بورس اگر در روند خـنـثـی بـاشـد و دلـیـل محکمی بـرای صــعــود نــداشــتـه باشد، گوشبهزنگ حاشیهها خواهد بود و اگر این حاشیهها از قدرت و بسامد قوی برخوردار باشد، خود را در سراشیبی قرار میدهد. این روزها هم آنقدر حجم حاشیهها افزایش یافته که بورس با خیال راحت بتواند چند روزی قرمزپوش باقی بماند.
انتصاب سکاندار بانک مرکزی
بالاخره و با تأخیر چندماهه، علی صالحآبادی به ریاست کل بانک مرکزی منصوب شد. مدیرعامل سابق بانک توسعه صادرات، نامآشناترین گزینه برای سهامداران است؛ چراکه پیشاز این، ریاست سازمان بورس را بر عهده داشته است. او که دانشآموخته دانشگاه امام صادق(ع) است حدود 10 سال بهعنوان اولین رئیس سازمان بورس فعالیت کرد و رؤسای پس از او هرگز نتوانستند سابقه طولانیمدتی در این جایگاه داشته باشند. در نتیجه در بین گزینههای بالقوه برای ریاست کل بانک مرکزی، صالحآبادی مسلطترین گزینه به مباحث بورسی است. بااینحال، نباید این انتخاب را به طور حتم به نفع بورس بدانیم. همانطور که میتوان انتظار داشت تصمیمهای بانک مرکزی با آگاهی در خصوص تأثیر آن بر بازار سرمایه اتخاذ شود؛ اما از سوی دیگر صالحآبادی بهخوبی از ظرفیتهای بورس شناخت دارد، در نتیجه در روی دیگر سکه ممکن است بازار سرمایه در خدمت تأمین منابع مالی دولت باشد. در نتیجه تحلیل سهامداران در خصوص انتخاب رئیسکل بانک مرکزی متفاوت بوده است. برخی با شادمانی از انتخاب کسی سخن میگویند که حرف سهامداران را درک میکند و برخی دیگر اعتقاد دارند تصمیمهای سالهای آخر ریاست او در سازمان بورس، انتقادهایی به همراه داشته است. درهرحال اولین سیگنال صالحآبادی برای بازار ارز بود؛ جایی که تأکید کرد «ثبات در بازار ارز توسط بانک مرکزی و سایر اعضای دولت دنبال خواهد شد. بازار ارز باید برای فعالان اقتصادی پیشبینیپذیر شود؛ بنابراین در این راستا هم سیاستهای لازم را اتخاذ خواهیم کرد.»
بالاگرفتن گمانهزنیهای بورسی
اما ضلع دوم مثلث حاشیههای این روزهای بورس، به گمانهزنیها درباره تغییر رئیس سازمان بورس بازمیگردد. انتخاب دهقان دهنوی در دولت گذشته انجام شد و در همان زمان منتقدان متعددی در بین بهارستاننشینان داشت. اکنون که یکی از همان بهارستانیها سکاندار وزارت اقتصاد شده است، جستهگریخته خبرهایی از تغییر دهقاندهنوی حکایت دارد. عمر فعالیت فطانت، شاپور محمدی و قالیباف اصل طولانی نبود و حالا باید دید دهقاندهنوی هم سرنوشتی همانند سه رئیس قبلی خواهد داشت یا بخت او به اندازه رئیسکل فعلی بانک مرکزی بلند خواهد بود.
ایران، عربستان و کشورهای منطقه
اما در نهایت ضلع سوم مثلث حاشیههای بـورس به مــبـاحـث غــیـراقـــتـصــادی برمیگردد. تحرکات دیپلماتیک در دو حوزه برجام و گفتوگوهای منطقهای افزایش یـافـتـه اســـت. در حـالـت کـلـی بازار در خصوص نقلقولهای روتین در حالت ایـزولـه قـرار دارد؛ اما وقتی کمیت و کیفیت ایــن نقلقولها تغییر میکند، حساسیت بازارها نیز افزایش مییابد. برای مثال بهتازگی وزیر امور خارجه گفته است «گفتوگوی ایران و عربستان روند درست خود را طی میکند و ما به گفتوگوی بیشتری نیاز داریم. ما و عربستان به توافقهای خاصی در موضوعهای مشخص رسیدیم و از این گفتوگو استقبال میکنیم. گفتوگوی ما با عربستان به نفع منطقه است و این گفتوگویی سازنده است.»
حسین امیرعبداللهیان چند روز قبلتر نیز بار دیگر تأکید کرده بود «در صورت وجود نیت واقعی در طرفهای مقابل و بازگشت همه آنها به تعهدات خود در برجام، تهران هم به تعهدات خود بازمیگردد.» در نتیجه پیشفرض سهامداران این است که روند تورم که به مرز 58درصد رسیده، ادامه مییابد؛ مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.تورم کشور اکنون در حال رکوردشکنی است و بهاینترتیب گذر نرخ دلار از مرز 30 هزار تومان دور از ذهن نخواهد بود. در نتیجه سهامداران بر این باور هستند که همچنان باید استراتژی ماههای اخیر را حفظ کنند. این استراتژی بر تشکیل پورتفویی متشکل از سهام دلاری و ریالی به صورت توأمان همراه با ذخیره بخشی از نقدینگی در صندوقهای درآمد ثابت تمرکز دارد. هر زمان تغییری در شرایط پیشفرض ایجاد شود، پورتفوی سهامداران نیز میتواند به کلی دگرگون شود؛ اما اگر شرایط فعلی پایدار باقی بماند، تنها شاهد تلرانس اندک در چیدمان پورتفوها خواهیم بود.