رئیس شـورای اسلامی شـهــر اصفهان در این بازدید گفت: پیشنهاد میکنم تفاهمنامهای با رعایت ضوابط قانونی با دیگر نهادها بسته شود و شهرداری برای احیا و مرمت عصارخانه به همراه کارشناس دادگـســتــری بــرای جــلـــب رضایت مالکان سه دانگ، مرمت را آغاز کند. اگر بتوانیم از توان بخش خصوصی برای انجام این کار استفاده کنیم، قطعا شرایط بهتری پیش میآید. محمد نورصــالــحی با بـیـان اینکه سازمان میراث فرهنگی میتواند سهم خود را به شهرداری اختصاص دهد، تصریح کرد: راکدبودن بافتهای تاریخی قطعا اتفاقهای خوبی به دنبال ندارد. شهرداری منطقه هم به تنهایی نمیتواند اقدامات لازم برای احیای این بافت را انجام دهد؛ چراکه شهرداریها وظایف دیگری نیز دارند. باید یکی از سازمانهای شهرداری مانند «نوسازی و بهسازی» وارد کار شوند تا بتوانند وضعیت را بهبود بخشند. او با اشاره به لزوم افزایش مشارکت مردم در احیای بافتهای تاریخی و نقش تسهیلگر آنها، خاطرنشان کرد: احیای مکانهایی که مردم از آن استقبال میکنند باید به دست سرمایهگذار سپرده شود و شهرداری نیز برای اقدامات لازم در این عرصه وارد عمل شود؛ البته در این راستا باید منافع دولت، اداره میراث فرهنگی و شهرداری حفظ شود تا در آینده دچار مشکل نشویم.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه انجام اقدامات لازم و اصولی باعث میشود گردشگران به بافتهای تاریخی سفر کنند، اظهار کرد: باید برای احیای بافت و آثار تاریخی تلاش کنیم تا بتوانیم نتایج بهتری در این راه کسب کنیم. انجام این کار بر عهده هر سازمانی قرار گرفت باید گزارش خود را اعلام و بستههای سرمایهپذیری برای آن آماده کند. نورصالحی تأکید کرد: باید تلاش کنیم تا با مالکان به توافقهای لازم برسیم. او گفت: باید حداقل تملک و حداکثر مشارکت بخش خصوصی برای این اقدامات در نظر گرفته شود و شهرداری مجوزهای لازم را از میراث دریافت و احیای بافتهای تاریخی این محدوده را آغاز کند.
نگاه به حل مسئله، برای احیای بافتهای تاریخی اثرگذار است
شهردار اصفهان در ادامه این بازدید گفت: باید تدبیری یکپارچه برای این محدوده و گذر اندیشیده شود و پس از آن یک متولی برای بازسازی و احیا در نظر بگیریم؛ همچنین تفاهمنامهای بین شهرداری، اداره میراث فرهنگی و راه و شهرسازی استان اصفهان به امضا برسد تا بتوانیم در مراحل بعدی بهتر و قویتر عمل کنیم تا در هنگام اجرای عملیات متوقف نشویم و سرمایهگذار بتواند با خیالی آسوده وارد کار شود.
علی قاسمزاده با بیان اینکه ممکن است سرمایهگذاری پیدا شود که برای احیای همه آثار وارد عمل شود، اما احتمال این موضوع کم است، گفت: سازمان متولی کار باید سناریوی اولیه احیا را تنظیم کند و پس آن فراخوانی برای جذب سرمایهگذار منتشر کنیم. او با بیان اینکه این مسیر باید بهعنوان محور گردشگری در خدمت شهر، کشور و گردشگران قرار گیرد، اظهار کرد: نگاه بر حل مسئله و رسیدن به نقطه بهرهبرداری از نکات مهم این اقدام است. اگر به هماهنگیهای لازم دست پیدا کنیم، قطعا این محور به یکی از بهترین محورهای گردشگری استان و کشور تبدیل خواهد شد. این اقدام نیازمند سرعت در اجراست؛ پس باید طرح اولیه به همت سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان تدوین شود.
بهرهبرداری از آثار به صورت مشارکتی
در ادامه این بازدید، علیرضا قاریقرآن، مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان، گفت: برای این املاک باید با تهاتر یا مزایده وارد عمل شد. بافتهای تاریخی در شهر وجود داردکه باید با نظر میراث و تهاتر آنها را احیا کرد؛ چراکه اگر این کار انجام نشود شهرداری باید هزینههای زیادی بپردازد. بهرهبرداری از این محور به صورت مشارکتی انجام شود تا منافع آن نصیب همه شود؛ در این راستا برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید تلاش کنیم. شهرداری باید برخی از این املاک را تفکیک کند؛ چراکه هزینهکردن برای برخی از این املاک بی فایده است.
مدیریت شهری دغدغه احیای بافت تاریخی را دارد
در ادامه رســول مـیـرباقری، رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان، گفت: برگزاری چنین بـرنامههایی نشان میدهد که مدیریت شهری، دغدغه احیای بافت تاریخی را دارد. باید هرچه زودتر برای احیای عصارخانه جماله تلاش کنیم؛ چراکه اگر بارانهای شدید ببارد این مکان تخریب میشود. تلاش کنیم با همت جمعی وضعیت کنونی را بهبود بخشیم. شهردار اصفهان رویکرد فرهنگی دارد؛ پس میتواند برای احیای بافتهای تاریخی گامهای مؤثری بردارد. اداره راه و شهرسازی استان اصفهان 40 پلاک ساده و تاریخی در سطح منطقه3 دارد. این جلسه برگزار شد تا وضعیت این پلاکها نیز مشخص شود. شهرداری به تنهایی نمیتواند برای احیای این بافت تلاش کند؛ باید دستگاههای دیگر و استانداری در این راه به شهرداری کمک کنند تا این اقدام هرچه سریعتر انجام شود. مکانهای تاریخی زیادی در شهر اصفهان وجود دارد که مدیریت شهری باید راهکارهایی برای احیای آنها درنظر گیرد.
منطقه3 توان مذاکره با مالکان را دارد
حسین کارگر، مدیر منطقه3 شهرداری اصفهان، در این بازدید گفت: شهرداری منطقه3 روی عصارخانه جماله مالکیت کاملی ندارد؛ اما دو سال پیش در شورای شهر اصفهان مباحثی برای احیای آن مطرح شد. این مکانها کاربری غیرمرتبط با شهرداری اصفهان دارند؛ پس نمیتوانیم از لحاظ قانونی ورود پیدا کنیم؛ البته در کنار این موضوع، عدم موفقیت برای توافق با مالکان نیز مزید بر علت شد؛ اما در حال حاضر مالکان تلاش میکنند با اداره میراث فرهنگی یا شهرداری اصفهان به صورت مشارکتی اقداماتی برای احیای این عصارخانه انجام دهند. در شهرداری کارهای عقبمانده زیادی داریم؛ اما با توجه به اینکه این عصارخانه از اهمیت ویژهای برخوردار است، پیشنهاد احیای آن را دادهایم. سه دانگ از این ملک به نام میراث فرهنگی است؛ پس با توجه به رویکرد محلهمحوری و احیای بافت تاریخی، منطقه3 آمادگی لازم برای اختصاص ردیف اعتباری در سال آینده را دارد. در کنار این موضوع باید نقش شهرداری در این ملک مشخص شود. پیشنهاد شهـرداری منطقه3 انجام چارهاندیشیهای لازم است تا بتوانیم با مالکان کنونی این عصارخانه وارد مذاکره شویم؛ برای احیای بافت تاریخی منطقه، جلسهای برگزار و در آن پیشنهادهای خوبی ارائه شد. در این زمینه موظف شدیم برنامهای تدوین کنیم تا بتوانیم شرایط را بهبود بخشیم.
مشکلات محور گردشگری قبل از شروع کار پیشبینی شود
میثم بکتاشیان، مدیر منطقه یک شهرداری اصـفـهـان، در ادامه این بازدید گفت: باید چند نکته را در این تفاهمنامه در نظر بگیریم؛ چراکه قوانینی مبنی بر حفظ بناهای تاریخی وجود دارد. زمان ورود به مباحث تاریخی و گذرهای گردشگری باید بازبینیهای لازم را انجام دهیم و میراث نیز باید در طول این راه، یار و یاور شهرداری باشد. همه افرادی که در شهرداری حضور دارند دوستدار میراث هستند. شهرداری در این راه میتواند تسهیلگر باشد و شرایط لازم را برای انجام کار فراهم کند؛ اما بخش عمده این کار با نظر میراث فرهنگی انجام شود.
برای پیوند زیستمحیطی و زیست انسانی باید به همه موضوعها توجه کنیم. اگر قرار است این مسیر به گذر گردشگری تبدیل شود، ابتدا مشکلات آن احصا و طرحی از سوی میراث فرهنگی تهیه و ارائه شود. در حال حاضر کمتر به بناهای تاریخی شهر اصفهان توجه شده و اغلب آنها درحال تخریب هستند که باید تلاش کنیم مشکلات موجود حل شود. بسیاری از اتفاقهای کنونی برای بناهای تاریخی مشکل ایجاد کرده است که با بازتعریفهای انجامشده میتوانیم وضعیت را بهبود بخشیم.
عصارخانه جماله ظرفیت درآمدزایی دارد
در ادامه نیز ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صـنـایــعدســتــی استان اصفهان اظهار کرد: عصارخانه جماله بسیار ارزشمند است و میتواند به شدت درآمدزا باشد. از این مجموعه میتوان به دو شکل بهرهبرداری کرد که بلیتفروشی یک نوع آن است. این مجموعه در کنار حمام شیخ بهایی قرار دارد و همین موضوع میتواند ارزش آن را دو چندان کند. از ظرفیتهای حمام تاریخی شیخ بهایی هم باید استفاده زیادی کرد. در این راستا تبدیلشدن این مکان به یک مجموعه پژوهشی، پیشنهاد اداره میراث فرهنگی است که اگر این اتفاق رخ دهد، شاهد نتایج خوبی خواهیم بود؛ اما عصارخانه جماله چون محدودیت ندارد میتوانیم برای موضوعهای مختلفی از آن استفاده کنیم.
دفاتر کارآفرینی، امری ضروری برای احیای بافت تاریخی
محمدعلی ایزدخواستی، مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، نیز در ادامه این بازدید گفت: باید ادبیات مردم و دستگاههـــا به هم نـزدیـک شـود تا شــاهــد اتـفـاقهــای خوبی باشیم، اگر این اتفاق به خــوبـــی رخ دهد الگوی دفاتر بازآفرینی خواهد شد. گاهی اوقات با توجه به ظرفیت مناطق، ممکن است چند دفتر بازآفرینی احداث کنیم. شهر اصفهان ظرفیت ایجاد 50 دفتر بازآفرینی را دارد. این دفـاتــر با گفتوگوی مـردمــی، طـرحهـای پیشنـهــادی را ارائــه و در اخـتـیــار مشاور قرار میدهند. این کار شاید به سرعت به نتیجه نرسد؛ اما اگر عملیاتی شود اتفاقهای خوبی رخ میدهد.