به گزارش اصفهان زیبا؛ خانه حکمت، مجموعهای است که بهمنظور احیا و تقویت تفکر فلسفی و حفظ میراث مکتب فلسفی اصفهان و شناساندن آن به جامعه ایرانی و نیز بهمنظور پاسخگویی به نیازهای علمی، فرهنگی، پژوهشی کشور و توسعه فکری و نظری جامعه امروز بر مبنای معارف عمیق شیعی در زمینههای حکمت و فلسفه و دانشهای مرتبط ایجاد شده است. از همین رو گفتوگویی داشتیم با دکتر علی کرباسیزاده اصفهانی، مدیر این مجموعه.
این مجموعه در اردیبهشتماه سال 1396 به همت جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه اصفهان بهعنوان یکی از خانههای علمی زیرمجموعه شهرداری و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان فعالیت خود را آغاز کرد.
خانه حکمت از ابتدا فعالیت خود را با تعیین چشمانداز ترویج خردورزی در سطح جامعه بهعنوان تنها راه برونرفت از مشکلات فعلی فکری و فرهنگی کشور و با تقویت تفکر فلسفی در جامعه بنا نهاد.
امکانات و فعالیتهای خانه حکمت
در این مجموعه امکاناتی ازجمله کلاس، استودیو، سالن جلسات (در دستساخت)، محوطه باز حیاط، کتابخانه، انتشارات و… موجود است. مأموریت اصلی خانه حکمت عبارت است از: زندهنگاهداشتن تفکر فلسفی و گسترش معارف عقلی و ژرفابخشیدن به مباحث فلسفیمنطقی در جامعه بهخصوص در میان قشر جوان و گشایش افقهای نوین فکری با تکیه بر میراث ارزشمند آموزههای تشیع بهویژه آثار مکتب فلسفی اصفهان با هدف احیای هویت علمیفرهنگی اصفهان و درنهایت ترویج و اشاعه خردورزی در جامعه.
حوزههای فعالیت مجموعه خانه حکمت تحت چهار بخش: آموزش، پژوهش، انتشارات و ترویج است که ذیل گروههای پژوهشی همچون گروه مطالعات منطق، مطالعات تاریخ فلسفه، فلسفه هنر، فلسفه علم، ادیان و عرفان، متنپژوهی و تصحیح نسخ خطی، فلسفه حقوق و فلسفه تعلیم و تربیت صورت گرفته است.
از زمان تأسیس تاکنون خانه حکمت میزبان برگزاری برنامههایی به شرح زیر بوده است:
دورهها و کارگاههای آموزشی متعددی ازجمله: دورههای فلسفه برای کودکان و نوجوانان، فلسفه علوم اجتماعی، معنای زندگی، زندگی اخلاقی، سوگیریهای شناختی، فلسفه تحلیلی و…
سلسلهنشستهـا و سخنـرانیهـایــی چون: مکتب فلسفی اصفهان، شناخت، بازخوانی و نگاهبانی از فرهنگ ایرانی و… .
همایشهای ملی آموزش فلسفه در ایران، بزرگداشت حکیم متأله میرفندرسکی، بزرگداشت شیخالرئیس ابنسینا و… .
اهداف ایجاد خانه حکمت
الف) اهداف اصلی
احیا و ترسیم جایگاه و موقعیت مکتب فلسفی اصفهان و نقش آن در شکلگیری تمدن نوین اسلامی و روزآمدکردن و گفتمانسازی درخصوص آن، بهعنوان یکی از بزرگترین میراث ناملموس اصفهان؛
کوشش برای نشر و اشاعه فرهنگ فکر و اندیشه فلسفی و منطقی در جامعه در سطوح مختلف؛
جذب، آموزش و تربیت استعدادهای خلاق و پویا برمبنای نظامهای آموزشی حوزوی و دانشگاهی در جهت تربیت عالمان و محققان توانمند و خبره متناسب با نیازها و اولویتهای آموزشیپژوهشی جامعه علمی کشور بهعنوان مدرسان و محققان ویژه و متخصص در حوزههای فلسفه، کلام و عرفان؛
بسترسازی و نقشآفرینی برای تقویت و گسترش فعالیتهای علمی و پژوهشی در حوزههای فلسفه، کلام و عرفان؛
ب) اهداف فرعی
ایجاد فضای باز نقد آرا و اندیشهها؛
مطالعه و پژوهش تطبیقی میان فلسفه، کلام و عرفان با سایر نظامهای فلسفی، کلامی و عرفانی؛
انتشار آثار و مآثر برگزیده و ممتاز فلسفی به زبانهای مختلف؛
تربیت کودکان خردورز (فیلسوفان کوچک امروز، شهروندان خردورز فردا)
جامعه مخاطبان خانه حکمت
خانه حکمت بنا بر مصوبه هیئت امنای خود از ابتدا سه سطح از شهروندان را بهعنوان جامعه مخاطب در نظر گرفته است.
این سه سطح بر مبنای تعداد و حجم در شمایل یک هرم هستند؛ بدینصورت که سطح اول که عموم شهروندان هستند، قاعده هرم را تشکیل میدهد. این دسته، بزرگترین سطح از مخاطبان خانه حکمت ازنظر تعداد هستند.
بالاترین سطح هم نخبگان هستند که کمترین تعداد از مخاطبان مرتبط با خانه حکمت را شامل میشوند.