به گزارش اصفهان زیبا؛ کار باز هم به تجمع رسید. در آخرین روز از آبان ماه، جمعی از معلمان بازنشسته سال 1400 در اعتراض به نحوه اجرای رتبهبندی و همسانسازی کماثر در حقوقها مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. فرهنگیان بازنشسته پیش از این و در مهرماه هم تجمعی را مقابل سازمان برنامهوبودجه داشتند و با شعار «خواسته ما هماکنون، فقط اجرای قانون» خواستار اجرای صحیح قانون رتبهبندی و اجرای دقیق همسانسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان شدند. موضوع گلایه این دسته از فرهنگیان بازنشسته شفاف است.
میگویند رتبهبندی تأثیر چندانی در افزایش حقوق آنها نداشته و همسانسازی نیز بهطور کامل و عادلانه اجرا نشده است؛ چرا اجرا نشده است و به چه شکلی باید اجرا میشد؟ یکی از فرهنگیان بازنشسته در گفتوگو با «تسنیم» دراینباره توضیح داده است: «همسانسازی باید بهگونهای باشد که حقوق یک بازنشسته به 90 درصد حقوق شاغل همرده و هممدرک او طی سه سال برسد، اما این موضوع به متناسبسازی تغییر یافته که بهدرستی اجرا نشده است. حقوق من در سال 1403، 16.5 میلیون تومان است. اگر همسانسازی اجرا میشد، حداقل 3 میلیون تومان به حقوقم اضافه میشد.
اما به ما اعلام کردند که چون نیروی آموزشی بودیم و در اداره آموزشوپرورش کار میکردیم، مشمول همسانسازی نمیشویم.» بازنشسته دیگری هم اینطور گفته است: « اگر 37 ماه قبل مطالبات رتبهبندی ما واریز میشد، با احتساب افزایش سالیانه حقوق، دریافتی من بسیار بیشتر بود؛ بهعنوانمثال سه سال پیش حداقل 4.5 میلیون تومان به حقوقم اضافه میشد که هماکنون 3.5 سال از آن زمان گذشته است و با احتساب افزایش سالانه حقوق هماکنون تفاوت دریافتی من با شاغلان مشابه به 12 میلیون تومان رسیده است.» درواقع معلمان بازنشسته سال 1400 به خاطر سنوات طولانی خدمت خود، انتظار داشتند از مزایای خوبی در رتبهبندی برخوردار شوند؛ اما حالا شرایط کاملا به ضرر و برخلاف انتظار آنها پیش رفته است.
مجلس پای کار میایستد؟
اما همزمان با تجمع روز 30 آبان این قشر از معلمان، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس طی نامهای به رئیسجمهور، بخش غیرقانونی آییننامه متناسبسازی حقوق بازنشستگان راکه باعث کاهش حقوق آنها میشد، لغو کرد تا این پالس را از بهارستان به بازنشستگان بدهد که صدایشان شنیده شده و مجلس بیتفاوت از کنار اعتراضات آنها نمیگذرد. دولت در آییننامه متناسبسازی حقوق بازنشستگان برای میزان اجرای این متناسبسازی سقف گذاشته و مصوب کرده بود که اگر اعتبار مربوط به این موضوع کفاف ندهد، پرداخت آن متوقف میشود و جزو دیون بازنشستگان نیز نخواهد بود. با این حال هیئت تطبیق مصوبات دولت در مجلس این بخش از آییننامه را خلاف قانون تشخیص دادند و رئیس مجلس در نامهای به رئیسجمهور، لغو آن را اعلام کرده است.
برخی از نمایندگان مجلس هم خواستار اصلاح این قانون هستند و به گفته احمد بیگدلی، با توجه به اینکه قانون رتبهبندی معلمان شامل معلمان بازنشسته قبل از ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ نمیشود، نیاز است ابهامات این موضوع رفع شود. به گفته این نماینده دو تا سه سال است حق فرهنگیان و بازنشستگان ضایع میشود و نیاز است مجلس در بودجه ۱۴۰۴ به این مهم توجه کند.
عباس پاپیزاده، عضو هیئترئیسه مجلس هم روزی که صدای فرهنگیان بازنشسته تجمعکننده از پشت درهای بسته بهارستان به صحن علنی مجلس رسیده بود، طی تذکر شفاهی به رئیسجمهور و وزارت آموزشوپرورش در خصوص بلاتکلیفی بازنشستگان فرهنگی گفت که ضرر و زیان ناشی از اختلاف بین وزارت آموزشوپرورش و سازمان برنامهوبودجه که باعث عدم پرداخت حقوق این عزیزان از سال ۱۴۰۰ تا الان شده، بر عهده دولت است و باید جبران شود.
پاپی زاده همچنین خطاب به رئیسجمهور گفت: «جناب آقای رئیسجمهور! عزیزان فرهنگی با همه سختیها، کمبودها و کاستیهای دولت، هرکدام بیش از ۳۰ سال صادقانه بهنظام آموزشی کشور خدمت کردند، حالا سزاوار نیست موقع پرداخت حق، این عزیزان بین بخشهای مختلف دولت پاسکاری شوند.بنابراین از رئیسجمهور انتظار دارم شخصا دستور لازم را جهت حل مشکل فرهنگیان عزیز صادر کند.»
هادی قوامی، نماینده اسفراین نیز با انتقاد از عدم اجرای کامل قوانین مربوط بازنشستگان گفت: «یا نباید قانونی تصویب شود یا اگر قانونی تصویب میشود نباید برخلاف آن آییننامه نوشته شود؛ الان مشاهده میکنیم که موضوع یکسانسازی حقوق بازنشستگان و همچنین حقوق فرهنگیان بازنشسته شده از شهریور ۱۴۰۰ تا اسفند بهطور ناقص اجرایی میشود و این عزیزان بلاتکلیف ماندهاند.» و حاجیبابایی، نایبرئیس مجلس در پاسخ به تذکر قوامی، قول داد و تأکید کرد که «اجازه نمیدهیم در مورد متناسبسازی حقوق بازنشستگان یک سر سوزن از قانون عدول شود.»
پیش از این و در تیرماه هم، میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی گفته بود: «بازنشستگان نگران نباشند چون متناسبسازی تکلیف قانونی سازمان تأمین اجتماعی است و مصوب شده و اجرا میشود.» اما با تمام این تفاسیر و با وجود تمام قول و قرارها و تذکر و تأیید و تأکیدها، همسانسازی حقوق بازنشستگان همچنان بلاتکلیف است و پاسکاریها همچنان ادامه دارد. بهارستان از وزارت آموزشوپرورش میخواهد که فکری برای حل مشکل کند و آموزشوپرورش هم توپ را به زمین سازمان برنامهوبودجه میاندازد.
علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزشوپرورش اخیرا با اشاره به اختلافنظرها درباره همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: «این افراد خواستار همسانسازی حقوق بازنشستگی خود با شاغلان هستند. بااینحال، این موضوع خارج از حوزه تصمیمگیری وزارت آموزشوپرورش است و به صندوق بازنشستگی و سازمان برنامهوبودجه مربوط میشود.» فرهادی توضیح داد که این اختلاف به دلیل مشمول شدن بازنشستگان سال 1400 برای مدت کوتاهی در طرح رتبهبندی ایجاد شده است و تأکید کرد که ادامه پیگیری این موضوع در حوزه نهادهای ذیربط قرار دارد.
وزیر آموزشوپرورش اما حدود یک ماه قبل در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بخش مهمی از مطالبات و کسورات بازنشستگان ۱۴۰۰ پرداخت شده است، گفته بود: «پس از اینکه احکام این افراد اصلاح و معوقات و کسورات پرداخت شده، فرهنگیان مطالبه جدیدی را عنوان کردند که موضوع در حال کارشناسی است.» علیرضا کاظمی بدون اشاره به اینکه مطالبه جدید فرهنگیان چه بوده است، خبر داد که این موضوع در سازمان برنامهوبودجه در حال کارشناسی است و بررسی میشود و اگر حق با این افراد باشد، منابع لازم را برای آنها پیشبینی خواهند کرد.
اعتراضات زیاد است و منابع محدود
اما اعتراضات فرهنگیان به صداوسیما هم کشیده شد و حتی جروبحث مجری برنامه با نماینده مجلس را هم در پی داشت که در شبکههای اجتماعی هم پربازدید شد. در برنامهای که به موضوع رتبهبندی معلمان اختصاص داشت، حسین حقوردی نماینده مجلس با تأکید بر منابع محدود دولت، گفت که «من دوست دارم حقوق معلمان مثلا 100 میلیون تومان باشد؛ اما از کجا بیاوریم و این حقوق را بدهیم؟ منابع دولت محدود است.» حقوردی در واکنش به سؤال خانم مجری که تأکید داشت بداند مجلس با وجود همین منابع محدود دولت، چه فکری برای احقاق حقوق بازنشستهها و معلمان کرده، گفت: «تا الان 50 هزار میلیارد برای آموزشوپرورش افزایش اعتبار بوده که 10 هزار میلیارد هم برای بازنشستههای 1400 است.»
وقتی مهمان دیگر برنامه پرسید که اگر منابع محدود است چرا قانون را بر اساس منابع محدود تنظیم نکردید؟ پاسخ داد: «بر اساس منابع محدود تنظیم کردیم که این است دیگر!» و البته حق وردی در ادامه این را هم گفت که رسیدگی به اعتراضات فرهنگیان با فشار مجلس صورت گرفته که خانم مجری در واکنش به این حرف آقای نماینده گفت: «اصلا وظیفه شماست که فشار بیاورید.»
نمایندگان اصفهان، پیگیر مطالبات فرهنگیان بازنشسته
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجفآباد و تیران و کرون که چندی قبل در حمایت از حقوق فرهنگیان بازنشسته 1400 خطاب به رئیس سازمان برنامهوبودجه نامهای نوشته و تأکید کرده بود در شرایط اقتصادی این قشر تحتفشار هستند که لازم است هر چه زودتر حقوحقوق آنها پرداخت شود، در گفتوگو با «اصفهانزیبا» هم تأکید کرد که مجلس پیگیر حقوحقوق این قشر زحمتکش است و البته بهسرعت قرار نیست مشکل حل شود؛ اما نمایندگان پیگیریهای لازم را انجام دادهاند و میدهند.
ابوترابی گفت: «این موضوع را به رئیس کمیسیون آموزش منتقل کردم. به رئیس سازمان برنامهوبودجه نامه نوشتم و همراه با نمایندگان اصفهان در جلسهای که با حضور همه دستگاههای مربوطه برگزار شد، شرکت کردیم.»
خب نتیجه این پیگیریها چه بوده است؟ ابوترابی در پاسخ به این سؤال «اصفهان زیبا» میگوید: «سازمان برنامهوبودجه میگوید بودجه نداریم.» نماینده مردم نجفآباد و تیران و کرون در ادامه تأکید میکند: «ما هم به رئیس سازمان برنامهوبودجه پیشنهاد دادیم حداقل حکمش را بزند هر وقت پولدار شدند، جزو دیون آنها میرود و آن را پرداخت میکنند.»
اینکه سازمان برنامهوبودجه این پیشنهاد را پذیرفته یا نه، ابوترابی میگوید که «بقیه ماجرا به کمیسیون تخصصی مربوط است؛ اما مسئله اصلی این است که ماجرا دیگر پاسکاری نمیشود، همهچیز مشخص است و فقط برنامهوبودجه هنوز قبول نکرده است.»
در همین باره، رمضان رحیمی، نماینده مردم فلاورجان و عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری هم به «اصفهانزیبا» گفت که مجلس منتظر است تا سازمان برنامهوبودجه نظر خود را اعلام کند و از سویی کارشناسان آموزشوپرورش همنظر تخصصی خودشان را ارائه بدهند. از آقای نماینده سؤال کردیم که آیا سه سال زمان کمی بوده تا کارشناسان نظر بدهند و برنامهوبودجه هم تعیینتکلیف کند؟
رحیمی میگوید که بههرحال در جریان جابهجایی دولتها، یکسری تعویق و تعلیقها به وجود آمد و البته قانون هم در این خصوص شفاف نبوده است و با این حال نمایندگان معلمان بازنشسته آمدند و با اعضای کمیسیون تلفیق صحبت کردند و ما هم در حال پیگیری موضوع هستیم.
سازمان برنامهوبودجه میگوید بودجه نداریم
بههرحال حدود 47 هزار معلم بازنشسته همچنان چشمانتظار هستند. آنها میگویند رتبهبندی عادلانه و نحوه درست اجرای همسانسازی حق آنهاست؛ چراکه شمع شدهاند، شعله شدهاند، سوختهاند تا هنرشان را به شاگردان آموختهاند. اما خب سازمان برنامهوبودجه میگوید پولی برای پرداخت در این زمینه ندارد.