غرق‌شدگی بی‌مجوز!

حتی اگر فن شنا هم بلد باشی غرق می‌شوی! این جمله با کسی شوخی ندارد؛ چون مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از وقوع ۶۰ حادثه غرق‌شدگی و فوت ۴۱‌نفر در استان از ابتدای سال جاری تاکنون خبر داده و گفته است: «میزان حوادث غرق‌شدگی در استان تاکنون مشابه میزان سال گذشته بوده است.» این آمار نشان می‌دهد خطر در کمین ماست و این 41 نفر در رودخانه‌های زاینده‌رود، سمیرم، فریدون‌شهر، استخرهای ذخیره آب کشاورزی، کانال‌های آب و همچنین سدهای زاینده‌رود، خمیران و حنا جان‌باخته‌اند. از طرف دیگر هنوز آب کفن این مردگان آبی نخشکیده بود که سخن‌گوی مرکز اورژانس استان اصفهان در دهم شهریورماه خبر از فوت سه نفر در استان اصفهان در اثر غرق‌شدگی داد؛ درحالی‌که هفته گذشته متأسفانه چهار عضو یک خانواده در سد زاینده‌رود غرق شده بودند.

تاریخ انتشار: 08:42 - یکشنبه 1399/06/16
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

غرق‌شدگی در اماکن طبیعی از نظارت ما خارج است

توضیح اینکه چرا غرق می‌شویم اصلا سخت نیست؛ چون هر محیطی به‌غیراز استخر شنا برای شنا کردن غیراستاندارد به نظر می‌رسد و همواره نیز هشدارهایی در این زمینه داده‌شده، اما آب به گوش شنونده‌ها رفته و مانع شنیدن این هشدارها شده است. شاهد آن هستیم که شناگران، حتی آن‌ها که حرفه‌ای هستند دچار غرق‌شدگی می‌شوند. مثلا گفته‌شده همین سه‌نفری که به‌تازگی در اثر غرق‌شدگی جان‌باخته‌اند، قربانی توپوگرافی منطقه و وجود گرداب‌های مختلف در مسیر رودخانه شده‌اند و کسی هم از سازمان‌های مرتبط، نتوانسته کاری برای آن‌ها انجام دهد. در همین رابطه محسن تابش‌فر، رئیس هیئت نجات‌غریق استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار اصفهان زیبا می‌گوید: «غرق‌شدگی در اماکن طبیعی شامل رودخانه‌ها، استخرهای باغی، آب‌بندها، سدها، دریاچه‌ها و کانال‌ها از نظارت و پشتیبانی ما خارج است.» این خروج از پشتیبانی‌های پیش و پس از غرق‌شدگی به دلیل آن است که وظیفه هیئت نجات‌غریق «نظارت بر اماکنی است که دارای مجوز هستند و این مجوز توسط کمیسیون ماده پنج اداره کل ورزش و جوانان و تأیید هیئت شنا و غریق‌نجات استان صادر می‌شود تا امکان رصد اماکن قانونی شنا فراهم باشد.» در غیر این صورت، هیئت‌های شنا و غریق‌نجات و اداره کل مسئولیتی دراین‌باره ندارند و نمی‌توانند پاسخ‌گو باشند؛ زیرا به گفته تابش‌فر «مجوزی از سوی ما صادر نشده که متعاقب آن پاسخ‌گوی هر اتفاقی باشیم.»

 مردم خودشان رعایت کنند

این عدم نظارت حتی شامل استخرهای آپارتمانی در مناطق لاکچری شهر هم می‌شود و چون «ملک شخصی است، خارج از حیطه نظارت ماست و از سویی هم ما نمی‌دانیم اینجا یا حتی در استخرهای باغی آیا استانداردهای لازم رعایت شده‌اند یا نه.» از طرف دیگر به اعتقاد او: «این خود مردم هستند که باید رعایت کنند.» اما برای پیشگیری از رخ دادن چنین اتفاقات تلخی، رئیس هیئت نجات‌غریق استان پای صداوسیما را به میان می‌کشد و می‌گوید: «همان‌گونه که صداوسیما توانست درزمینه کم‌آبی و مصرف بی‌رویه آب به تولید محتوا بپردازد، در این زمینه هم می‌تواند محتوای درخوری تولید کند.» او از سوی دیگر از استانداری اصفهان می‌خواهد که: «حوادث را در این زمینه پیش‌بینی و پیشگیری کنند.» پیشنهاد دیگر او این است که «اگر ستادی با محوریت استانداری و هیئت‌های شنا و نجات‌غریق تشکیل شود، ما ایده و پیشنهادهای بسیاری داریم که در اختیار جهاد کشاورزی، آب منطقه‌ای، شهرداری، آتش‌نشانی و هلال‌احمر بگذاریم. می‌توانیم از دانش تخصصی خودمان در این زمینه استفاده کنیم و راهکار ارائه دهیم، البته به شرطی که منابع مالی تعریف‌شده‌ای در این زمینه دیده شود.»

مناطق محصورشده برای شنا باید مشخص شود

 او با اشاره به سواحل جنوبی و شمالی کشور و نحوه مدیریت آن‌ها نیز می‌گوید: «سواحل شمالی و جنوبی کشور مناطق محصورشده دارند. مناطقی که مشخص‌شده مردم باید تنها در آنجا شنا کنند چون هم ناجی دارد و هم وسایل امداد و نجات. به همین خاطر هم هست که هیچ‌وقت رئیس هیئت گیلان یا مازندران پاسخ‌گوی حوادثی که در مکان‌های غیر از مکان‌های مشخص‌شده است نیستند.» او از همین رو تأکید دارد که این نحوه عملکرد تضمین‌کننده امنیت و سلامتی مردم است؛ درحالی‌که «آب‌های طبیعی که ما داریم بدون ناجی هستند، به این خاطر که ناجی نمی‌داند باید در کدام منطقه استقرار پیدا کند. برای همین آمادگی داریم که اگر استانداری از ما برای همکاری در این زمینه دعوت کند، دعوتشان را بپذیریم تا شاهد چنین حوادث ناگواری نباشیم.»

مسئولیت  مرگ غرق‌شدگان برعهده چه نهادی است؟

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در پاسخ به این سؤال خبرنگار اصفهان زیبا که مسئولیت مرگ غرق‌شدگان بر عهده چه نهادی است و چه باید کرد گفت: «ما جلسات متعددی داشته‌ایم و به بخش‌های مختلف اطلاع‌رسانی کرده‌ایم. آب منطقه‌ای باید مسیر رودخانه‌ها را ساماندهی کرده و تابلوی هشدار نصب کند. درباره استخرهای باغی هم جهاد کشاورزی موظف شد به مالکان بگوید تابلوی هشدار نصب کنند.» منصور شیشه‌فروش ادامه داد: «همچنین خواسته شد تا موضوع کانال‌های آب‌رسانی که در مناطق شهری است، با همکاری شهرداری و آب منطقه‌ای پیگیری شود. گفته شد که در اطراف کانال‌ها فنس و میله نصب شود که متأسفانه برخی بازهم از زیر یا روی پل می‌گذرند و به کانال وارد می‌شوند.»

 هشدار: در منابع آبی طبیعی شنا نکنید!

درنهایت اعلام کرده بودیم که شنا در منابع آبی، ازجمله سدها که معمولا از آب برف‌ها آب‌گیری می‌شوند، بپرهیزند؛ زیرا هم مسیر رودخانه‌های زاینده‌رود، سمیرم و فریدون‌شهر ناهموار است و هم آب سد برای شنا نامناسب و بسیار سرد است.» او نظارت بر استخرهای باغی را هم مربوط به جهاد کشاورزی دانست و گفت: «بعضی از موارد غرق‌شدگی هم در استخرهای ملک‌های شخصی اتفاق افتاده است. درنهایت اول بحث ایمنی و خودآگاهی افراد است که باید رعایت شود. با توجه به اینکه هنوز هوای گرم را تا آخر شهریورماه داریم، مدیریت بحران هشدار می‌دهد که در منابع آبی طبیعی شنا نکنند.» او در پایان در پاسخ به این سؤال که مدیریت بحران استان تاکنون برای این معضل چه کرده است گفت: «ما هماهنگ‌کننده‌ایم و دستورالعمل‌های ویژه‌ای داریم که از سال گذشته صادر کرده و گفته‌ایم که گشت‌های ویژه‌ای را برای بازدید و اطلاع‌رسانی تشکیل بدهند.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط