به گزارش اصفهان زیبا؛ هر روز همینکار را میکرد و با اشتیاق باز هم رژیم خود را ادامه میداد و غذایش را کمتر و کمتر میکرد. او باید باربی میشد! و با این تصور بالاخره پس از سختیهای بسیار به آرزویش دست یافت و باربی شد؛ اما…از این دست از افراد در جوامع بسیار هستند؛ ولی طبق گفته کارشناسان، رژیمهای باربی نوعی رژیم غیراصولی و نادرست است که عوارض زیادی در پی دارد. به نظرات تعدادی از کارشناسان اشاره میکنیم.
لاغری بیحد و پیامدهای آن
دکتر رضا راستمنش، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و استادیار و عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تهران: تصوری که هر یک از ما درباره وضعیت و شکل بدن خود داریم، تـصور ذهنی نامیده میشود و اخـتـلالات خـوردن بـا مـجـمـوعـهای از نگرشها، ناکارآمدی و آشفتگی درخصوص تصویر بدن همراه است. در هر جامعهای استانداردهای ایدئال از بدن و چهره برای زنان و مردان وجود دارد و تضادها هنگامی ایجاد میشود که تصور ما با تصویر ایدئال ساختهوپرداخته ذهنمان مطابق نباشد.
افزایش اختلالات تغذیه در سالهای اخیر عمدتا ناشی از تأکید بر لاغری و ارزندهسازی آن در جوامع غربی است. مدلهای لاغری که در وسایل ارتباطی جمعی غربی و ماهوارهها تبلیغ میشوند، مهمترین عامل تمایل زنان به سمت لاغری بیحسابوکتاب است. هم اضافهوزن و چاقی و هم لاغری مفرط مذموم و ناپسند است و همانطور که درخصوص چاقی حساس هستیم، باید برای پیامدهای زیانبار و روانی ناشی از اثرات ماهوارهها بر تعریف تناسباندام بسیار هوشیار باشیم. بسیاری از خانمها تصور میکنند که مطلوبترین شکل بدن فرمی است که بهاصطلاح باربی خوانده میشود؛ غافل از اینکه حتی جوامع غربی رسیدن به این سطح از لاغری را تأیید نمیکنند.
بسیاری از افراد میپندارند آنهایی که در مدلهای غربی و فیلمهای غربی و شوهای لباس نمایش داده میشوند، افراد بسیار شاد و سالمی هستند؛ اما بررسیهای فراوانی نشان میدهند که همین اشخاص از بیماریهای ذهنی و جسمی خطرناکی رنج میبرند و صرفا به دلیل درآمد و یا گاهی اوقات هیجانات گذرا برای نمایش زیبایی خــود در ایــن شغل قرار میگیرند.
مصاحبههایی که با این افراد بهعملآمده عموما حاکی از میل شدید این افراد برای بازگشت به زندگی عادی و توصیه سایر افراد به پرهیز از تقلید مدلهای لاغری است!
مطالعات آیندهنگر در نوجوانان نشان داده است که نگرانیهای وزن و اختلالات تصویر ذهنی و افسردگی هرکدام خطری بـزرگ بـرای ایجاد اختلالات خوردن در آینده هستند و نارضایتی از تصویر بدن، نشانه خوبی برای پیشبینی احتمال بهوجودآمدن اختلال خوردن در مطالعات طولانیمدت است.
افرادی که تصویر ذهنی منفی درباره خود دارند، احتمالا بیشتر مبتلا به اختلال خوردن میشوند و بیشتر از احساساتی مانند افسردگی، تنهایی و انزوا، اعتمادبهنفس پایین و وسواس در رابطه با کاهش وزن رنج میبرند؛ بنابراین نارضایتی از تصویر ذهنی ایجاد میشود و در این حال حتی امکان دارد اشخاص با وزن طبیعی هم رژیم بگیرند و این کار معمولا با روشهای غیراصولی کاهش وزن، محدودیتهای شدید خوردن، اختلالات خوردن، افسردگی و اعتمادبهنفس پایین همراه است.
در واقع این وضعیت است که بسیاری از جوانان و نوجوانان ما به آن مبتلا هستند و گواه آن، اشتیاق عجیب و گسترده آنان برای خرید کیف و لوازمالتحریری بود که مدتی بر روی آنها مدلهای لاغری نظیر باربی به چشم میخورد.
نگرانی نوجوانان درباره شکل و فرم بدن همزمان با شروع فعالیتهای اجتماعی است. توجه به این موضوع برای خانوادهها و بهویژه مادران ضروری است.
متأسفانه حتی بعضی از خانمهای جوان دچار لغزش شده و با گرفتن رژیمهای بسیار شدید لاغری بهقصد بهاصطلاح مـتـنـاسبشدن، الگوی غلطی به فرزندان خود منتقل میکنند.
اما باید دانست مدلهایی که در ماهواره میبینیم تنها با گریم شاد و خندان هستند. بهتر است همیشه بهوش باشیم تا به دام نیفتیم و به یاد داشته باشیم که بهترین شیوه در زندگی، رعایت تعادل است.
معیار تناسب اندام
دکتر مریم قدمگاهی، پزشک تیمهای ورزشی بررسیهای فیزیکی و آناتومیک: امـروز وقتـی درباره یک خانم با تناسباندام صحبت میشود، ناخودآگاه فکرمان به «باربی» معطوف میشود؛ ولی آیا بهراستی باربی تناسب اندام دارد؟!
اگرچه باربی دستوپاهای کشیده و قلمی دارد و چربی اضافه، بهویژه در ناحیه شکـم و پهلوها ندارد، اگر واقعا زنده بود، نمـیتـوانسـت چنین هیکلی را بر روی چنین پاهایی نگه دارد و یا حداقل قادر به راهرفتن نبود و مجبور بود چهاردستوپا راه برود.
در پزشکی ضرایب و تعاریف خاصی را بــرای تعیـیـن تنــاسـبانـدام و وزن و قـد تعریف کرهاند. بهطورساده میتوان گفت، وقتی قد و وزن و سایز فردی باهم ارتباط منطقی داشته باشد، آن فرد متناسب تلقی میشود؛ همچنین سن، نژاد و… هم دخیل هستند. نداشتن چربی اضافه، بهویژه در ناحیه شکم و پهلو و رانها در آنچه به نظر بیننده شخص را متناسب جلوه میدهد، نقش مهمی دارد.
اگر فردی بهدنبال تناسباندام است، نباید رژیمهای شدید غذایی بگیرد و گرسنگی زیاد بکشد و یا داروهای مختلف کاهنده اشتها که بعضی از آنها بسیار هم خطرناک هستند را مصرف کند یا حتی به ورزشهای بسیار شدید و سنگین روی بیاورد.
راه منطقی بهدستآوردن اندامی متناسب
راه منطقی برای بهدستآوردن اندامی متناسب دومـورد عـمـده، شامل رژیم غذایی متناسب و ورزش و فعالیت فیزیکی است. البته بهتر است حداقل در ابتدای راه گرفتن رژیم به پزشک مراجعه کرد تا با بررسیهای اولیه احتمال وجود بیماریهای خاصی نظیر کمکاری تیروئید، دیابت، تنبلی و کیستهای تخمدان که ممکن است در بروز چاقی نقش داشته باشند تشخیص داده شود؛ سپس رژیم غذایی توسط متخصص تغذیه طوری تنظیم شود که ویتامینها و املاح و مواد ضروری و دستههای اصلی غذایی به میزان کافی به بدن برسند. درعینحال از طریق کاهش کالری دریافتی روزانه فرد بهتدریج وزن کم شود و به مرور تناسب اندام بهدست میآید.
توصیه به رعایت رژیمی است که بهطور روزانه به کاهش کالری دریافتی فرد در حال از دستدادن وزن کمک کند و عمدتا باید با سوزاندن چربی ذخیره همراه باشد.
انجام فعالیتهای ورزشی میتواند به مصرفکردن چـربیهای اضافی بدن کمک شایانی بکند و همزمان با ساختن و فرمدادن عضلات، از شلشدن پوست و عضلات جلوگیری و ترکیب اندام را روزبهروز بهتر کند.
ورزش و فعالیت بههرحال در کاهش وزن و سوزاندن چربی نقش دارد؛ ولی ورزشهای هوازی (آیروبیک) نسبت به ورزشهای بیهوازی (آنایروبیک) نقش بسیار پررنگتری دارند؛ چون در ورزشهای هـوازی عـمـدتـا چربی بدن میسوزد؛ ولی در ورزشهای بیهوازی اصولا قند بدن مصرف میشود.
ازجمله ورزشهای هوازی مـیتـوان به پیادهروی، دوی استقامت، شنا، اسـکیت، تنیس و ژیمناستیک اشاره کرد و ازجمله ورزشهای غیرهوازی میتوان والیبال و دوی سرعت (دوی 100 متر)را نام برد.
بههرحال لازم به ذکر است که ورزش و رژیم غذایی با شدت زیاد و مدت کـوتـاه یکشبه کـسـی را بهتناسب اندام نمیرساند.