شهر دوستدار کودک دلالت بر وجود وضعیت، امکانات، ویژگیها و ظرفیتهایی در یک برنامه یا محیط دارد که بر مبنای حقوق، نیازهای عام و خاص، ویژگیها، علایق و فراهمکردن امنیت کافی برای کودکان طراحی شدهاند؛ از این رو وقتی از شهرِ دوستدار کودک سخن گفته میشود، اغلب منظور شهری است که چنین امکانات و ویژگیهایی برای زیست کودکان دارد. امکاناتی نظیر پارکها و اماکنی برای بازی کودکان با امنیت کافی، وسایل بازی متناسب با مراحل رشد کودکان، محلهای عبور و مرور امن در خیابان، مبلمان شهری مناسب، دسترسی راحت به فضاهای آموزشی رسمی و فوقبرنامه، دسترسی به امکانات ورزشی مناسب و وجود مراکز ارائه خدمات به کودکان دارای نیازهای ویژه و تواناییهای متفاوت ازجمله شاخصههای شهر دوستدار کودک است.
اصفهان هم در سالهای اخیر با عضویت در شبکه جهانی ابتکار شهر دوستدار کودک بهعنوان اولین شهر کاندیدای دوستدار کودک در ایران معرفی شد و 14 بهمن 1399 طی مراسمی که در اصفهان برگزار شد، بهصورت رسمی لوگوی کاندیداتوری ابتکار شهر دوستدار کودک تقدیم اصفهان شد.
فراهمکردن بسترهای شهر دوستدار کودک
در طی این مدت تلاش شده است بسترهای شهر دوستدار کودک فراهم شود تا در همه مناطق و محلههای مستعد این مهم به منصه ظهور بنشیند.منطقه 3 شهرداری اصفهان یکی از مناطقی است که در اجرای عملیات عمرانی به این موضوع توجه کرده و احداث خانه کودک و ورزشگاه و پارک کودک را طبق نظر کودکان در راستای انتخاب اصفهان بهعنوان شهر دوستدار کودک در محله تاریخی دردشــت در دســتــور کار قــرار داده است.
مدیر منطقه 3 شهرداری اصفهان در این زمینه به تشریح فرایند اقدامات لازم شهر دوستدار کودک پرداخت و گفت: با توجه بهضرورت شناخت نیازهای کودکان و لحاظکردن آنها همراه با مشارکت در فرایند طراحی و برنامهریزی شهری و در راستای توسعه، مناسبسازی و بسترسازی منظر کالبدی و اجتماعی شهر برای فعالیت کودکان اقداماتی با همفکری آنها انجام شده است.
حسین کارگر ادامه داد: مقرر شده است سازوکاری فراهم شود تا کودکان نیز مانند سایر شهروندان منطبق با نیازهایشان بتوانند در شهر زندگی کنند و از این طریق مسیر رشد و ارتقای ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودکان شهر هموار شود. او خاطرنشان کرد: شهرداری اصفهان تلاش کرده است در چارچوب ابتکارهای شهر دوستدار کودک و با هماهنگی سازمان جهانی یونیسف پروژههای منطبق با نیاز کودکان را در سطح منطقه تعریف و اقدامات لازم را برای تحقق شهر دوستدار کودک به معنای واقعی انجام دهد.
مناسبسازی گذر گردشگری تاریخی دردشت
مدیر منطقه 3 شهرداری اصفهان با اشاره به فعالیتهای انجامشده درزمینه شهر دوستدار کودک تصریح کرد: در اقدام اولیه، مناسبسازی گذر گردشگری تاریخی دردشت انجام و پسازآن احداث خانه کودک محله دردشت، ورزشگاه دردشت و ساماندهی پارک کودک طبق نیاز کودکان محله قدیمی دردشت در برنامههای این منطقه پیشبینی شد. کارگر خاطرنشان کرد: با طراحی و اجرای عملیات عمرانی و زیباسازی پارک دردشت به پارک شهر دوستدار کودک تبدیل شد و با توجه به اینکه این محدوده فاقد فرهنگسرا و مراکز فرهنگی است، عملیات احداث خانه کودک با هزینه 40 میلیارد ریال در دست طراحی قرار گرفت. او اظهار کرد: مقررشده با راهاندازی خانه کودک برنامههای متنوع شامل فعالیتهای جنبشی حرکتی، فکری، ویژهبرنامههای مادر و کودک و سایر برنامههای فراخور نیاز کودکان در این مرکز برگزار شود.او با اشاره به هزینه 40میلیارد ریالی احداث ورزشگاه دردشت تصریح کرد: در محله دردشت ورزشگاهی در دست طراحی است که به ورزشهای غیرتوپی برای بانوان میپردازد و محیطی نیز برای کودکان در نظر گرفته شده است که علاوه بر ورزش مادران، کودکان نیز به اینگونه فعالیتها مشغول میشوند.