بر اساس قانون جدید، شهرداری‌ها برای رفع تاریک‌خانه مسکن‌های خالی دست به کار می‌شوند

شهرداری در کنار مردم برای کاهش خانه‌های خالی

مالیات بر خانه‌های خالی اصفهان در پیچ‌وخم اجرا معطل مانده است. با سپردن اجرای این طرح به دست وزارت راه و شهرسازی و با توجه به روند کُندی که در پیش گرفته بود، می‌توان پی برد که اجرای آن به‌خوبی عملی نشده و این وزارتخانه از به سرانجام رساندن آن ناتوان بوده است.

تاریخ انتشار: 09:38 - شنبه 1403/02/29
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
شهرداری در کنار مردم برای کاهش خانه‌های خالی

به گزارش اصفهان زیبا؛ مالیات بر خانه‌های خالی اصفهان در پیچ‌وخم اجرا معطل مانده است. با سپردن اجرای این طرح به دست وزارت راه و شهرسازی و با توجه به روند کُندی که در پیش گرفته بود، می‌توان پی برد که اجرای آن به‌خوبی عملی نشده و این وزارتخانه از به سرانجام رساندن آن ناتوان بوده است.

ازاین‌رو به‌تازگی براساس قانون مصوب «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها»، مسئولیت شناسایی خانه‌های خالی از سکنه از وزارت راه و شهرسازی به «شهرداری»‌ها منتقل شده است. بر این اساس شهرداری‌ها مکلف شده‌اند، واحدهای بدون استفاده در شهرها را شناسایی کنند و لیست آن‌ها را به دولت بدهند. در این قانون آمده است، «مالیات از خانه‌هایی که شهرداری آمار آن‌ها را می‌دهد، باید به همان شهرداری‌ها برسد» در اجرای ادامه این طرح و سپردن آن به دست شهرداری‌ها که می‌توان گفت حالا بر اساس زمزمه‌هایی که به گوش می‌رسد متولی اصلی نظارت بر خانه‌های خالی هستند، انتظار می‌رود تا این دستگاه خدماتی بتواند روند لاک‌پشت‌وار وزارت راه و شهرسازی را تسریع بخشد.

شهرداری‌ها بازوی کمکی وزارتخانه هستند

درباره قانون جدیدی که تازه مصوب شده تا مسئولیت شناسایی واحدهای خالی را به شهرداری‌ها واگذار کند، فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: درواقع همان وزارت راه و شهرسازی همچنان مسئول شناسایی خانه‌های خالی است و شهرداری‌ها به‌عنوان مکمل در شناسایی بهتر و سریع‌تر در کنار راه و شهرسازی قرار گرفته‌اند تا در این فرایند دقت فرایندها را افزایش دهند.

ایلاتی بیان می‌کند: عمده کار بر عهده خود مردم است تا با خوداظهاری در سامانه اسکان و املاک بتوانند زمینه‌ساز رفع این مشکل باشند.

او خاطرنشان می‌کند: چنانچه 120 روز از خانه استفاده نشود، مشمول دریافت مالیات خواهد شد؛ افراد زیادی هستند که به فرض، ساکن اصفهان نیستند، اما در این شهر دارای منزل شخصی و خالی از سکونت هستند؛ یعنی وسایل زندگی آن‌ها در خانه موجود و فراهم است و گهگاهی پس از مسافرت به اصفهان به منزل خود مراجعه می‌کنند که این نوع منازل نمی‌تواند مشمول مالیات شود.

قوانین سخت‌گیرانه سایر کشورها بر خانه‌های خالی

این کارشناس مسکن اظهار می‌کند: در کشور اسپانیا چنانچه پس از اتمام قرارداد مستأجر، آن خانه حتی یک روز هم خالی بماند، مشمول مالیات می‌شود و در برخی کشورها نیز قوانین سخت‌گیرانه‌تری اعمال می‌شود و اگر خانه‌ای بدون سکونت باشد و مورداستفاده قرار نگیرد، تا مشخص نشدن وضعیت اسکان، تمامی خدمات آب، برق، گاز و تلفن آن قطع خواهد شد. به گفته ایلاتی در کشورهای پیشرفته تمامی اطلاعات افراد دارای منزل در سیستم‌های جامع هوشمند ثبت است و به‌راحتی دولت‌ها می‌توانند افراد دارای خانه را از افراد بدون خانه شناسایی کنند.

این کارشناس مسکن خاطرنشان می‌کند: در ایران اما موضوع پیچیده و متفاوت به نظر می‌رسد و شناسایی افراد دارای یک خانه یا بیشتر کمی برای دستگاه‌های اجرایی سخت است. ازآنجایی‌که اطلاعات افراد در سامانه اسکان و املاک همگی ثبت ‌نشده، مردم باید برای تکمیل فرم مربوطه خوداظهاری در سامانه را انجام دهند. ایلاتی اذعان می‌کند: شناسایی افراد دارای یک خانه بیشتر نمی‌تواند کار چندان سختی هم باشد و دستگاه‌های خدمت‌رسان اجرایی مانند آب منطقه‌ای، مدیریت برق و اداره گاز می‌توانند در این راه کمک‌رسانی کنند تا روند کار سریع و دقیق‌تر انجام گیرد.

این کارشناس مسکن می‌گوید: ثبت اطلاعات سکونتی افراد در سامانه اسکان و املاک باید از 40 سال قبل انجام می‌گرفت که متأسفانه در کشور ما روند سیستمی‌شدن کارها به‌کندی انجام‌ گرفته که البته چنانچه همه دستگاه‌ها و نهادهای اجرایی دولت همکاری لازم را داشته باشند، می‌توان آن را انجام داد و باید با این روش فرایند کار را تقویت کرد.

فرایند کار تسریع شود

او درباره سیستمی‌شدن اطلاعات منازل و سکونتی افراد می‌گوید: باید مدارک و مستندات کافی را در اختیار داشته باشیم و هر کد ملی به کد پستی نیز وصل باشد و باید برای هر کد ملی یک وضعیت مشخص‌شده ازلحاظ سکونت داشته باشیم.

ایلاتی ادامه می‌دهد: خانه‌های خالی و عدم عرضه این واحدها به بازار در حالی است که همچنان بسیاری از مستأجران با مشکل تهیه منزل اجاره‌ای با قیمت مناسب روبه‌رو هستند و اجاره‌بهای مسکن از عهده بسیاری از مردم خارج ‌شده و برخی مجبور به استفاده از خانه‌های کوچک یا به‌اصطلاح همان سوئیت هستند که زندگی در این نوع منازل سخت است.

او می‌افزاید: با شناسایی خانه‌های خالی عرضه در بازار مسکن زیاد می‌شود و به دنبال آن با کاهش میزان اجاره‌بها و همچنین قیمت خانه روبه‌رو می‌شویم که این امر می‌تواند روند مثبتی را برای مردم و جامعه داشته باشد. هم‌زمان با شناسایی خانه‌های خالی، عرضه در بازار افزایش پیدا می‌کند و از احتکار مسکن جلوگیری خواهد شد؛ همچنین دلالی و واسطه‌گری‌ها کاهش پیدا می‌کند. این امتیازات در حالی است که هنوز آمار قابل قبولی از خانه‌های خالی در اصفهان وجود ندارد. اگر این خانه‌های خالی شناسایی نشوند، در مالیات‌ستانی از این خانه‌ها نیز با مشکل مواجه خواهیم شد.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

4 + هشت =