به گزارش اصفهان زیبا؛ اصفهان صدرنشین نرخ تورم در کشور شده است. مرکز آمار ایران نرخ تورم سالیانه استان اصفهان را معادل با 36/9 درصد برآورد کرده است که نشان از اختلاف 3/3 واحد درصدی نسبت به میانگین کشوری دارد. «براساس این آمار تورم سالانه مهر معادل ۳۳.۶ درصد بوده است» استان اصفهان اما، از تیر سال جاری به این سو، صدرنشین تورم سالانه در کشور بوده است. اصفهان در خرداد نیز پس از یزد، بیشترین نرخ تورم را داشت. میزان تغییرات قیمت کالاها و خدمات با یکدیگر متفاوت است و همین تفاوت در سبد مصرفی و میزان تغییر قیمت کالاها سبب میشود نرخ تورم در استانها یکسان نباشد. از سوی دیگر از آنجایی که بیشتر از یکسوم هزینه سبد خانوار را اجاره مسکن تشکیل میدهد و مبلغ اجاره و رشد هزینه اجاره در استانهای مختلف مـتفـاوت اسـت، این عامل نیز در افزایش نرخ تورم استان تأثیرگذار بوده است.
حال ناخوش متغیرهای اقتصادی اصفهان
افزایش قیمت کالاها و اجناس، دغدغه اصلی مردم بوده و آنها را تحتفشار قرار داده است. رشد قیمتها هم در بازار مواد غذایی و خوراکیها نمود پیدا کرده و هم اینکه سایر بازارها را تحت تأثیر قرار داده است. متغیرهای اقتصادی اصفهان وضعیت مناسبی ندارند. اصفهان دومین استان کشور با بیشترین نرخ فلاکت محسوب میشود. این شاخص از ترکیب نرخ تورم و بیکاری به دست میآید. شاخص فلاکت اصفهان در مهرماه امسال معادل با 49/4 درصد است. نرخ بیکاری در اصفهان در تابستان امسال 9/2 درصد بوده است که از میانگین کشوری بالاتر است. نرخ بیکاری کشور در تابستان معادل 7/5 درصد بوده است.
نرخ تورم استان سیستان و بلوچستان اما پایینترین نرخ تورم بین استانهاست. نرخ تورم سالیانه استان سیستان و بلوچستان معادل با 23/6 درصد است. این استان که به گواه برخی آمارها و گزارشهای رسمی یکی از محرومترین استانهای کشور است، از اسفند سال گذشته تاکنون هر ماه کمترین نرخ تورم سالانه را داشته است. بهمن سال گذشته نیز پس از تهران، دومین استان با کمترین نرخ تورم بود.
تورم یکی از مهمترین شاخصهای اقتصاد کلان است که میتواند ثبات اقتصادی را از بین ببرد. البته باید عنوان کرد که اثرگذاری تورم بر تمام استانهای کشور یکسان نیست. هر استان بر اساس سبد مصرفی خانوارهایی که دارد میتواند تورم متفاوتی را نسبت به دیگران تجربه کند. مرکز آمار ایران اعلام کرده است که در مهر ماه 1403 شاخص قیمت مصرفکننده، نسبت به ماه قبل، 2.7 درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل، 31.6 درصد و در دوازدهماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، 33.6 درصد افزایش داشته است. بر اساس این گزارش، در مهر ماه 1403، شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور به عدد 271.8 رسیده است که نسبت به ماه قبل، 2.7 درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، 31.6 درصد افزایش و در دوازدهماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، 33.6 درصد افزایش داشته است. منظور از تورم نقطهبهنقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در مهر ماه 1403 تورم نقطهبهنقطه خانوارهای کشور، 31.6 درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور بهطور میانگین، 31.6 درصد بیشتر از مهر ماه 1402 برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. تورم نقطهبهنقطه مهرماه 1403 در مقایسه با ماه قبل، 0.4 واحد درصد افزایش داشته است.
نرخ تورم ماهانه
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل است. در مهر ماه 1403 تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر 2.7 درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، 2.3 درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، 2.9 درصد بوده است.
نرخ تورم سالانه کشور
نرخ تورم سالانه کشور در مهر ماه 1403، برابر 33.6 درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از 30.5 درصد برای دهک اول، تا 34.1 درصد برای دهکهای نهم و دهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به 3.6 واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (4.1 واحد درصد) 0.5 واحد درصد کاهش داشته است.تورم یک پدیده ریشهدار در اقتصاد ایران است که نیازمند اقدامات بنیادی و اصلاحات زیربنایی در اقتصاد ایران است. از آنجا که تورم بالا باعث تضعیف ثبات قیمتها میشود، برنامهریزی برای آینده را برای افراد و بنگاهها دشوار میکند و کارایی اقتصادی را کاهش میدهد. جلوگیری از تورم بالا برای حفاظت از قدرت خرید، کاهش نااطمینانی، حمایت از سرمایهگذاری، حمایت از ثبات اقتصادی، حمایت از رقابت بینالمللی و اجتناب از خطر ابرتورم ضروری است.