خریدن طلا دل شیر میخواهد و دیگر امکان پسانداز ماهانه و تبدیل آن به سکه و زیورآلات خوشرنگ وجود ندارد؛ ولی این فلز زردرنگ همچنان در دنیای زیورآلات حرف اول را میزند و باوجود عرضه انواع و اقسام بدلیجات، باز هم هیچچیز نمیتواند جای ماندگارترین فلز یا همان طلا را بگیرد. به دنبال این مسائل طلافروشان راههای جدیدی برای فروش طلا با قیمت مناسب درپیش گرفتهاند.
کاهش عیار طلاشدنی نیست
بازار طلا در چهار سال گذشته مانند سایر بازارها با تحولات بسیاری روبهرو شد و افزایش بهای این فلز باارزش موجب شده میزان تقاضا برای طلا و سکه افت محسوسی داشته باشد. بررسیها نشان میدهد طلا از سبد خرید بیشتر مردم خارج شده است و درمقابل تقاضا برای بدلیجات هر روز بیشتر از قبل میشود. به گزارش صاحبنیوز، طبق توضیحات هوشنگ شیشهبران رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان اصفهان، فروش بسیاری از مغازهداران ۸۰ الی ۹۰ درصد بهخصوص در زمینه جواهر کاهش پیدا کرده و خانوادهها بیشتر برای مناسبتهایی مانند ازدواج و کادو به خرید زیورآلات نقره یا بدلیجات روی آوردهاند. طلافروشان برای حل معضل کسادی بازار، قصد کاهش عیار طلا از 21 و 18 عیار داشتند تا قیمت فروش طلا کاهش یابد و مردم مانند سابق توان خرید طلا را پیدا کنند. ولی به گفته رئیس اتحادیه طلای اصفهان این امر شدنی نیست؛ زیرا با پایین آوردن عیار طلا، فعالان این صنف بهویژه تولیدکنندگان دچار معضلات بسیار میشوند. استاندارد ایران طلای ۱۸ و ۲۱ است و از این بابت نمیتوان کاری کرد.
طلای ظریف به جای سنگین
طلافروشان در این کسادی بازار، راههای متفاوتی برای جذب مشتری در پیش گرفتهاند. از جمله آنها عرضه طلای ظریف و سبک است. درحال حاضر طلافروشان زیورآلاتی با وزن پایین عرضه میکنند تا با بودجه یک خانواده همخوانی داشته باشد. درواقع زیورآلات ظریف در گذشته دست کم سه گرم وزن داشته و این وزن برای دستبند، زنجیر، النگو و… به بیش از 10 گرم میرسید. ولی اکنون انواع طلا با وزن کمتر از یک گرم و قیمتی مناسب در بازار عرضه میشوند؛ برای نمونه یک دستبند طلا با وزن 200/0 گرم با بهای 340 هزار تومان، یک انگشتر طلا با وزن 250/0 گرم با قیمت 550 هزار تومان و یک جفت گوشواره میخی با وزن 390/0 گرم با نرخ 690 هزار تومان به فروش میرسد. بنابراین تولیدکنندگان و طلافروشان زیورآلات با وزنهای سنگین را تبدیل به مصنوعات با وزنهای سبک کردهاند تا قدرت خرید مردم برای خرید طلا افزایش یابد.
همنشینی طلا با فلزات کمارزش
عرضه نقره آبکاریشده و ترکیب طلا با فلزات کمارزش یا سنگهای متنوع از دیگر راهکار بازاریان برای کاهش قیمتها و جذب مشتری محسوب میشود. تقاضا برای آبکاری نقره درمقایسه با سالهای گذشته افزایش بیسابقهای پیدا کرده است؛ چراکه امکان خرید شش لنگه النگوی نقره با بهای کمتر از 600 هزار تومان وجود دارد و با صرف هزینه 250 تا 400 هزار تومان میتوان این النگوهای نقره را باطلای زرد آبکاری کرد؛ هرچند طلا و نقرهفروشان معتقدند آبکاری نقره با طلای زرد سبب کاهش ارزش نقره و فرسودگی زودهنگام زیورآلات میشود. همچنین انواع طلا با ترکیب سنگهای مختلف یا فلزهایی مانند نقره و استیل ضدزنگ در بازار موجود است. به عبارتی تولیدکنندگان، دستبند و پابند از جنس سنگ پلاستیکی یا استیل تولید میکنند، سپس یک آویز طلا با وزن 200/0 تا یک گرم در قسمت وسط آن قرار میدهند یا قفل گوشوارهها به جای طلا، از آلیاژ استیل یا پلاستیک تولید میشود.
فروش دستدومها و اقساطی
طلافروشان در طول یکی دو سال گذشته عرضه طلای دستدوم را افزایش دادهاند؛ زیرا به گفته فروشندگان، طلای دستدوم مالیات و اجرت ساخت ندارد و مردم با صرف هزینه کمتر نسبت به طلای نو میتوانند زیورآلات مورد نیاز خود را تهیه کنند. در این راستا عدهای از طلافروشان نیز کانال و صفحات مجازی راهاندازی کردهاند تا زمان عرضه مدلهای جدید طلای دستدوم را به اطلاع مشتریان برسانند. بعضی از واحدهای صنفی نیز طلای قسطی با اقساط 2 تا نهایت 18ماهه میفروشند. ولی قیمت طلا ثابت نیست و خریداران طلای اقساطی باید سود هنگفتی پرداخت کنند.