به بهانه روز جهانی تخم‌مرغ:

نکات تخم‌مرغی

هشتم اکتبر مصادف با هفدهم مهر، به نام «روز جهانی تخم‌مرغ» نامگذاری شده تا ارزش غذایی این ماده در سلامتی، بیشتر معرفی شود

تاریخ انتشار: ۰۰:۲۵ - سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
نکات تخم‌مرغی

به گزارش اصفهان زیبا؛ هشتم اکتبر مصادف با هفدهم مهر، به نام «روز جهانی تخم‌مرغ» نامگذاری شده تا ارزش غذایی این ماده در سلامتی، بیشتر معرفی شود. ارزش غذایی بالایی که به آنها نیلوفر شعاعی،  کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شماره دو اصفهان اشاره می‌کند:

ارزش غذایی

تخم‌مرغ به عنوان یک منبع غذایی طبیعی و کامل مطرح است؛ تخم‌مرغ دارای پروتئین با کیفیت بالا و دارای تمام ۹ اسید‌آمینه ضروری و مقدار قابل توجهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری است.

ارزش غذایی یک عدد تخم‌مرغ معادل است با 30 گرم انواع گوشت‌(قرمز، مرغ و ماهی)‌، نصف لیوان حبوبات پخته، یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها مانند، بادام، پسته، فندق، گردو است.

پروتئین تخم‌مرغ یک پروتئین کامل، قابل‌جذب و دارای بیشترین اسیدآمینه‌های ضروری  برای بدن است که درصد جذب بالایی دارد.

پروتئین تخم‌مرغ هم در سفیده و هم در زرده آن وجود دارد که نسبت آنها ۶۰ درصد به ۴۰ درصد است.

به دلیل کیفیت بالای تخم‌مرغ، این ماده نقش مهمی در ایجاد سیری به ویژه هنگامی که در وعده صبحانه مصرف شود، دارد، به همین دلیل باعث کاهش وزن می‌شود، زیرا علاوه بر القای احساس سیری، میزان کالری بسیار کمی تولید می‌کند.

دیگر خواص تخم‌مرغ عبارت است از:

– تاثیر بر کاهش وزن

-دارا بودن کلسترول خوب

– مغذی بودن برای تمام سنین

– موثر بودن بر سلامت چشم

افراد نیازمند به مصرف تخم‌مرغ

مصرف تخم‌مرغ در زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران وهمه بزرگسالان‌ سالم و نیز در دوران پس از بیماری به دلیل ارزش غذایی بالا توصیه می‌شود.

 در این افراد، مصرف یک تخم‌مرغ در روز مانعی ندارد و در بعضی موارد توصیه مصرف بیشتر هم ممکن است، انجام شود.

احتیاط

اگرچه در بعضی شرایط باید در مصرف تخم‌مرغ کامل، ملاحظاتی انجام شود، اما به دلیل خواص ویژه تخم‌مرغ، مصرف نکردن آن می‌تواند کمبود ترکیبات ضروری مانند «کولین»،«لوتئین» و«‌گزانتین» را به همراه داشته باشد. بنابراین نباید مصرف تخم‌مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود، بلکه باید در موارد محدودیت مصرف، مقدار مصرف آن با نظر پزشک معالج کاهش یابد؛ حتی در بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی‌عروقی تا حدود سه عدد در هفته نیز پیشنهاد می‌شود، البته در این صورت باید از خوردن غذاهای چرب و پرنمک همراه تخم‌مرغ خودداری شود. ضمنا تخم‌مرغ بدون روغن پخته شود که در این صورت نه تنها خطری ندارد، بلکه در این گروه‌های خاص مفید هم خواهد بود.

نکات لازم زمان پخت

-سفیده صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتری‌هاست.

-در تخم‌مرغ کهنه، نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می‌یابد.

-از مصرف تخم‌مرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی خودداری کنیم.

-تخم‌مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده نشانه‌های فساد، آن را مصرف نکنیم.

-وجود لکه‌های خون و مویرگ‌های خونی در داخل تخم‌مرغ، نشانه نطفه‌دار بودن و رشد جنین است که از نظر شرعی و بهداشتی مصرف آن جایز نیست.

-آب‌پز کردن به صورتی که سفیده و زرده به‌ طور کامل سفت شده باشد، از بهترین روش‌های پختن تخم‌مرغ است.

-از نشانه‌های تازگی تخم‌مرغ پخته نیز می‌توانیم به این مورد اشاره کنیم که پوسته تخم‌مرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می‌شود، در حالی که در تخم‌مرغی که کهنه باشد، پوست‌گیری به سادگی انجام می‌شود.

-یکی دیگر از نشانه های تازگی تخم  مرغ پخته این است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم  مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.

محدودیت در مصرف مقدار مشخصی از تخم‌مرغ بیشتر مربوط به میزان کلسترول مصرفی است.

تحقیقات نشان می‌دهد به نظر نمی‌رسد کلسترول موجود در تخم‌مرغ در مقایسه با سایر منابع کلسترول روی بدن انسان تأثیر منفی بیشتری بگذارد. به علاوه نوع مصرف این ماده غذایی نیز بسیار تعیین‌کننده است.

 به عنوان مثال، تخم‌مرغ معمولاً با بیکن، پنیر و کره و مواردی از این دست مصرف می‌شود که خود سرشار از نمک، چربی اشباع و کلسترول هستند.

این غذاها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند و باید مصرف آنها را محدود کرد.

 در مقابل مصرف تخم‌مرغ آبپز توصیه می‌شود..اکثر افراد سالم می‌توانند تا 7 تخم‌مرغ در هفته بدون نگرانی در مورد سلامت قلب خود مصرف کنند.

تاثیر مصرف تعداد بالاتر تخم‌مرغ در بین افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. عواملی مانند ژنتیک، سابقه خانوادگی، نحوه تهیه تخم‌مرغ، رژیم‌غذایی بر تعداد تخم‌مرغی که می‌توانید با خیال راحت در روز بخورید تأثیر می‌گذارد.