به گزارش اصفهان زیبا؛ توجه به محلههای کمتربرخوردار که خدمات شهری ضعیفی دریافت کرده بودند، باعث شد طرح برنامهای به نام «محلهمحوری» روی میزی قرار بگیرد که «میز محلات» نام گرفت. میز محلات با نگاه ویژه به محلههای محروم و کمتردیدهشده در مناطق، کارش را شروع کرد تا راهی پرپیچوخم برای ایجاد تحول در محلهها را پایهریزی کند.
حالا عمر میز محلات در پایان سهسالگی است. ایدهای که شهردار اصفهان در ابتدای ورودش به شهرداری مطرح کرد، مدتها زیر دست متخصصان بررسی شد تا به یک برنامه مدون تبدیل شد.
برای رسیدن به محلههای کمدیدهشده تحقیق و مطالعه مفصل شروع شد و متولیان میز محلات را به 96 محله از 220 محله اصفهان رساند. تطبیق محلههای مشخصشده با اسناد بالادستی و موشکافی بیشتر باعث شد تا محرومیتزدایی در 30 محله شروع شود. مدیر مناطق موظف شدند تا دو منطقه کمتردیدهشده را به میز محلات معرفی کنند تا در لیست اجرای پروژههای محلهمحوری قرار بگیرد.
وضعیت بغرنج 56 محله از میان 96 محله معرفیشده، مسئولان میز محلات را به این سمت کشاند که برای اقدام فوری در این محلهها وارد عمل شوند. کار بعد از مشخصشدن محلههای منتخب شروع شد. اطلاعرسانی به مردم و گرفتن نظرات آنها درخصوص نداشتههایشان، تیم مطالعاتی را به سمت اطلاعاتی در خصوص اولویتهای مهم محلهها برد. در ابتدای راه برآورد میزان توجه مردم به هویت محلی و علقه آنها به محلهها نتایج خوبی در بر داشت و این نتیجه حاصل شد که مردم هنوز به محلهها و گذشته آن علاقهمند هستند و نگهداشتن محله برایشان مهم است. به همین خاطر در کنار پرداختن به مباحث عمرانی، هویتبخشی محور قرار گفت و تلاش کرد تا در این مسیر به هویت محله روح تازهای دمیده شود.
اقداماتی که باید در محلهها در اولویت قرار میگرفت، بعد از رصد مشاورانی از دانشگاه اصفهان و استخراج اطلاعات آنها در خصوص محلهها و نظر کارشناسان شهرداری و نخبگان محلی و مدیران مناطق مشخص و مهمترین اولویتها استخراج شد.
میز محلات در ابتدای راه اهدافی را پیش روی خود ترسیم کرد و حلکردن مشکلات محلهها، شناسایی فضاهای بیدفاع شهری زمینهای بایر، خانههای مخروبه و فرسوده با خطر ریزش، نامناسببودن سیما و منظر شهری و نیاز به هویتبخشی محله، شناسایی گلوگاههای ترافیکی که 500مورد شناسایی شد، مشکلات شبکههای معابر نیازمند به خیابانکشی و آسفالت و پیادهروسازی، کمبود سرانه فضای سبز، ورزشی و فضای بازی را در دستور کار قرار داد.
میز محلات در سال اول شکلگرفتنش یعنی سال 1401 در شناسایی محلههای بغرنج به 30 محله رسید. کار شروع شد؛ اما برخی محلههای کارشان در طول یک سال به اتمام نرسید و به سال دوم یعنی 1402 رسید. در این سال هم 15 محله بهاضافه چند محلهای که از سال گذشته در دستور کار محلهمحوری قرار گرفته بود در طرح قرار گرفت. سال 1403 طرح محلهمحوری شامل 29 محله اصفهان شد و برای سال 1404 تعداد 16 محله در دستور کار خواهد بود؛ در کل 89محله شامل طرح محلهمحوری شدند. اجرای طرح محلهمحوری در محلهها بودجه مناسبی هم نیاز داشت و اینکه شورای شهر به کمک بیاید و بودجههای تعریفشده را مصوب کند.
برای میز محلات در سال اول 405میلیارد، سال دوم 628میلیارد، سال سوم 800میلیارد و برای سال چهارم 940 میلیارد تومان بودجه مصوب شد؛ اما برای سال اول 307میلیارد، سال دوم 477میلیارد و برای امسال 576 میلیارد تأمین اعتبار شد. برای سال 1404 تأمین اعتبار مربوط به محلهها و پروژههای احداث جاده جلوان، ورزشگاه امام خمینی (ره) منطقه 14، بازیکده حصه، بوستان شاداب، خیابان دهنو منطقه 2 شهرداری، خانه کودک و نوجوان منطقه 3، مرکز فرهنگی قائمیه، پردیس سودان، پردیس شمسالشموس و خیابان کاتب منطقه 11 به ارزش 17 همت اعتبار در نظر قرار خواهد گرفت.
میزان تقریبی تحقق اهداف و تأمین اعتبار پروژههای محلهمحوری در سال 1401 در حدود 79درصد، در سال 1402 در حدود 77درصد و در سال 1403 تا پایان سال به 71درصد رسیده است.
در این سه سال فعالیت میز محلات پروژههای انتخابشده وضعیتهای مختلفی دارند. طبق آمار ارائهشده یک پروژه، هنوز شروع نشده و عمده پروژههای شروع نشده مربوط به سال 1403 است که اجرایی خواهد شد و حدود 10درصد از پروژههای هرسال به دلایلی مانند معارض ملکی و مشکلات قانونی اجرایی نشده است. تعداد 16 پروژه در دست مطالعه و طراحی، هشت پروژه تملک شده، 95 پروژه اجرا شده و 243 پروژه اتمام یافته است.