به گزارش اصفهان زیبا؛ بعضی از کودکان بیاشتها و یا بدغذا هستند که به آن اختلال خوردن گفته میشود. در این صورت نیاز به چارهاندیشی است، اما نه آنکه اغلب والدین عمل میکنند. در این زمینه سهیل اقرلو، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی راهنمایی میکند:
بهتر است بدانید اصل درمان، عدم غذا دادن اجباری است. با زور غذا دادن مهمترین علت اختلال خوردن است اما کودکان نباید وادار به خوردن شوند.
یک مثل قدیمی میگوید: هر مردی میتواند یک اسب را به طرف آب هدایت کند، ولی حتی ۲۰ مرد هم نمیتوانند یک اسب را وادار به نوشیدن آب کنند.
کودکان به سرعت یاد میگیرند که میتوانند از اجبار مادران و پدران در وادار کردن آنها به خوردن جلوگیری کنند، آنها میتوانند دعوا کنند، محتوای قاشق را روی زمین یا فرش بریزند، غذا را تف کنند و آن را بالا بیاورند.
این کودکان ممکن است به علت تغذیه اجباری و زوری، از اغلب غذاها حالشان به هم بخورد و آن را نامطبوع بپندارند، چون یادتان نرود که:
محرومیت باعث لذت میشود، یعنی کودکانی که با میل خود و مطابق با میزان گرسنگی خود غذا میخورند، از آن غذایی که میخورند، لذت بیشتری میبرند و این باعث میشود در وعدههای غذایی، مقدار بیشتری بخورند.
در حالی که وقتی کودک اصلا گرسنه نیست و به زور به او غذا داده میشود، آن غذا در نظر او یک شربت بدبوی تلخ و نامطبوع است و از خوردن آن سر باز میزند.
یادتان نرود، تا حالا هیچ کودکی در دنیا بر اثر گرسنگی نمرده یا سلامت جسمانیاش به خطر نیفتاده است.(بر اثر گرسنگی نه بر اثر قحطی).
یادتان نرود اشتهای کودکان همانند اشتهای بزرگسالان از وعدهای به وعدهای دیگر و از روزی به روزی دیگر تغییر میکند و عدم تشخیص این مسئله باعث میشود که مادر او را با فرزندان همسایه یا بستگان مقایسه کند.
راهکار
راهکارهایی برای درمان اختلال کودکان وجود دارد که عبارتاند از:
به کودکان خود به زور و اجبار غذا ندهید.(مهمترین اصل درمان).
کودکان برای غذا خوردن احتیاجی به تشویق ندارند، همانطور که برای نوشیدن آب و نفس کشیدن نیازی به تحسین ندارند بنابراین غذا را جلوی کودک بگذارید تا بر اساس اشتهای خود از آن بخورد.
همیشه به مقدار کمتر از اشتهای کودک در ظرف، غذا بریزید، چون غذای کم در بشقاب باعث تقویت کودک برای اتمام آن میشود، در صورتی که آن مقدار را خورد دوباره برایش غذا بریزید.
وعدههای غذایی را رعایت کنید و ساعت به ساعت غذا را به زور در حلق کودک نریزید.
از پر کردن شکم کودک خود با هلههوله و خوراکیهای بیکیفیت سوپرمارکتها خودداری کنید. هر چه دیرتر کودکان با خوراکیهایی همچون پفک، چیپس، لواشک و… آشنا شوند، بهتر است. (پدران گرامی، لطفا وقتی از سرکار برمیگردید، از خرید این تنقلات بیکیفیت خودداری کنید، این اسمش مهربانی و نازکردن فرزند نیست).
در صورتی که کودک شما در وعده غذایی چیزی نخورد، نگذارید بعد از جمع کردن سفره به سراغ خوردن خوراکیهای سوپر مارکت برود.
غذای خوش رنگ و بو باعث تقویت اشتهای کودک میشود از این رو غذای کودک را خوشمزه و خوش رنگ تهیه کنید.
در انتها این نکته را فراموش نکنید که بهترین راه باز کردن اشتهای کودک، تزئین و طراحی غذاها به شکلهای کودکانه و داستان سرایی هنگام غذا دادن به کودک است.