تاثیر افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر قیمت مسکن

زمزمه افزایش قیمت مصالح ساختمانی در سال جاری شنیده می‌شود. ازآنجا ‌که مصالح ساختمانی یکی از مؤلفه‌های تأثیرگذار بر قیمت مسکن به‌شمار می‌رود، احتمال افزایش قیمت مسکن هم وجود دارد؛ چراکه بر اساس آمارها، سهم مصالح ساختمانی و زمین در قیمت نهایی مسکن حدود ۶۰ درصد است. قیمت سیمان به‌عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی […]

تاریخ انتشار: 15:00 - جمعه 1399/03/23
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

زمزمه افزایش قیمت مصالح ساختمانی در سال جاری شنیده می‌شود. ازآنجا ‌که مصالح ساختمانی یکی از مؤلفه‌های تأثیرگذار بر قیمت مسکن به‌شمار می‌رود، احتمال افزایش قیمت مسکن هم وجود دارد؛ چراکه بر اساس آمارها، سهم مصالح ساختمانی و زمین در قیمت نهایی مسکن حدود ۶۰ درصد است. قیمت سیمان به‌عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در هفته جاری تعیین‌تکلیف می‌شود. تولیدکنندگان درخواست افزایش قیمت داده‌اند. استدلال سیمانی‌ها این است که هزینه‌هایشان افزایش ‌یافته است و دیگر برایشان به‌صرفه نیست که با قیمت‌های قبلی فعالیت کنند. تولید سیمان به دلیل رکود حاکم بر ساخت‌وساز کاهش‌یافته و درآمد تولیدکنندگان تحت‌تأثیر قرارگرفته است. افزایش قیمت سیمان در حالی است که دولتمردان از تلاش برای کاهش قیمت مسکن در سال جاری سخن می‌گویند.

احتمال افزایش 23 درصدی نرخ مصالح ساختمانی

 مطالبه سیمانی‌ها برای افزایش قیمت محصولاتشان موضوع جدیدی نیست. سال گذشته نیز درخواست کردند که قیمت سیمان افزایش پیدا کند. سال گذشته عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، اعلام کرد که قیمت سیمان در بازار داخل، نه‌تنها از قیمت مصوب بالاتر نیست، بلکه حتی کمتر از قیمت‌های مصوب است. کرایه‌های حمل افزایش زیادی داشته و بخشی از کرایه‌های حمل به شرکت‌های سیمانی تحمیل می‌شود (در قالب تخفیف). با توجه به این شرایط، تولیدکنندگان تقاضای افزایش قیمت سیمان را دارند؛ بااین‌حال در سال گذشته افزایش قیمت سیمان اعمال نشد و حالا در سال جاری تولیدکنندگان امیدوارند که وزارت صمت خواسته‌شان را عملیاتی کند تا در این شرایط تولید سیمان با مشکل مواجه نشود. طی روزهای گذشته شایعاتی در خصوص افزایش قیمت سیمان مطرح‌شده که دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان آن را تکذیب کرده است. شیخان در واکنش به زمزمه‌های افزایش قیمت ۱۸ درصدی سیمان طی چند روز اخیر گفته است: قیمت‌ها در سامانه ۱۲۴ ثبت‌شده و مصوب است؛ به‌طوری‌که هیچ‌کدام از شرکت‌های تولیدی اجازه فروش بالاتر از این قیمت را ندارند. شیخان تصریح کرده است که شرکت‌ها برای حمل به سایر استان‌ها یارانه حمل‌ونقل پرداخت می‌کردند؛ اما امسال به دلیل کرونا ناچار به فروش تولیدات خود در شهرهای اطراف شدند و احتمالا پرداخت یارانه حمل را حذف کردند. همین موضوع شائبه افزایش قیمت سیمان را به وجود آورده، درحالی‌که هیچ‌گونه افزایشی صورت نگرفته است. علاوه بر سیمان، زمزمه گرانی سایر مصالح ساختمانی نیز شنیده می‌شود. رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی تهران در اظهارنظرهایش از درصد افزایش قیمت مصالح ساختمانی گفته است. این‌طور که اسماعیل کاظمی به خبرگزاری‌ها می‌گوید: با توجه به اینکه مقرر شد نرخ دستمزد کارگران تا ۲۱ درصد افزایش یابد، چنانچه با وضعیت نرخ ارز، قیمت بیمه و مالیات تغییری نکند، منطقی است که قیمت مصالح ساختمانی بین ۲۲ تا ۲۳ درصد گران شود.

پرکاربردترین مصالح ساختمانی

مصالح ساختمانی به‌طورکلی شامل کالاهایی است که از ابتدا تا انتهای سازه در آن به کار می‌رود و پرکاربردترینشان آجر، سنگ، سیـمـان و آهـن اســت. علاوه بر سیمان، حجم مصرف مقاطع فلزی در ساختمان‌سازی نیز بالاست و افزایش قیمت آهن به‌طور محسوس قیمت ساختمان را افزایشی می‌کند؛ به‌طوری‌که افزایش ۱۰۰ درصدی در قیمت هر یک از مصالح فلزی پرکاربرد در ساختمان مانند میلگرد، تیرآهن و اتصالات آهنی باعث رشد ۱۸ تا ۲۰ درصدی در نرخ مسکن خواهد شد. نگاهی به اعداد و ارقام مرکز آمار نشان می‌دهد که آهن، میلگرد، در و پنجره و پروفیل و نرده با افزایش 39/4 درصدی رکورددار افزایش قـیـمـت مـصـالـــح ساختمانی در سال 98 بوده‌اند. پس از آهن، چوب و تأسیسات مکانیکی انواع عایق حرارتی، گچ، ایزوگام، سیمان و شیشه به ترتیب بیشترین افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند. «مصالح ساختمانی» یکی از تعیین‌کنندگان قیمت در بازارمسکن است و تورم و دلار مهم‌ترین پارامترهای بنیادی هستند که در پیش‌بینی قیمت میلگرد در سال 99 استفاده شده‌اند. این‌طور که دبیر انجمن انبوه‌سازان مسکن اصفهان می‌گوید: قیمت میلگرد تا مرز هفت هزار تومان هم افزایش داشته، قیمت کاشی و سرامیک 35 درصد و قیمت سنگ بیش از 50 درصد افزایش پیداکرده است. دلیل این افزایش قیمت هم افزایش هزینه‌های تمام‌شده و دستمزد کارگران است. احمد تولا این راهم می‌گوید که آمار ساخت‌وساز با اسکلت‌های بتنی در اصفهان بیشتر از ساختمان‌هایی است که با اسکلت فلزی ساخته می‌شوند؛ به همین دلیل سهم سیمان در ساخت‌وساز اصفهان بالاست و ازلحاظ قیمتی 20 درصد قیمت ساختمان‌های اصفهان به نرخ سیمان ارتباط پیدا می‌کند. افزایش دستمزد، افزایش هزینه حمل‌ونقل، سوخت و استهلاک کارخانه‌های تولید مصالح ساختمانی در افزایش قیمت تمام‌شده مصالح ساختمانی تأثیر دارند. افزایش بی‌ضابطه و بدون‌قاعده مصالح ساختمانی در سایه نبود نظارت و بازرسی موجب می‌شود تا هزینه ساخت مسکن گران‌تر و دسترسی به آن برای مردم از همیشه سخت‌تر شود. حالا رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی در خصوص افزایش قیمت مصالح ساختمانی در سال جاری گفته است: موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که هزینه‌های تولید مصالح ساختمانی، به‌صورت دقیق محاسبه شود و کارخانه‌ها به همان میزان، قیمت مصالح تولیدی را افزایش دهند تا هرج‌ومرج ایجاد نشود.

 

برچسب‌های خبر