به گزارش اصفهان زیبا؛ یکی از مسائل بسیار مهم کشور ایران در 20 سال آینده، مسئله پیری جمعیت است. ازاینرو رهبری در سخنرانیهای چند سال اخیر خود به صور گوناگونی این موضوع را یادآور شدند و بر تسهیل امر ازدواج و فرزندآوری تأکید ویژهای داشتند.
از طرفی دیگر، با توجه به نوسانات اقتصادی و مسائل خاص اجتماعی موجود در ایران، موضوع ازدواج جوانان با چالشهای بسیار جدی ازجمله تهیه مسکن روبهروست. ازهمینرو، با عنایت بهضرورت جوانسازی جمعیت، در دولت شهید رئیسی مسئله خوابگاههای متأهلی دانشجویی مورد تأکید ویژه قرار گرفت. موضوعی که به نظر میرسد حداقل در دانشگاههای شهر اصفهان به طرز شایستهای پیگیری نشده است. در این گزارش به سراغ سه دانشگاه مهم کشوری که در شهر اصفهان واقع شدهاند رفتیم تا از کم وکیف خوابگاههای متأهلی این دانشگاهها مطلع گردیم.
سهم متأهلان از دانشگاه گسترده اصفهان هیچ است
دانشگاه اصفهان، بزرگترین دانشگاه جامع مرکز کشور، نخستین دانشگاهی است که خبرنگار «اصفهانزیبا» به سراغ آن رفته و با معاونت دانشجویی آن، دکتر بهمن زینلی به گفتوگو پرداخته است. بهمن زینلی در خصوص خوابگاههای متأهلی دانشگاه اصفهان میگوید: در حال حاضر خوابگاه متأهلی در دانشگاه اصفهان وجود ندارد. البته یک ساختمانی در این خصوص تدارک دیده شده است؛ اما این ساختمان در اصل برای کاربری دیگری طراحی شده است که در تلاشیم بهمنظور بهرهبرداری برای دانشجوهای متأهل کاربریاش را اصلاح کنیم. پیشبینی میشود این ساختمان بین 75 تا 100 واحد مسکونی داشته باشد. هرچند چون هنوز چیزی ساخته نشده است، نمیتوان آمار دقیقی در این خصوص داد.
او درخصوص تعداد دانشجویان متأهل دانشگاه اصفهان و درخواست این دانشجویان بر استفاده از خوابگاه متأهلی اظهار کرد: دانشگاه اصفهان دانشجوی متأهل زیاد دارد. حدود 200 دانشجوی متأهل داریم که ازاینبین نزدیک 100 متأهل ما، هر دو دانشجوی دانشگاه اصفهان هستند؛ اما در خصوص تعداد متقاضیان استفاده از خوابگاه متأهلی این نکته را باید گفت که با توجه به اینکه بیشتر دانشجویان دانشگاه اصفهان را دانشجویان بومی تشکیل میدهند، تقاضای زیادی در این خصوص وجود ندارد. زینلی در خصوص اقدامات وزیر علوم در این خصوص خاطرنشان کرد: موضوع خوابگاههای متأهلی یک بحث ملی است و صرف اقدامات وزیر علوم نیست. مجلس در بودجه سالیانه موظف شده که این موضوع را حتما موردعنایت قرار دهد. اما تاکنون اتفاق مثبتی شکل نگرفته است.
تزریق مُسَکّن به مَسکن متأهلان، راهحل دانشگاه علوم پزشکی
حسین شفیعزادگان، مدیر دانشجویی دانشجویان دومین فردی است که خبرنگار «اصفهانزیبا» با او درخصوص خوابگاه متأهلی صحبت میکند. شفیعزادگان در خصوص خوابگاه متأهلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: با توجه به اینکه روزبهروز به دانشجویان علوم پزشکی اضافه میشد، ما بهاجبار همه فضاهای موجود را به خوابگاه مجردی اختصاص دادیم و متأسفانه دانشگاه ما از سال 1390 به بعد فاقد خوابگاه متأهلی است. اما با توجه به قانون جوانی جمعیت، تکالیفی از سمت وزارتخانه به دانشگاه محول شد که بتوانند امکاناتی برای دانشجویان متأهل نیز فراهم کنند. البته در این مدت که دانشگاه ما خوابگاه متأهلی نداشته است، از روش جایگزین یعنی پرداخت وام ودیعه مسکن استفاده کرده است. این مبلغ میتواند تا حد زیادی پوششدهنده رهن یک منزل مسکونی باشد.
او درباره روش بازپرداخت این وام اظهار داشت: مبلغ وام نزد دانشجویان تا زمانی که قصد تخلیه منزل خود را دارند، باقی میماند و نیازی نیست این مبلغ را بهصورت اقساط پرداخت کنند. خوشبختانه به خاطر قانون جوانی جمعیت ما دیگر صف آنچنانی برای پرداخت این وام نداریم.
شفیعزادگان درخصوص برنامه دانشگاه علوم پزشکی در خصوص ساخت خوابگاه متأهلی خاطرنشان کرد: از نظر ما، پرداخت وام به دانشجو یک روش اساسی نیست. کار اساسی آن است که دانشگاه یک مکان ثابتی را برای این موضوع در نظر بگیرد. تلاشهای بسیار زیادی دراینباره صورت گرفته است و ما رایزنیهای مختلفی را در این زمینه انجام دادهایم. جلسههای متعددی با وزارت راه و شهرسازی، خیرین محترم و حتی آستان قدس در این خصوص داشتهایم و از آنها درخواست کمک کردهایم. اما حقیقتش خیلی کمکی به ما در این زمینه نشده است. ما هدفگذاریهای بسیاری داشتیم و حتی در طرح اولیه، ساخت یک مجتمع 500 واحدی مدنظر ما بود که بهصورت چند فاز و مرحلهبهمرحله انجام بگیرد.
مدیر دانشجویی دانشجویان علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: هزینه ساخت این خوابگاه طی برآورد ما در سال 1401 چیزی حدود هزار میلیارد تومان بود. با اینکه توانستیم مجوزهای لازم را کسب کنیم؛ اما دیدیم برای اینکه سریعتر بتوانیم پذیرای دانشجویان باشیم، تصمیم گرفتیم به جای ساخت اقدام به خرید یک مجتمع مسکونی کنیم. با اینکه از چندجا بازدید به عمل آمد، به دلیل مشکلات مالی که دانشگاه داشت، خرید این مکانها منوط به گرفتن تسهیلات از بانکها شد. طی این فرایند بانک عامل دانشگاه عوض شد و ما نتوانستیم از تسهیلات مورد توافق با بانک قبلی استفاده کنیم. با این حال دو مجتمع در خیابان امام خمینی و بهارستان جانمایی انجام شده است؛ منتها منتظر دریافت تسهیلات برای خرید این مکانها هستیم.
او درخصوص برنامه فعلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان داشت: با توجه به اینکه ما نمیخواستیم در شرایط فعلی متوقف بمانیم، در کنار پیش بردن پروژه ساختوساز، تعداد یازده واحد در مرکز شهر اصفهان را رهن و اجاره کرده و بهصورت مبله در اختیار دانشجویان متأهل دارای فرزند قرار داده شده است. این قراردادها بهصورت یکساله با قابلیت تمدید است.
شفیعزادگان در خصوص تعداد دانشجوی متأهل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: حدود 1400 تا 1500 دانشجوی متأهل داریم. البته این آمار تعداد کسانی است که به ما مراجعه کردهاند. در حال حاضر چیزی حدود 250 تا 300 متقاضی واقعی داریم که اکثر این عزیزان مشکلشان را با پرداخت ودیعه مسکن تا حدودی حل کردهایم.
صنعتیها وضعیت خوابگاه متأهلی دانشگاه را خوب میدانند
حسین طاقداری، مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه صنعتی اصفهان آخرین فردی است که خبرنگار «اصفهانزیبا» با او درخصوص وضعیت خوابگاههای متأهلی دانشجویی در استان اصفهان همکلام شده است.
طاقداری درباره تعداد متأهلان دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: دانشگاه صنعتی در حال حاضر 761 دانشجوی متأهل دارای وضعیت فعال دارد. 240 واحد (خوابگاه) متأهلی دارد که هماکنون 160 واحد تحویل دانشجویان متأهل است. تعداد 11 دانشجوی متأهلی هم زوج و هم زوجه دانشجوی دانشگاه صنعتی هستند.
او درباره استقبال دانشجویان این دانشگاه در استفاده از خوابگاه متأهلی افزود: استقبال دانشجویان خوب است. این امکان ویژهای است که دانشگاه صنعتی اصفهان در پردیس دانشگاه برای رفاه و آسایش دانشجویان متأهل مجموعههای مسکونی دارد و قطعا استقبال از آن هم خوب است.
مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه صنعتی اصفهان در پایان در خصوص اینکه آیا دانشگاه صنعتی برنامهای برای افزایش ظرفیت خوابگاههای متأهلی دارد یا خیر خاطرنشان کرد: در حال حاضر خیر؛ زیرا خوابگاههای متأهلی در این دانشگاه به تعداد کافی وجود دارد. دانشگاه صنعتی اصفهان در این زمینه از سالیان گذشته پیشتاز بوده و نگرانی از بابت کمبود فضای خوابگاهی وجود ندارد.
پیشبرد جوانی جمعیت نیازمند همکاری همگان است
با آنکه در ابتدای متن نیز گفته شد که کشور ما در ۲۰ سال آینده با مسائل و بحرانهای مختلفی از قبیل ناترازی اقتصادی به علت پیری جمعیت درگیر است و این موضوع نیازمند فراهم کردن زیر ساختهای مناسب در حوزه جمعیتی است، چیزی که امروزه مشاهده می شود، عدم اجرای راهکارهای مطرحشده است. با آنکه مسئولان بر اهمیت این مسئله وفاق دارند، اما بهنظر میرسد در حوزه اجرایی، نیازمند همکاری همه دستگاهها هستیم. درکنار اینکه همواره نیاز است تا راهکارهای این حوزه متناسب با شرایط مختلف، بهروز شود.