داوران جایزه ملی داستان و بازآفرینی تأکید می‌کنند که حمایت از هنرمندان نباید فقط محدود به جوایزی باشد که در جشنواره‌ها می‌گیرند

بعد از جوایز، نویسندگان را رها نکنید!

جوایز ادبی در ایران و جهان از رویدادهای فرهنگی مهم و تأثیرگذاری هستند که در صورت سیاست‌گذاری‌های بجا و بهره از اتاق فکرهای راهبرانه می‌توانند به مرحله جریان‌سازی نیز برسند.

تاریخ انتشار: 12:11 - سه شنبه 1404/01/26
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
بعد از جوایز، نویسندگان را رها نکنید!

به گزارش اصفهان زیبا؛ جوایز ادبی در ایران و جهان از رویدادهای فرهنگی مهم و تأثیرگذاری هستند که در صورت سیاست‌گذاری‌های بجا و بهره از اتاق فکرهای راهبرانه می‌توانند به مرحله جریان‌سازی نیز برسند.

ایران نیز سال‌هاست که جشنواره‌ها و جوایز ادبی بسیاری برگزار می‌کند که بخشی از آن‌ها دولتی و بخشی خصوصی‌اند و درعین‌حال، بخشی از این جوایز همچون جوانان ناکام از دنیا رفته‌اند و برخی از آن‌ها نیز هنوز در حال تنفس‌اند؛ اما آمار دقیق و مدونی از این جوایز در دسترس نیست و شاید کسی نیز تاکنون به فکر گردآوری سوابق آن‌ها در یک کار تجمیعی نبوده باشد.

بااین‌حال، ظاهرا جایزه ادبی مهرگان قدیمی‌ترین جایزه در میان همتایان خود در کشور باشد. از دیگر جوایز معتبر ادبی کشور می‌شود به جایزه جلال آل‌احمد، جایزه ادبی هفت‌اقلیم، جایزه ادبی پروین اعتصامی و جایزه قلم زرین اشاره کرد.

جوایز ادبی، رویدادهایی رقابتی هستند که نویسندگان نوقلم و حرفه‌ای را وارد گود رقابت با یکدیگر کرده و همین باعث انگیزه‌بخشی به نویسندگان و پویایی جریان‌های ادبی کشور می‌شود.

برنده جایزه ادبی علاوه‌بر کسب بهره‌های مادی، در فضای ادبی کشور یا محدوده برگزاری جایزه اعتبار خاصی نیز به دست آورده و نگاه‌های اهالی ادبیات و کتاب به مهارت و دانشش متمایز با پیش از آن می‌شود؛ تاجایی‌که مخاطبان عادی نیز درصدد تهیه و مطالعه اثر جایزه‌گرفته برمی‌آیند.

می‌توان گفت نویسندگان نوقلم پس از کسب چنین جوایزی به‌آرامی وارد دنیای حرفه‌ای نویسندگی و پذیرفته شدن در میان دیگر همتایان خود می‌شوند و جایزه ادبی، دروازه‌ای است برای ورود به دنیای حرفه‌ای‌ها.
استان اصفهان نیز که پیشینه‌ای غنی در شعر و ادبیات را بر پیشانی‌اش دارد، راه‌اندازی چند جایزه ادبی را در کارنامه‌اش ثبت کرده است. جایزه ادبی جمال‌زاده یکی از جوایزی بود که شهرداری وقت در دهه هشتاد آن را روی کار آورد و بعد از سه دوره به دلایل نامعلومی ناکام ماند.

جایزه ادبی اصفهان نیز که به کوشش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در هشت دوره برگزار شد، برای آخرین بار در سال 1388 رخ نشان داد و بعدازآن به خاطرات پیوست.

در سال گذشته اداره کل مذکور بعد از سال‌ها حیاتی دوباره به آن بخشید و فراخوان نهمین جایزه ادبی اصفهان را منتشر کرد.

دوسالانه کتاب اصفهان نیز یکی دیگر از جوایز کتابی است که صرفا ادبی نیست و همه حوزه‌های نشر را شامل می‌شود.

اما اصفهان سال گذشته دو جایزه ادبی نوپا را تقریبا هم‌زمان وارد گود کرد: جایزه ادبی پلک و جایزه ملی داستان و بازآفرینی که دبیرخانه هر دو جایزه در اصفهان مستقر شد و جوانان نصف‌جهان هدایت و مدیریت این دو را عهده‌دار شدند.

هدف جایزه ادبی پلک که دبیرخانه‌اش در مجموعه ادبی روایتخانه استقرار یافته بود، توجه‌دادن به مسئله پوشش اجتماعی بود که در آبان سال گذشته فراخوانش اعلام شد و در اسفندماه برگزیدگانش را معرفی کرد.

جایزه ملی داستان و بازآفرینی نیز به کوشش دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری استان اصفهان فراخوان خود را در شهریورماه سال گذشته اعلام کرد و 28 فروردین نیز برگزیدگانش را از میان دوهزار و200 اثر دریافت‌شده 28 فروردین‌ماه معرفی خواهد کرد.

به همین مناسبت، نظرات دو داور را از میان هشت داور مرحله نهایی این جایزه درباره کیفیت آثار و چندوچون بازآفرینی و جایگاه جوایز ادبی جویا شده‌ایم.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

5 − یک =