ظروف یک بار مصرف و اجناس سلولزی دوباره در روزهای اخیر گران شدهاند و این بار دلار، ارز نیمایی، واردات و… مقصر نیستند، زیرا این اجناس تولید صددرصد داخلی هستند و علت این گرانی به صنعت پتروشیمی کشور مربوط است.
بازاریان ناراضی
قیمت کالاهای یک بار مصرف از قبیل نایلون و پلاستیک از ابتدای سال تاکنون نوسانات زیادی پشت سرگذاشته است و هر روز شاهد افزایش قیمت این کالاها هستیم تاجاییکه گرانی ظروف یک بار مصرف باعث نارضایتی اصناف شده است. در بین اصناف مختلف، لبنیاتفروشان بیش از همه از گرانی ظروف یک بار مصرف متضرر شدهاند، زیرا محصولاتی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک و… در این ظروف عرضه می شوند. جوادی یکی از لبنیاتفروشان اصفهان در مورد گرانی ظروف یک بار مصرف گفت: «تغییر قیمت روزانه لبنیات باعث کمشدن مشتریان ما شده است و حالا باید با قیمت جدید ظرفهای پلاستیکی هم دست و پنجه نرم کنیم.» بر روی درب تعدادی از لبنیات فروشیهای سطح شهر نیز برگه ای با مضمون «لطفا برای خرید ظرف بیاورید» نصب شده است. وقتی دلیل نصب چنین برگهای را از یکی از فروشندگان پرسیدیم به اصفهان زیبا گفت: « مگر یک کیلو شیر یا کشک چقدر برای من سود دارد که باید علاوه بر کرایه مغازه، قبوض، مواد ضدعفونی کننده و خرج زندگی، هزینه خرید پلاستیک و ظرف با قیمت های بسیار بالا را هم بدهم؟!» البته لبنیات فروشان تنها صنف شاکی از گرانی پلاستیک و ظروف یک بار مصرف نیستند و میوه فروشان نیز با این گرانی با راههای گوناگون دست و پنجه نرم میکنند؛ برای نمونه بر روی درب فروشگاه یکی از میوه فروشیهای اصفهان کاغذی با محتوای «به ازای خرید هر 10هزار تومان فقط یک پلاستیک به شما تعلق میگیرد و با خرید بیش از 50 هزارتومان به تعداد خرید هر نوع میوه یا سبزیجات یک پلاستیک به شما تعلق خواهد گرفت!» یکی از میوهفروشان خیابان دستگرد هم در مورد قیمت پلاستیک گفت: «هر کیلوگرم پلاستیکهای سایز کوچک مخصوص خرید های یک یا دو کیلویی را 12هزارتومان میخریدم، ولی اکنون نرخ آن ها به 29هزار تومان رسیده است. با این قیمت ها باید هرماه دوسه میلیون تومانی خرج پلاستیک کنم.» در بیشتر فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر نیز کیسههای خرید پارچه ای با قیمتهای یک هزار و 500 تومان تا 5 هزار تومان به خریداران به جای نایلون های پلاستیکی پیشنهاد می شود و در تعدادی از فروشگاهها یک نفر به عنوان ناظر به خریداران بسته به میزان خرید آنها پلاستیک می دهد. بیشتر لباسفروشان نیز پوشاک خریداری شده را در درون کیسههای کاغذی به جای پلاستیکی عرضه میکنند و بر این باورند کیسه های کاغذی با پلاستیکی اختلاف قیمت چندانی ندارند.
چرا ظروف یک بار مصرف گران شد؟
حمید صمـدی، رئیس اتحادیه فروشندگان ظروف یک بار مصرف در شهریور ماه از تولید صددرصدی ظروف یک بار مصرف در داخل کشور خبر داد. بررسیها نشان می دهد در حوزه تولید ظروف یک بار مصرف، هیچ مواد اولیهای وارداتی نیست و نرخگذاری پتروشیمیها باعث نوسان در این بازار شده است. با وجود تولید داخل بودن، قیمت ظروف یک بار مصرف بسیار افزایش یافته است؛ برای نمونه بسته 20 عددی لیوان کاغذی یک بار مصرف باکیفیت که 8 تا 10 هزار تومان قیمت داشت، اکنون با نرخ 14 تا 16 هزار تومان عرضه می شود. کیسهفریزرهای 100 عددی به جای 4هزار و 800 تومان تا 6هزارتومان، بسته به کیفیت، 7 تا 9 هزار تومان قیمت دارند، قیمت نایلونهای دستهدار کوچک 50عددی از حدود 10 هزارتومان به 14هزار و 500تومان تغییر کرده است یا بعضی مدل سفره یک بار مصرف ها پلاستیکی با متراژ 50 متر تا 16 هزارتومان نیز قیمت خورده اند و ارزانترین نمونه آن ها حدود 7هزارتومان است که کیفیت پایینی دارد. یکی از بازاریابهای پلاستیک و ظروف یک بار مصرف اصفهان در مورد افزایش قیمتها توضیح داد: «قیمت اجناس بسته به نوع آنها و تقاضا تا 100 درصد هم بالا رفته است؛ مانند پلاستیکی که کیلویی 16هزار تومان بود ولی نرخ جدید آن 32هزارتومان است. قیمتها مدام تغییر میکند، به طوری که ما به خریداران فاکتورهایی با انقضای 24ساعته عرضه میکنیم تا در صورت نپرداختن پول تا 24ساعت، قیمتها در فاکتوری جدید به روز شود.» قیمت این تولیدات داخلی مدام بالا میرود و این افزایش مربوط به بخش پتروشیمی کشور است.