به گزارش اصفهان زیبا؛ اصفهان در سالهای اخیر همواره مورد بی مهری و بی توجهیهای بسیار قرار گرفته است؛ به گونهای که هر از گاهی شاهد موجی از اصفهانستیزی در فضای مجازی یا در رسانههای مختلف هستیم.
اصفهان ستیزی حالا موضوعی انکارناشدنی و مصداقهای آن بسیار زیاد است. همین چند وقت پیش بود که اعتراض کشاورزان اصفهانی و انتقاد به انتقال آب از این استان به یزد باعث شد تا کاربران فضای مجازی سوار بر موج شوند و انگشت انتقاد را به سمت اصفهان و اصفهانیها بگیرند.
البته فقط این مصداق اصفهانستیزی نیست؛ بلکه انتقاد کاربران فضای مجازی از رفتار اصفهانیها و حتی به تمسخرکشیدن برخی از آداب و رسوم و غذاهای سنتی اصفهان را نیز میتوان مصداق دیگری از اصفهانستیزی دانست.
احمد مهرشاد، جامعهشناس در این باره و در گفتوگو با «اصفهان زیبا» بین دومفهوم جامعه و اجتماع تفاوت قائل میشود و میگوید: «اجتماع مفهومی است که بر زندگى گروهى که در منطقه جغرافیایى مشترک، سکونتى نسبتا با دوام دارند، اطلاق مىشود.
جامعه بزرگترین واحدى است که معمولا مورد بررسى جامعهشناسان قرار دارد. جامعه با اجتماع متفاوت است و الزاما در هر جا که مجموعهاى از نهادها وجود داشته باشد، جامعه پدید نمىآید و نیز جامعه خودبهخود از مجموع اجتماع حاصل نمىشود.»
او با اشاره به تقلیل جامعه به اجتماع، از این مسئله به عنوان عارضهای یاد میکند که میتواند قومیتها و استانها یا مناطق مختلف را درگیر کند و از سوی بخشی از مردم صفاتی به آنها نسبت داده شود و میگوید: «البته در رابطه با اصفهان بحث قومیت مطرح نیست؛ بلکه این استان در کانون محوری قرار دارد.»
او معتقد است بازنمایی برخی از رفتارها در بروز چنین عارضهای مؤثر است: «به هرحال، اصفهانیهای زیادی در سطوح مختلف مدیریتی در کشور یا استانهای دیگر حضور داشتهاند و همین هم شده است که چهرهای قدرتمند و توانمند و زرنگ از اصفهانیها بازنمایی میکند. این تصور به ویژه برای شهروندانی که با مرکز فاصله دارند ممکن است بیشتر به وجود آید.»
به گفته این جامعه شناس، همانطور که در سطح کشور باید تغییر دیدگاه صورت بگیرد، خود اصفهان نیز نیاز به بازبینی فرهنگی دارد؛ زیرا درست است که بخشی از تصورات و باورها بیپشتوانه و نادرست باشند؛ ولی باید پذیرفت که ممکن است برخی رفتارهایی که خود اصفهانیها بروز میدهند در شکل گیری این قضیه تأثیر داشته باشد و آن را تقویت کند.»
او به تأثیر جامعه (به ویژه جامعه غیررسمی) و اهمیت آن در بازنمایی تصویری واقع بینانهتر از اصفهان اشاره میکند و میافزاید: «در این باره باید برنامهریزیهای درستی صورت گیرد تا بتوان کلیشههای موجود را از بین برد. البته نباید اصفهان جای خود را تبیتشده بداند و انتظار داشته باشد بقیه ضعف خود را اصلاح کنند؛ چون این موضوع باعث تقویت کلیشهها میشود.»