به گزارش اصفهان زیبا؛ در هفته بسیج ملی تغذیه قرار داریم که این سال تاکید بر مصرف لبنیات شده است. از این رو مریم آقابابایی، کارشناسارشد تغذیه و رژیمدرمانی مرکز بهداشت شماره یک اصفهان توصیههایی دارد.
لبنیات، یکی از گروههای غذایی مهم و با ارزش بالا در هرم غذایی است.
اين گروه دارای كلسيم، پروتئين، فسفر، ويتامين ب12 و ب2 و ساير مواد مغذی است و بهترين منبع تامينكننده كلسيم جهت رشد و استحكام استخوانها و دندان است.
ميزان توصيه شده مصرف لبنيات
در گروه لبنیات شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک قرار دارد. اما، ميزان توصيه شده مصرف لبنيات جهت حفظ سلامتی 3-2 واحد در روز است.
هر واحد از این گروه برابر است با:
يك ليوان شير يا ماست كم چرب
45 تا 60 گرم پنير معمولي(معادل يك و نيم قوطي كبريت)
يك چهارم ليوان كشك
2 ليوان دوغ
يك و نيم ليوان بستني پاستوريزه
نکته
در کشور ما سرانه مصرف شیر از استانداردهای جهانی پایینتر است و همین امر میتواند زمینهساز شیوع بیماریهایی همچون فشارخون بالا، بیماریهای قلبیعروقی، سرطان، پوکیاستخوان و شکستگیهای متعدد استخوانی شود. همچنین کاهش مصرف شیر در جامعه میتواند منجر به کوتاهی قد نسل جدید نیز شود.
بهتر است بدانید دریافت کلسیم به صورت روزانه برای حفظ عملکرد طبیعی بدن ضروری است. روزانه 1000 میلیگرم کلسیم برای بدن مورد نیاز است.
با مصرف یک لیوان شیر حدود 300 میلیگرم کلسیم تامین میشود و با مصرف روزانه سه واحد از این گروه تقریبا تمام کلسیم مورد نیاز بدن تامین میشود.
فواید کلی لبنیات
- لبنیات، مهمترین و بهترین منبع تامینکننده کلسیم بدن است.
- نقش مهمی در پیشگیری و حتی کنترل بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبیعروقی، سرطان و… دارد.
- در رشد و استحکام استخوانها نقش عمدهای دارد و در نتیجه در افزایش قد کودکان و نوجوانان و پیشگیری از پوکیاستخوان در سنین بالاتر بسیار موثر است.
- به دلیل دارا بودن پروتئین با زیست دسترسی بالا، یکی از مهمترین منابع تامینکننده پروتئین بدن است.
- لبنیات حاوی ترکیباتی جهت رشد باکتریهای مفید برای بدن است که نقش بسیار مهمی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی دارد.
توصیه
جهت مصرف لبنیات به موارد زیر دقت فرمایید:
- از شیر و ماست پاستوریزه شده کمچربی( 2.5 درصد یا کمتر) استفاده کنید.
- از پنیر پاستوریزه استفاده کنید.
- از بستنی پاستوریزه استفاده کنید و تا حد ممکن مصرف بستنی را کاهش دهید. مصرف بالای بستنی با بیماریهای مزمن مانند دیابت و بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیم وجود دارد.
- به دلیل بالا بودن میزان نمک استفاده شده در تهیه کشک توصیه میشود از انواع کم نمک استفاده کنید. نمک بالای موجود در کشک جذب کلسیم را مختل میکند.
- در صورت ابتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز، شیر بدون لاکتوز و ماست مصرف کنید.