راه‌های پیشگیری از وبا

وبا از بیماری‌های تابستانه است که برخی از افراد را به خود مبتلا می‌کند. در این زمینه توضیحات و راه‌های پیشگیری و درمان وجود دارد که به آنها معاونت بهداشتی استان اشاره کرده است:

تاریخ انتشار: 09:50 - شنبه 1403/05/20
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
راه‌های پیشگیری از وبا

به گزارش اصفهان زیبا؛ وبا از بیماری‌های تابستانه است که برخی از افراد را به خود مبتلا می‌کند. در این زمینه توضیحات و راه‌های پیشگیری و درمان وجود دارد که به آنها معاونت بهداشتی استان اشاره کرده است:

وبا نوعی بیماری حاد و اسهالی است که در اثر عفونت روده با باکتری توکسیژنیک ویبریوکلرا سروگروپO1  یا O139  ایجاد می‌شود.

 اما، باکتری وبا معمولاً در آب یا غذاهایی که توسط مدفوع فرد آلوده به باکتری وبا آلوده شده است‌، یافت می‌شود.

 این بیماری عموما در مکان‌هایی با تصفیه ناکافی آب‌، دفع نامناسب و غیر‌بهداشتی مدفوع یا فاضلاب و نیز مناطق با بهداشت ناکافی ایجاد و گسترش می‌یابد.

باکتری وبا همچنین می‌تواند در محیط رودخانه‌های شور و آب‌های ساحلی زندگی کند.

نحوه ابتلا به وبا

شایع‌ترین راه انتقال این بیماری، آشامیدن آب یا خوردن مواد غذایی آلوده به باکتری ویبریوکلرا است، آلودگی دست‌ها نیز ممکن است موجب انتقال بیماری شود.

در شرایط همه‌گیری وبا‌، معمولاً منبع آلودگی، مدفوع فرد آلوده است که منجر به آلودگی آب یا مواد غذایی می‌شود.

 در مناطقی که تصفیه فاضلاب و آب آشامیدنی به خوبی انجام نمی‌شود، این بیماری می‌تواند به سرعت گسترش یابد.

بیماری عموما از طریق تماس مستقیم فرد به فرد منتقل نمی‌شود. بنابراین تماس تصادفی با یک فرد آلوده‌، عامل خطری برای ابتلا به بیماری نیست.

 علائم بیماری وبا

عفونت وبا، اغلب خفیف یا بدون علائم است‌، اما در مواردی می‌تواند با علائم شدید همراه باشد.

حدود 75 درصد افراد آلوده به این میکروب بدون نشانه‌های بالینی مشخص بوده و حدود 20 درصد آنها دارای علائم اسهال حاد خفیف یا متوسط هستند که از اسهال ایجاد شده توسط دیگر ارگانیسم‌ها قابل افتراق نیست.

تقریباً از هر 10 نفری که به وبا مبتلا می‌شوند‌، 1 نفر علائم شدیدی مانند اسهال آبکی‌، استفراغ و گرفتگی عضلات پا پیدا می‌کند.

در این افراد‌، کاهش سریع مایعات بدن منجر به کم‌آبی و شوک می‌شود و بدون درمان‌، مرگ در عرض چند ساعت اتفاق می‌افتد.

 ضمنا دوره کمون این بیماری؛ یعنی فاصله زمانی بین ورود باکتری عامل وبا به بدن تا زمان بروز علائم بالینی معمولاً 3-2 روز است، اما این زمان می‌تواند از چند ساعت تا 5 روز نیز به طول انجامد.

افراد مستعد به بروز بیماری وبا

افرادی که از آب آشامیدنی ناسالم استفاده می‌کنند یا در مناطقی زندگی می‌کنند که وضعیت بهداشتی نامطلوب بوده و مدفوع و فاضلاب‌ها به صورت غیربهداشتی دفع می‌شوند، بیشترین خطر ابتلا به وبا را دارند.

 نحوه برخورد با فرد مبتلا

اگر فکر می‌کنید شما یا یکی از اعضای خانواده‌تان ممکن است وبا داشته باشید‌، باید فوراً به دنبال دریافت مراقبت‌های پزشکی باشید. از آنجا که کم‌آبی بدن می‌تواند به سرعت اتفاق بیافتد بنابراین جایگزینی سریع مایعات ضروری است.

اگر پودر او .آر.اس (ORS)‌جهت تهیه محلول مایع درمانی خوراکی در اختیار دارید‌، بلافاصله مصرف آن را شروع کنید. شروع سریع مصرف مایعات می‌تواند موجب نجات یک زندگی شود.

نوشیدن ORS را در خانه و در فاصله زمانی تا رسیدن به یک واحد بهداشتی یا درمانی جهت دریافت خدمات پزشکی ادامه دهید.

در صورتی که فرد مبتلا به اسهال حاد آبکی یک کودک شیرخوار است، توصیه می‌شود‌، تغذیه با شیر مادر ادامه داشته باشد.

راه‌های پیشگیری

-از آب آشامیدنی سالم استفاده کنید.‌(آب لوله‌کشی تصفیه‌شده یا آب‌های بطری شده)

-در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله‌کشی وجود ندارد و از آب چاه، آب تانکرها، آب چشمه‌ها و… استفاده می‌شود، حتماً آب را قبل از مصرف بجوشانید.

-از مصرف یخ غیربهداشتی، مواد غذایی و غذاهای آماده غیربهداشتی، آب‌میوه و نوشیدنی‌های ارائه شده در بیرون از منزل و به‌خصوص غذاهای ارائه شده توسط فروشندگان دوره‌گرد خودداری کنید.

-از شنا کردن در آب رودخانه، جوی‌ها یا استخرهای آلوده خودداری کنید.

-‌میوه‌ها و سبزی‌ها را قبل از مصرف حتما شسته و به روش صحیح ضدعفونی کنید.

-برای اطمینان از سلامت غذا آن را به صورت کامل بپزید و از مصرف غذاهای خام یا کم پخت خودداری کنید.

-‌غذایی را که قبلا پخته‌اید، قبل از مصرف به صورت کامل داغ کنید.

-از ظروف و لوازم تمیز و شسته‌شده با آب سالم و بهداشتی استفاده کنید.

-‌قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و قبل از دادن غذا یا شیر به کودک حتماً دست‌ها را با آب و صابون بشویید.

-‌بعد از رفتن به سروریس بهداشتی و نیز قبل از دست زدن به مواد غذایی و خوراکی حتماً دست‌ها را با آب و صابون بشویید.

-‌مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید و از قرار گرفتن مواد غذایی در معرض مگس و آلودگی‌های دیگر خودداری شود.

-‌هنگام سفر آب و غذای سالم همراه داشته باشید یا از نوشیدنی‌ها و غذاهای با بسته‌بندی مطمئن استفاده کنید.

از دفع غیر بهداشتی مدفوع خودداری کرده و حتما از سروریس بهداشتی‌های تمیز استفاده کنید.

راه‌های درمانی

اساس درمان در بیماری وبا، جبران فوری آب و املاح از دست رفته بدن در اثر اسهال است.

این بیماران باید محلول مایع درمانی خوراکی را که از حل کردن یک بسته پودر او.آر.اس در 1 لیتر آب جوشیده خنک تهیه می‌شود، به مقدار زیاد و بسته به میزان کم‌آبی بدن بنوشند.

موارد با تابلو شدید بیماری که در معرض خطر ابتلا به کم‌آبی شدید هستند، نیاز به جایگزینی مایعات به صورت داخل وریدی دارند.

بدون دسترسی به مایع درمانی میزان کشندگی در بیماران مبتلا به وبا 30 تا 50 درصد است که با مایع درمانی سریع و مناسب، این میزان به زیر 1درصد کاهش می‌یابد.

افرادی که به اسهال و استفراغ شدید مبتلا می‌شوند، به ویژه افرادی که در مناطقی که وبا اتفاق می‌افتد، زندگی می‌کنند، باید سریع به پزشک مراجعه کنند.

 

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

8 + 1 =