حاشیه‌های دنباله‌دار مرغی!

توقف ثبت سفارش واردات نهاده‌های دامی و قاچاق جوجه‌های یک‌روزه، حاشیه‌های ادامه‌دار بازار مرغ هستند؛ اتفاقاتی که به‌تازگی خبرساز شده‌اند و نگرانی ایجاد کرده‌اند که مبادا بازار مرغ به‌طور مجدد تحت‌تأثیر این ماجراهای اخیر، آشفته شود. پس از کش‌وقوس‌های فراوان بر سر توزیع نهاده‌های دامی و اعتراض مرغداران بر سر کمبود و افزایش قیمت نهاده‌ها که روی قیمت مرغ تأثیرش را گذاشت، بالاخره مسئولان اقداماتی در راستای ساماندهی تــوزیــع نهاده‌ها انــجــام دادند تا از التهاب‌های بازار مرغ کاسته شود. به‌تازگی اما زمزمه‌هایی در خصوص توقف ثبت سفارش واردات نهاده‌ها مطرح‌شده و این نگرانی را ایجاد کرده که مبادا به‌طور مجدد بازار مرغ آشفته شود و دودش به چشم مصرف‌کننده برود.

تاریخ انتشار: 05:35 - یکشنبه 1400/01/29
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

به‌تازگی کاوه زرگران، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران از توقف یک‌ماهه ثبت سفارش نهاده‌های دامی خبر داده و گفته است که از بیستم اسفندماه تاکنون به دلیل جــابه‌جایی اختیارات از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی، هیچ ثبت سفارشی در حوزه نهاده‌ها انجام‌نشده و حتی برخی محموله‌هایی که وارد شده نیز به دلیل نقص مدارک و مشخص‌نبودن نهاد متولی، امکان پهلوگیری و تخلیه نیافته‌اند. بلافاصله پس از اعلام نارضایتی زرگران از وضعیت ثبت سفارش نهاده‌های دامی، وزارت جهاد کشاورزی موضوع توقف ثبت سفارش نهاده‌های دامی را رد کرد و سرپرست دفتر خدمات بازرگانی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که ثبت سفارش نهاده‌های دامی متوقف نشده بلکه در مقطعی وزارت صمت این کار را انجام می‌داد و هم‌اکنون ادامه این کار را وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌دهد.

پدیده قاچاق جوجه یک‌روزه

 این تأیید و تکذیب‌ها در خصوص قاچاق جوجه‌های یک‌روزه نیز مصداق پیدا کرده است. طی هفته‌های اخیر قیمت جوجه یک‌روزه به شش‌هزار تومان هم رسید و کمیاب شد. زمزمه‌ها حکایت از این دارد که مابه‌التفاوت هزار و ۸۰۰ تومانی نرخ مصوب و بازار آزاد هر قطعه جوجه یک‌روزه، انگیزه لازم برای صادرات این محصول حتی به شیوه قاچاق را فراهم کرده است. متولیان بازار هم روی قاچاق جوجه یک‌روزه مهر تأیید زدند تا جایی که محمدعلی کمالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور از خطر التهاب مجدد بازار مرغ در سایه قاچاق جوجه یک‌روزه خبر داد و از قاچاق تخم‌مرغ نطفه‌دار و جوجه یک‌روزه اظهار نگرانی کرد.
کمالی به خبرگزاری‌ها گفت که «در حال حاضر این بخش از نهاده‌های تولید از طریق قاچاق یا به هر طریق دیگری از چرخه تولید خارج می‌شود» درمقابل اما تولیدکنندگان این حوزه توپ را به زمین وزارت جهاد کشاورزی انداخته و معتقدند بی‌برنامگی و تمرکز بر بازار مرغ گوشتی به کاهش تولید در جوجه مرغ تخم‌گذار منجر شده و خبری مبنی‌بر قاچاق صحت ندارد. ناصرنبی‌پور، رئیس اتحادیه مرغ تخم‌گذار با اشاره به اینکه نیاز کشور به جوجه یک‌روزه تخم‌گذار ماهانه حدود چهارمیلیون قطعه است، به خبرگزاری‌ها گفته است که «وقتی بازار مرغ بحرانی و همه توجهات روی این بازار متمرکز شد، بی‌برنامگی‌های وزارت جهاد کشاورزی منجر به کاهش تولید جوجه شده است.»

تخصیص نهاده‌ها از انبارهای پشتیبانی انجام می‌شود

در این راستا وضعیت توزیع نهاده‌های دامی در اصفهان و پدیده قاچاق جوجه‌های یک‌روزه را از سوی تولیدکنندگان اصفهان پیگیر شدیم. در خصوص توقف ثبت سفارش واردات نهاده‌ها یکی از مرغداران اصفهان به اصفهان زیبا می‌گوید: از دو ماه قبل از شروع سال جدید، واردات نهاده‌های دامی از انبارهای پشتیبانی انجام شده و در اختیار مرغداری‌ها قرار گرفته است؛ ولی طی این مدت از گمرک نهاده‌های دامی وارد نشده است. این نهاده‌ها با نرخ دولتی در اختیار مرغداری‌ها قرار می‌گیرد و بر اساس سهمیه‌بندی توزیع می‌شود.
مهدی عابدی تصریح می‌کند: قرار بود ارز دولتی برای واردات نهاده حذف کنند؛ ولی تا شهریورماه فعلا قرار است واردات نهاده‌ها با نرخ ارز دولتی تداوم داشته باشد. عابدی درباره قاچاق جوجه‌های یک‌روزه عنوان می‌کند: به‌تازگی قیمت جوجه یک‌روزه از نرخ دولتی 2 هزار و 800 تومان به 5 هزار و 500 تومان الی 6 هزار تومان رسیده است و جوجه‌ها به کشورهای عراق و افغانستان قاچاق می‌شدند. در حال حاضر جلوی قاچاق جوجه را گرفتند و این مشکل برطرف می‌شود.

جابه‌جایی وظایف بین دو وزارتخانه

این نگرانی وجود دارد که توقف یک‌ماهه ثبت سفارش واردات نهاده‌ها، طی یک ماه آینده آثارش را نشان دهد و وضعیت تولید مرغ با مشکل روبه‌رو شود. چه‌بسا اینکه فعالان مرغداری نیز از توقف واردات نهاده‌ها از دو ماه قبل از شروع سال جدید می‌گویند. مسئولان بالادستی دلیل اصلی اخلال در ثبت سفارش واردات نهاده‌های دامی را جابه‌جایی وظیفه ثبت سفارش‌ها از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده‌اند. بر اساس اظهارنظرهای سرپرست دفتر خدمات بازرگانی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی ثبت سفارش نهاده‌های دامی متوقف نشده، بلکه در مقطعی وزارت صمت این کار را انجام می‌داد که هم‌اکنون ادامه این کار را وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌دهد. به‌تازگی، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی نیز در خبری اعلام کرده است که بر اساس تصمیمات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، مسئولیت و اختیار ثبت سفارش، تعیین اولویت و تخصیص ارز نهاده‌های دام، طیور و کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شد. محمدصادق مفتح افزوده است: بنا به مصوبه ستاد اقتصادی دولت تمامی امور مربوط به ثبت سفارش، تعیین اولویت، نوع و مقدار، تخصیص و تأمین ارز از بانک مرکزی مربوط به نهاده‌های دام و طیور و نهاده‌های کشاورزی (ذرت، کنجاله، علوفه و…) از وظایف وزارت صمت منفک و به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شده است.

مجوز واردات جوجه تخصیص داده شد

این‌طور که متولیان تولید مرغ در اصفهان می‌گویند در شرایط حاضر وضعیت توزیع نهاده‌ها در اصفهان مناسب است و مشکلی بابت کاهش تولید مرغ وجود ندارد. در این خصوص رئیس اتحادیه مرغداران اصفهان به اصفهان‌زیبا می‌گوید: توزیع نهاده‌های دامی در حال حاضر در استان اصفهان و بین مرغداری‌ها مناسب است و نهاده‌های دامی با نرخ دولتی در دسترس مرغداری‌های استان قرار می‌گیرد. فرهاد جعفریان در خصوص قاچاق جوجه یک‌روزه و تأثیر آن روی بازار مرغ تصریح می‌کند: جلوی قاچاق جوجه یک‌روزه گرفته شده و حتی مجوز واردات جوجه هم تخصیص داده شده است؛ البته تولید جوجه در اصفهان انجام نمی‌شود؛ بلکه فقط در استان‌های شمالی به دلیل برخورداری از آب‌وهوای مناسب تولید جوجه انجام می‌شود و دستگاه‌های مناسب جوجه‌ریزی در این استان‌ها وجود دارد که سپس جوجه تولیدشده از سوی استان‌های شمالی به سایر استان‌های کشور حمل می‌شود. جعفریان تصریح می‌کند: قیمت هر کیلو مرغ 24 هزار و 900 تومان و مرغ زنده هم 17هزار و 100 تومان است. ضمن اینکه تمامی کشتارگاه‌ها موظف شدند مرغ را در سامانه رهتاب اعلام کند؛ هر کشتارگاهی در این سامانه اعلام نکند کشتار ندارد.

برچسب‌های خبر