به گزارش اصفهان زیبا؛
احمد جنتی
آیتالله احمد جنتی، متولد 1305 در محله لادان اصفهان در خانوادهای روحانی به دنیا آمد. تحصیلات حوزوی را تا ۱۸سالگی در مدرسه جده بزرگ اصفهان ادامه داد. در ۱۳۲۴ به قم آمد و در مدرسه فیضیه به ادامه تحصیل نزد استادان شاخص پرداخت.
او پس از فراغت از تحصیل در 1340 به تدریس فقه، شرح لمعه، رسایل، مکاسب، معالم و کفایه در قم پرداخت و از ۱۳۴۲ به بعد در شورای مدیریت مدرسه حقانی با شهید قدوسی و شهید بهشتی همکاری کرد. آیتالله جنتی زندگی سیاسی و مبارزاتی خود را از ۱۳۴۲ آغاز کرد و در طول مبارزه، چهار بار دستگیر و زندانی شد. نخستینبار در ۱۳۴۵ بههمراه شهید محمد منتظری، آذریقمی، ربانیاملشی، مروارید و نوریهمدانی در زندان قزلقلعه محبوس شد و طی سالهای ۱۳۵۰ و ۱۳۵۱ نیز سه مرتبه دستگیر و مدتی را در زندان بهسر برد و در ۱۳۵۱ به مدت سه سال به شهرستان اسدآباد همدان تبعید شد.
مسئولیتهای ایشان بعد از پیروزی انقلاب عبارتاند از:
رئیس دادگاه انقلاب اسلامی خوزستان، دبیر شورای عالی تبلیغات، سرپرست سازمان تبلیغات اسلامی، دبیر شورای سیاستگذاری تبلیغات خارج از کشور، امامجمعه موقت قم و تهران، عضو و دبیر فقهای شورای نگهبان، نماینده مجلس خبرگان رهبری.
علی جنتی
علی جنتی فرزند آیتالله احمد جنتی در 1328 شمسی در محله لادان اصفهان به دنیا آمد. او در طفولیت بههمراه پدر و مادرش به شهر قم مهاجرت کرد. مقطع متوسطه را در مدرسه دین و دانش و حکمت در قم گذراند و دیپلم گرفت. همزمان با دوره دبیرستان، دروس حوزوی را در مدرسه حقانی خواند. علی از 1338 با شخصیت امام خمینی آشنا شد و در سخنرانیهای ایشان ازجمله عاشورای 1342 شمسی شرکت داشت. او از نزدیک حوادث واقعه 15خرداد را به چشم دیده بود. جنتی فعالیت تبلیغی را از 1347 شروع کرد و بدین منظور به شهرهای الیگودرز، بروجن و بندرعباس رفت و به فعالیت سیاسی و پخش اعلامیههای امام خمینی پرداخت.
او از 1351 بهصورت مخفیانه زندگی میکرد. جنتی در 1353 حدود شش ماه با نام «الهی» در شهرستان سنقر به تبلیغ مشغول بود. پس از اینکه ساواک محل اختفای او را کشف کرد، به تهران رفت و شش ماه نیز در این شهر مخفیانه زندگی کرد. او در 1353 از طریق مرز میرجاوه به پاکستان و سپس به سوریه فرار کرد (فخرزاده، خاطرات علی جنتی، ص 19 تا 89).
جنتی بعد از انقلاب در سال 58 بنا به توصیه شهید بهشتی به تأسیس حزب جمهوری اسلامی در کرمانشاه اقدام کرد؛ سپس در سالهای مختلف مسئولیت صداوسیمای خوزستان، استانداری خوزستان، تصدی مسئولیت دفتر مرحوم هاشمیرفسنجانی در فرماندهی کل قوا، استانداری خراسان، سفیر ایران در کویت، معاون سیاسی وزیر کشور و سِمَت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده گرفت.
محمد یزدی
آیتالله محمد یزدی در ۱۳۱۰ در اصفهان به دنیا آمد. او علوم مقدماتی را در حوزه علمیه اصفهان فراگرفت و در حوزه علمیه قم فقه و اصول، منطق و فلسفه را آموخت و دوره خارج را در محضر مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی و امام خمینی(ره) گذراند و تفسیر و فلسفه را از مرحوم علامه طباطبایی فراگرفت و به تدریس ادبیات عرب، فقه و اصول فلسفه در حوزه علمیه قم اشتغال یافت.
آیتالله یزدی از زمان شهید نوابصفوی با مبارزات اسلامی آشنا شد و از آغاز انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) در ۱۳۴۱ از چهرههای بارز و مشهورِ روحانیت مبارز بود.
او در سخنرانیها، تشکیل جلسهها و نوشتن مقالات و چاپ اعلامیهها فعالیت جدی میکرد که منجر به سه بار دستگیری و زندانیشدن در تهران، بوشهر و باختران و نیز تبعید به بندر کنگان، بندرلنگه، رودبار و اسلامآباد شد.
در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ یکی از عناصر اساسی مبارزه بهشمار میآمد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کمیته استقبال از امام را در قم تشکیل داد و مسئولیت کمیتهٔ انقلاب اسلامی قم را به عهده گرفت.
آیتالله یزدی بعد از مدتی رئیس دادگاه انقلاب اسلامی قم شد و در مجلس خبرگان قانون اساسی به نمایندگی مردم باختران (کرمانشاه) انتخاب شد.
او در ۱۳۵۸ از سوی مردم قم به مجلس شورای اسلامی راه یافت و در دوره دوم نیز نماینده مردم تهران شد. پس از پایان نمایندگی او در دوره دوم مجلس شورای اسلامی، از سوی امام خمینی(ره) بهعنوان یکی از فقهای شورای نگهبان منصوب شد.
آیتالله یزدی در دورههای چهارم، پنجم و ششم، عضو این شورا بود. او از سوی مقام معظم رهبری به ریاست قوه قضائیه و امامت جمعه موقت تهران منصوب شد و در 1378 پس از 10 سال ریاست این قوه، توسط مقام معظم رهبری مجدد به عضویت شورای نگهبان منصوب شد.
آیتالله یزدی در دوره دوم مجلس خبرگان رهبری از حوزه تهران انتخاب شد و در دوره چهارم با درگذشت آیتالله مهدویکنی به عنوان ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد. او در دوره پنجم نیز در انتخابات میاندوره خبرگان از حوزه استان قم انتخاب شد و به عضویت مجلس خبرگان درآمد. از دیگر فعالیتهای او میتوان به عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی در ۱۳۶۸، امامجمعه موقت تهران، عضو و دبیر جامعه مدرسان حوزه علمیه قم و عضو جامعه روحانیت مبارز تهران اشاره کرد. آیتالله محمد یزدی در ۱۹ آذر ۱۳۹۹ درگذشت.