به گزارش اصفهان زیبا؛ پوسیدگی دندان، یک بیماری عفونی است که فاکتورهای مختلفی در بروز آن دخالت دارند، شکل دندانها، نوع رژیم غذایی، عدم رعایت بهداشت دندانها، عوامل ارثی، کمبود فلوراید در آب آشامیدنی از جمله علل پوسیدگی دندان به شمار میرود.
دکتر فریده جدیری، جراح دندانپزشک و کارشناس مسئول واحد دهان و دندان شبکه 2 در این زمینه توضیحاتی داده است که به آن میپردازیم: روشهای آموزش رعایت بهداشت دهان و دندان در کاهش پوسیدگی دندان بسیار حائز اهمیت است و رسانهها نقش مهمی در این راستا دارند، نقش و رسالتی که دندانپزشکان در آموزش بهداشت و پیشگیری برای بیماران خود دارند، نیز بسیار مهم است و لازم است بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
تهدیدهای مهم دندانی
متاسفانه رژیمهای غذایی امروز، اکثرا حاوی مواد قندی مضر(ساکارز) هستند. مثلا نوشابههای گازدار و یا فستفودها عامل بسیار مهمی در جهت پوسیدگی دندانی به شمار میرود.
باید توجه داشت که غذاهای فستفودی به ندرت میتوانند ویتامینها و دیگر مواد مورد نیاز بدن را تامین کنند این در حالی است که دندانها به کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین سی، ویتامین کا، ویتامین آ، ویتامین دی و… نیاز دارند اما غذاهای فست فودی نمیتوانند این مواد را تامین کنند.
ضمنا نوشابه اصلیترین نوشیدنی است که در کنار فستفودها مصرف میشود اما ماهیت اسیدی و فراوانی شکر در نوشابه، آن را به یکی از دشمنان اصلی دندانها تبدیل کرده است. بنابراین توصیه میشود حتی در صورتی که نمیتوانید از فستفودها صرفنظر کنید، حتما نوشابه را از رژیم غذاییتان حذف کنید.
بهطورکلی فست فودها مقادیر بسیار زیادی چربی و کربوهیدرات ساده در خود دارند که پس از میل کردن وعده غذاییتان این مواد در میان دندانها باقی خواهند ماند. کربوهیدراتهای ساده به آسانی به شکر تبدیل میشوند و باکتریهای دهان از آنها پسماندی درست میکنندکه دلیل اصلی پوسیدگی دندانها است.
همچنین فست فودها از جمله طرفداران نمک هستند. غذاهای فستفودی سرشار از نمک هستند که این نمک کلسیم بدن را جذب میکند و باعث ضعیف شدن دندانها و احتمالا پوکیاستخوان میشود.
توصیه
با توجه به اینکه روز به روز شاهد افزایش پوسیدگیهای دندانی در جامعه هستیم، مهمترین روش پیشگیری؛ رعایت بهداشت شامل: مسواک زدن صحیح و استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی است، همچنین توصیه میشود هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه شود.
از دیگر روشهای پیشگیری از پوسیدگی دندان، انجام فیشورسیلانت است که توسط متخصصین دندانپزشکی کودکان و دندانپزشکان عمومی انجام میشود که این روش پس از رویش دندانهای دائمی با توجه به شیارهای عمیق در سطح جونده آنها و عدم امکان تمیز کردن کامل توسط مسواک با ماده شیارپوش دندان پوشیده میشود. انجام فلورایدتراپی هر 6 ماه یکبار توسط متخصصین دندانپزشکی اطفال و دندانپزشکان عمومی توصیه میشود.
به هر حال عوامل زیادی در پوسیدگی دندان نقش دارند که برخی از عوامل مهم و روشهای پیشگیری از آن در بالا ذکر شد.
تذکر
در نهایت یادآور میشویم که لزوم استفاده از خوراکیهای سالم، رژیم غذایی سالم و مناسب از مهمترین گامها برای داشتن لبخندی زیباتر است و پیشگیری هزینهای به مراتب کمتر از روشهای درمانی برای بیمار و جامعه ایجاد میکند.