مواد غذایی موردنیاز سالمندان

توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه اهمیت فراوانی دارد. از این رو بر آن شدیم تا نظر زهره منجزی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی را در این زمینه جویا شویم:

تاریخ انتشار: ۱۳:۳۵ - شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
مواد غذایی موردنیاز سالمندان

به گزارش اصفهان زیبا؛ توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه اهمیت فراوانی دارد. از این رو بر آن شدیم تا نظر زهره منجزی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی را در این زمینه جویا شویم:

به‌طور کلی تغذیه در تمام دوران زندگی نقش اساسی و مهمی دارد، اما اهمیت آن در زمان پیری و سالخوردگی چند برابر می‌شود چراکه جذب بیشتر مواد مغذی و ویتامین‌ها در این سنین کمتر می‌شود.

در واقع رعایت اصول تغذیه صحیح سالمندان باعث می‌شود فرد سال‌های عمر خود را با سلامت و نشاط و راحتی بیشتری طی کند و کمتر در معرض بیماری‌های شایع همچون فشارخون بالا، چربی‌خون بالا، دیابت و پوکی‌استخوان قرار بگیرد. ضمنا برای رعایت این اصول مشورت با متخصصین تغذیه نیز موثر است.

این اصول تغذیه موارد زیر را شامل می‌شود:

گروه غلات

این گروه شامل انواع نان به‌خصوص نوع سبوس‌دار، برنج، ماکارونی، سیب‌زمینی و سایر غلات می‌شود. برنامه تغذیه سالمندان باید بر اساس نیاز به انرژی و فعالیت بدنی، روزانه ۶ تا ۹ واحد از این گروه غذایی را شامل باشد.

گروه میوه‌ها و سبزی‌ها

این گروه شامل انواع میوه‌ها و سبزی‌هاست که تأمین‌کننده ویتامین A  و  C و مقدار قابل‌توجهی فیبر هستند. مصرف روزانه حداقل دو واحد از گروه میوه‌ها و ۳ واحد از گروه سبزی‌ها برای سالمندان ضروری است.

گروه لبنیات

این گروه، موادی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی را شامل می‌شود. مواد غذایی این گروه تأمین‌کننده بخشی از پروتئین، کلسیم، فسفر و برخی مواد مغذی دیگر است. بهتر است در روز 2 تا 3 واحد از این گروه غذایی در برنامه غذایی سالمندان گنجانده شود.

گروه پروتئین‌ها

با افزايش سن علاوه بر كاهش توده عضلانی، ذخيره پروتئينی بدن نيز كاهش پیدا می‌کند.

 توصيه می‌شود ۴۰ ‌تا ۶۰ درصد از انرژی دريافتی روزانه سالمندان از پروتئين‌ها به‌ویژه پروتئين‌های باکیفیت بالا که شامل انواع ماهی، مرغ، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، انواع حبوبات و مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته و…) است، تأمین شود.

ویتامین‌ها

 یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های موردنیاز در تغذیه سالمندان، ویتامین D  است. افراد سالمند باوجود تغییرات استخوانی و نداشتن فعالیت، کمتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند که این امر خطر ایجاد پوکی‌استخوان در سالمندان را افزایش می‌دهد. یکی دیگر از ویتامین‌های موردنیاز سالمندان ویتامین B12 است که کمبود آن در تغذیه سالمندان سبب مشکلاتی در دستگاه گوارش می‌شود، این ویتامین در شیر، پنیر و تخم‌مرغ یافت می‌شود.

مایعات

یکی از معضلات دوران سالمندی، کاهش مصرف میزان آب بدن و احساس تشنگی است که این موضوع زمینه ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری، تنفسی، زخم‌های بستر و یبوست را افزایش می‌دهد؛ بنابراین وجود ۶ تا ۸ لیوان آب در تغذیه سالمندان ضروری است.