در بهمن‌ سال گذشته این گروه با عملکرد منفی خود ترمز رشد اقتصادی را کشید

کارنامه رفوزه صنایع و معادن!

در بهمن‌ سال گذشته گروه صنایع و معادن نه‌تنها در رشد اقتصادی مشارکت نداشته؛ بلکه با عملکرد منفی خود عملا ترمز رشد را کشیده است. در مقابل بخش خدمات عملکرد درخشانی را در کارنامه رشد اقتصادی به ثبت رسانده است. در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ رشد اقتصادی کشور 8/1 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز 6/1 درصد برآورد می‌شود.

تاریخ انتشار: 09:56 - چهارشنبه 1404/01/20
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
کارنامه رفوزه صنایع و معادن!

به گزارش اصفهان زیبا؛ در بهمن‌ سال گذشته گروه صنایع و معادن نه‌تنها در رشد اقتصادی مشارکت نداشته؛ بلکه با عملکرد منفی خود عملا ترمز رشد را کشیده است.

در مقابل بخش خدمات عملکرد درخشانی را در کارنامه رشد اقتصادی به ثبت رسانده است. در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ رشد اقتصادی کشور 8/1 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز 6/1 درصد برآورد می‌شود. طبق محاسبات مرکز پژوهش‌ها، ارزش‌افزوده گروه کشاورزی در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳ درصد رشد داشته است.

برآوردهای انجام‌شده در این زمینه باتوجه‌به دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی حاکی از افزایش تولید محصولات اصلی زراعی و محصولات باغی در بهمن‌ماه
است.
طبق محاسبات مرکز پژوهش‌ها ارزش‌افزوده بخش نفت خام و گاز طبیعی در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد 8/3 درصدی داشته که نسبت به دی‌ماه نشان‌دهنده کاهش تولید نفت خام بر اساس آمار اوپک از منابع ثانویه نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
طبق محاسبات مرکز پژوهش‌ها، ارزش افزوده گروه صنایع و معادن در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد منفی 7/3 درصدی داشته است که کاهش آن نسبت به دی‌ماه به طورعمده ناشی از کاهش شاخص تولید صنایع بورسی در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ و کاهش شاخص فروش نهاده‌های ساختمانی بورسی است.
طبق محاسبات مرکز پژوهش‌ها ارزش افزوده گروه خدمات در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد 1/4 درصدی داشته است.
در بهمن‌ بخش خدمات تحت‌تأثیر رشد بخش‌های اصلی از جمله بخش‌های «حمل‌ونقل انبارداری»، «املاک و مستغلات» و «فعالیت‌های مالی و بیمه» بوده است.

کشاورزی قد کشید

بخش کشاورزی که در تابستان ۱۴۰۳ رشد 8/2درصدی را تجربه کرده بود، در بهمن‌ماه نیز با رشد ۳درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به مسیر خود ادامه داده است. بنا بر اعلام مرکز پژوهش‌ها و بر پایه داده‌های وزارت جهاد کشاورزی، تولید محصولات زراعی، باغی و دامی به ترتیب ۳/۳، 5/4و ۲درصد افزایش داشته است.
بااین‌حال، کاهش 5/8میلی‌متری بارندگی در بهمن‌ماه، مطابق آمار مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی، می‌تواند زنگ هشداری برای ماه‌های آینده باشد.

رشد نفت و گاز روی شیب صعودی

درحالی‌که صنعت نفت و گاز در تابستان رشد چشمگیر ۸/۸درصدی را به ثبت رسانده بود، در بهمن‌ماه نیز با رشد 8/3درصدی همچنان نقش مثبتی در رشد اقتصادی ایفا کرده است. بااین‌حال، طبق داده‌های منابع ثانویه اوپک، رشد تولید نفت ایران در بهمن‌ماه نسبت به ماه‌های گذشته روندی کاهشی داشته است؛ مسئله‌ای که می‌تواند در ماه‌های بعدی اثرگذار باشد.
بدترین عملکرد اقتصادی در بهمن‌ماه متعلق به گروه صنایع و معادن بوده است. این گروه که شامل ساختمان، صنعت، استخراج معدن و تأمین آب، برق و گاز طبیعی است، با رشد منفی 7/3درصدی مواجه شده است.
کاهش شاخص تولید در صنایع بورسی و افت فروش نهاده‌های ساختمانی در بازار سرمایه، از مهم‌ترین دلایل این عملکرد منفی اعلام شده‌اند؛ مسائلی که نشانه‌هایی از رکود تولید و کاهش فعالیت‌های عمرانی در اقتصاد کشور به‌شمار می‌روند.

کارنامه درخشان خدمات

در نقطه مقابل صنایع و معادن، گروه خدمات در بهمن‌ماه عملکردی درخشان داشته است. این گروه که در تابستان رشد 5/2درصدی داشت، در بهمن‌ماه با رشد 1/4درصدی نقش اصلی در مثبت‌شدن تراز رشد اقتصادی ایفا کرده است. زیرگروه‌هایی مانند حمل‌ونقل و انبارداری، املاک و مستغلات و فعالیت‌های مالی و بیمه، از جمله بخش‌هایی بودند که در این رشد نقش مؤثری ایفا کرده‌اند.
مرکز پژوهش‌های مجلس در جمع‌بندی گزارش خود تأکید کرده است که در بهمن‌ماه ۱۴۰۳، اقتصاد ایران با نفت 8/1درصد و بدون نفت 6/1 درصد رشد کرده است.
اما نگاهی دقیق‌تر به اجزای این رشد نشان می‌دهد که بار اصلی آن بر دوش خدمات و نفت بوده؛ درحالی‌که صنایع و معادن که می‌توانند پیشران رشد پایدار باشند، در وضعیت رکودی به سر می‌برند.

تداوم این الگو، آن هم در شرایطی که نوسانات بازار نفت و محدودیت‌های اقلیمی در کشاورزی جدی‌تر می‌شوند، می‌تواند آینده رشد اقتصادی کشور را با چالش‌هایی مواجه کند.
داشتن تصویری بهنگام و قابل‌اعتماد از تحولات تولید ناخالص داخلی کشور، می‌تواند به‌طورمؤثر به بهبود سیاست‌گذاری و پایش دقیق‌تر اقتصاد کلان کمک کند.
با توجه به تأخیر مراجع آماری در این حوزه و درخواست‌های مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع این کاستی و ارائه تصویری بهنگام تر از رشد اقتصادی، مرکز پژوهش‌های مجلس تلاش کرده است که زیرساختی محاسباتی فراهم کند تا بر اساس آن، رشد اقتصادی کشور با تواتر ماهانه و در سریع‌ترین زمان ممکن، برآورد و
ارائه شود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

دوازده + پنج =