به گزارش اصفهان زیبا؛ ماه مبارک رمضان در اصفهان حالوهوای خاصی دارد. نسیم معنوی این ماه روح و جان مؤمنان را نوازش میکند. اصفهانیها برای ماه مبارک رمضان ارزش و احترام زیادی قائل هستند و از صمیم دل باور دارند که در محضر خدا و بر سر سفره مهمانی پروردگار نشستهاند. مردم اصفهان از چند روز قبل از شروع ماه مبارک رمضان، خانهها و مساجد را خانهتکانی کرده و مایحتاج لازم برای ورود به این ماه را آماده میکنند.
چیدمان خاص سفرههای افطار در اصفهان
سفرههای افطار و سحر در این ماه با غذاهای سنتی و مقوی مخصوص شهر اصفهان چیده و غذاها با آدابورسوم خاص طبخ و سرو میشوند.اگر شما برای یک ماه رمضان در اصفهان، شهر گنبدهای فیروزهای باشید، بهشتیترین احساس را هنگام افطار خواهید داشت. صدای خوش اذان مغرب، روشنایی چراغهای مساجد و بوی خوش غذاهای سنتی مشام شما را مینوازد.
غذاهای سنتی اصفهان برای ماه رمضان
مردم نصفجهان به دلیل ایمان قلبی و اطاعت از اوامر الهی بهدوراز هرگونه اسراف، سفرههای افطار و سحر خود را با غذاهای سنتی میچینند.ویژهترین غذاهایی که اصفهانیها برای سفره افطار خود استفاده میکنند، حلیمبادمجان، آش شلهقلمکار، حلیمشیر، شلهبریان زیره، قیمهریزه، شوربا، اشکنه، گوشتولوبیا، بریانی، ماشوقمری، خورشتماست، سمنو، شلهزرد و کلهجوش است.
حلیمبادمجان
حلیمبادمجان معروفترین غذای ماه رمضان در اصفهان، یک غذای کاملاً محلی و پای ثابت اغلب سفرههای افطار است، این غذا به علت کمحجم و مقوی بودن، مناسبترین غذا برای باز کردن روزه است. مواد لازم برای پخت حلیمبادمجان گوشت گردن گوسفند، برنج، بادمجان، نعناع، نمک و فلفل است. طعم این غذا بینظیر و بهیادماندنی است.
آش شلهقلمکار
یکی از غذاهای سنتی اصفهانی که بوی عطر آن در هر افطار در هر کوی و برزن میپیچد و هوش از سر عابران روزهدار میبرد، آش معروف و سنتی اصفهان، آش شلهقلمکار است. برای تهیه این آش خوشمزه از گوشت گوسفند، انواع حبوبات، برنج، سبزیهای معطر مانند ترهفرنگی، جعفری، گشنیز، نمک، زردچوبه و فلفل استفاده میشود. این غذا با نعنا داغ، سیرداغ و پیاز تزیین میشود و بسیار خوشمزه و مناسب افطار است. آش قلمکار به علت وجود چند نوع غلات و سبزیهای بسیار مقوی و مغذی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
حلیم شیر
حلیم شیر، یکی از غذاهای بسیار سالم برای ماه مبارک رمضان است که پس از چند ساعت گرسنگی بسیار برای بدن روزهداران مقوی است و باوجوداینکه یک غذای کمحجم محسوب میشود، اما انرژی ازدسترفته بدن را کاملا برمیگرداند و حتی در هنگام سحر هم میتواند مورداستفاده قرار بگیرد. این غذا با گوشت گوسفند، شیر، گندم، نمک و ادویه درست میشود.
شلهبریان زیره
شلهبریان زیره یکی از غذاهای قدیمی و سنتی در اصفهان است که بهخصوص به علت طبع گرمی که دارد، در ماه رمضان در اصفهان طبخ میشود. مواد اصلی این غذای بسیار خوشطعم، گوشت گوسفند، زیره، برنج، نمک و فلفل است.
قیمهریزه
قیمهریزه غذای کمحجم و مقوی اصفهانی، یکی از قدیمیترین غذاهای اصفهانی است که شاید مردم سایر شهرها هرگز اسم آن را نشنیده باشند. این غذای سنتی اصفهانی از گوشت گردن گوسفند، آرد نخودچی، نعناعخشک، نمک، فلفل و سایر ادویهها تهیه میشود و اکنون بیشتر در مناطق قدیمی اصفهان و رستورانهای سنتی طبخ میشود.
شوربا
شوربا نوعی آش بسیار خوشمزه است که مخصوص شهر اصفهان است و در دیگر شهرها چندان شناختهشده نیست. شوربا به علت اینکه یک غذای کمحجم است، بسیار موردتوجه اصفهانیها برای ماه مبارک رمضان است و طرفداران زیادی دارد.مشخصه اصلی این نوع آش این است که در آن از کوفتههای قلقلی کوچک گوشت گوسفند استفاده میشود و طعم و عطری لذتبخش دارد.
گوشتولوبیا
یکی از لذیذترین و سنتیترین غذاهای اصفهان گوشتولوبیاست. مواد لازم برای تهیه این غذا گوشت، حبوبات بهخصوص لوبیا چشمبلبلی، برنج، ترهفرنگی، جعفری، شنبلیله،، برنج، پیاز، نمک و ادویه است. اصفهانیها معمولا برای مهمانیهای دور همی افطار گوشت و لوبیا تهیه میکنند. ترکیب این غذا با سبزیخوردن بر سر سفرههای افطار، طعمی بینظیر و بهیادماندنی دارد.
بریانی
بریانی معروفترین غذای محلی اصفهان است، که کمتر کسی پیدا میشود که نام آن را نشنیده باشد. شما احتمالا از هر کس حتی در خارج از کشور بخواهید که معروفترین غذای اصفهان را برای شما نام ببرد، حتما نام بریانی را ذکر میکند.این غذا در دورهمیهای افطاری در اصفهان بسیار مورداستفاده قرار میگیرد. بریان از گوشت گوسفند، پیاز، نعناعخشک، دارچین، روغن و زعفران درست میشود و با مقداری جگرسفید چرخشده و آبگوشت همراه با نان سنگک و ریحان سرو میشود.
ماشوقمری
ماشوقمری غذای سنتی اصفهانی است که با گوشت گوسفند، ماش، کلمقمری، نمک، فلفل و سایر ادویهها درست میشود. این غذا دارای طبع گرم و بسیار مقوی است و در افطار و سحرهای ماه مبارک رمضان در اصفهان استفاده میشود.
اشکنه
اشکنه یکی از غذاهای قدیمی اصفهانی است، که به علت تخممرغ و پروتئینی که دارد بسیار مقوی و انرژیبخش است و در ماه مبارک رمضان در اصفهان طرفداران زیادی دارد.
اشکنه در شهرهای دیگر نیز طبخ میشود؛ اما در اصفهان با پیاز، سیبزمینی، شنبلیله خشک، تخممرغ و روغن درست میشود. این غذا باوجود سادگی، برای باز کردن روزه در هنگام افطار بسیار مناسب است.
خورش ماست، سنتیترین دسر اصفهانی
یکی از محبوبترین دسرهای اصفهانی خورشتماست است که بهعنوان دسری مقوی بر سر سفرههای افطار، سحر و در همه مهمانیها سرو میشود. ظاهر این خورشت با بقیه خورشتها بسیار تفاوت دارد. مواد تشکیلدهنده این دسر، گوشت گردن گوسفند،، ماست چکیده، زعفران، زرشک و شکر است و طعمی شیرین دارد و انرژیبخش روزهداران در ماه مبارک رمضان است.
گوشفیل، شیرینی اصفهانی مناسب ماه رمضان
گوشفیل، شیرینی مخصوص شهر اصفهان است که معمولا موقع افطار یا در فاصله بین افطار و سحر به علت اینکه مقوی، شیرین و انرژیبخش است، بسیار مورداستفاده مردم قرار میگیرد و معمولا با چای یا دوغ استفاده میشود.
رسم افطاری بردن برای نوعروسان در اصفهان
در پایان این گزارش جالب است بدانید که در شهر اصفهان رسم زیبای مخصوص برای ماه مبارک رمضان وجود دارد و آن بردن اولین افطاری برای نوعروسان است؛ بهنحویکه خانواده عروس اولین افطاری در ماه مبارک رمضان را در یک سینی مسی بزرگ پر از غذا و دسرهای سنتی مخصوص اصفهان به خانه عروس میبرند. بعضی از خانوادهها از نزدیکان هم دعوت میکنند تا در این مهمانی افطاری در کنار عروس و داماد اولین روزه خود را باز کنند.
سخن آخر
بههرحال ماه مبارک رمضان برای اصفهانیها بسیار مقدس و موردتوجه است و اغلب مردم سعی میکنند در این ماه علاوه بر انجام عبادات و فرایض، مهمانیهای افطاری را به بهترین شکل ممکن برگزار کنند و در آن از مهمانان خود با غذاهای اصیل پذیرایی کنند.