم، مناطق روستایی رونق پیدا کنند، افراد این مناطق تمایل به ماندگاری در مناطق روستایی داشته باشند، کوچ نکنند و در کنار آن شاهد گسترش بهره‌برداری از مزارع نیز باشیم.

برای گسترش گردشگری کشاورزی چه اقداماتی را می‌بایست صورت داد؟

در این راستا می‌توان سایت‌هایی برای جذب گردشگر کشاورزی راه‌اندازی و به گردشگرانی که به این مناطق مراجعه می‌کنند آموزش‌هایی را ارائه کرد. مشارکت در دیدنی‌ها و آموزش‌ها در مناطق کشاورزی منجر به رونق گردشگری کشاورزی می‌شود و رونق گردشگری کشاورزی منجر به توسعه کشاورزی خواهد شد. در کنار آن تبدیل و فراوری محصولات کشاورزی نیز توسعه می‌یابد و بازار جدیدی برای محصولات کشاورزی ایجاد می‌شود.

یکی از متغیرهای اثرگذار برای جذب توریسم در مناطق کشاورزی فراهم‌کردن امکانات اقامتی است؛ یعنی اگر قرار باشد در شهرستان‌ها گردشگری کشاورزی را رونق داد، باید روی امکانات اقامتی در این مناطق کار شود. البته باید به این نکته توجه کرد که اقامتگاه‌های این مناطق می‌تواند به لحاظ مهندسی همان ساختمان‌های سنتی روستایی باشد؛ ولی اصولی مانند شیک‌بودن، مرتب‌بودن و اصول بهداشتی این اقامتگاه‌ها باید رعایت شود تا تفرجگاه‌های توریستی در مناطق روستایی شکل بگیرند.

به طور مشخص به برخی از ظرفیت‌های گردشگری استان اشاره کنید.

استان اصفهان ظرفیت مناسبی در حوزه محصولات کشاورزی برای جذب گردشگر دارد. گلستان‌هایی که در فصل بهار کاشان وجود دارد و گلابی که از گل این گلستان‌ها به دست می‌آید، ظرفیت مناسبی برای جذب توریسم دارد؛ ضمن اینکه در این منطقه بعد از اتمام فرایند گلاب‌گیری‌ها روی اسانس‌گیری از گیاهان دارویی نیز کار می‌شود و گردشگران برای بازدید از تبدیل و فرآوری این محصولات می‌توانند مراجعه کنند و همچنین با خرید از بازار مستقیم عرضه این محصولات می‌توانند به درآمدزایی این مناطق کمک کنند.
این فرایندها برای گردشگران لذت‌بخش است و منجر به رونق توریسم کشاورزی می‌شود، برای تولیدکنندگان نیز صرفه اقتصادی دارد و تولیدکنندگان مانند کارگاه‌ها و کارخانه‌ها می‌توانند از محصولاتی که به گردشگران می‌فروشند نفع ببرند.

وقتی گردشگر به مناطق روستایی و مناطقی که ظرفیت‌های کشاورزی مناسبی برای جذب توریسم دارند وارد می‌شود، بوم‌گردی‌ها و مهمان‌سراها و فضاهای سنتی به‌منظور صرف ناهار و صبحانه و شام در این مناطق نیز رونق پیدا می‌کنند. یکی از مناطقی که می‌توان روی راه‌اندازی بوم‌گردی برای جذب گردشگر کشاوزی روی آن حساب کرد، منطقه سمیرم است؛ چون هم شرایط اقلیمی مناسبی دارد و هم سیب این منطقه به لحاظ طعم و مزه مناسب است؛ بنابراین اگر بوم‌گردی‌ها در منطقه سمیرم راه‌اندازی شود، بازار این محصول رونق پیدا خواهد کرد.

فرآوری سیب و محصولاتی که از فراوری این محصول به دست می‌آید، مانند سرکه سیب نیز برای گردشگران جذابیت دارد. برای گردشگران جذابیت دارد که از محل مستقیم تولید، محصولات کشاورزی را خریداری بکنند و از لحاظ اقتصادی نیز برایشان به‌صرفه‌تر است؛ چون با قیمت مناسب‌تری خریداری می‌کنند محصولات زعفران نیــز در خمینــی‌شهــر اصفهان مــی‌توانـــد منجر بـــه رونــق گردشگری کشاورزی در این منطقه شود یا عسل خوانسار در رقابت با بسیاری از محصولات مشابه مناسب‌تر است؛ همچنین پرورش ماهیان زینتی در خمینی‌شهر بستر مناسبی برای جذب توریسم است یا شب‌بو که نزدیک شب عید در اصفهان به بازار عرضه می‌شود، فرصت‌های خوبی برای جذب گردشگر و درآمدزایی از این محل به حساب می‌آیند.

دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

چهار − سه =