گوشت فراوری‌شده و بروز آلزایمر

نتایج مطالعه بزرگ و بلندمدتی نشان می‌دهد مصرف بیشتر گوشت قرمز فرآوری‌شده، از جمله بیکن، هات‌داگ و‌…، با افزایش قابل‌توجه خطر زوال‌عقل و کاهش شناختی(آلزایمر) مرتبط است.

تاریخ انتشار: 11:39 - شنبه 1403/12/18
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
گوشت فراوری‌شده و بروز آلزایمر

به گزارش اصفهان زیبا؛ نتایج مطالعه بزرگ و بلندمدتی نشان می‌دهد مصرف بیشتر گوشت قرمز فرآوری‌شده، از جمله بیکن، هات‌داگ و‌…، با افزایش قابل‌توجه خطر زوال‌عقل و کاهش شناختی(آلزایمر) مرتبط است.

دکتر منصور ریسمانچیان، عضو انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران با اشاره این موضوع، در ادامه توضیح داد: با توجه به اینکه یک وعده معمولی گوشت قرمز حدود ۸۵ گرم است، افرادی که بیش از یک‌چهارم وعده گوشت فرآوری‌شده در روز مصرف می‌کردند‌(تقریباً دو وعده کامل در هفته)، در مقایسه با افرادی که کمتر از یک‌دهم وعده در روز مصرف می‌کردند‌(تقریباً سه وعده کامل در ماه)، ۱۳‌درصد بیشتر در معرض خطر آلزایمر بودند.

با این حال، جایگزینی یک وعده گوشت قرمز فرآوری‌شده در روز با یک وعده ماهی، آجیل و حبوبات، یا مرغ، به ترتیب با کاهش ۲۸‌درصدی، ۱۹‌درصدی و ۱۶‌درصدی خطر زوال عقل همراه بود.

گوشت قرمز حاوی چربی‌اشباع بالایی است و مطالعات قبلی نشان داده‌اند خطر ابتلا به دیابت نوع۲ و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد،(‌هر دو با کاهش سلامت مغز مرتبط هستند.)

مطالعه نشان داد که گوشت قرمز فرآوری‌شده ممکن است خطر آلزایمر و کاهش شناختی را افزایش دهد، اما خبر خوب این است که جایگزینی آن با گزینه‌های سالم‌تر مانند: آجیل، ماهی و مرغ ممکن است خطر را کاهش دهد.

تمام شرکت‌کنندگان در ابتدای مطالعه آلزایمر نداشتند. افرادی که در ابتدا زوال‌عقل، سکته‌مغزی یا سرطان داشتند، یا داده‌های مصرف گوشت قرمز آنها ناقص بود، یا مصرف غذای کلی آنها غیرمنطقی بود، از مطالعه حذف شدند.

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون نیز در ابتدا و در طول پیگیری حذف شدند.

این تحلیل شامل ۱۳۳۷۷۱ شرکت‌کننده‌(۶۴.۴ درصد زن) با میانگین سنی ۴۸.۹ سال در ابتدای مطالعه بود. از این تعداد، ۱۱۱۷۳ نفر تا ۴۳ سال بعد به زوال‌عقل مبتلا شدند.

محققان همچنین مرگ‌های ناشی از زوال‌عقل را  نیز تحلیل کردند. هر دو ‌سال یکبار، از شرکت‌کنندگان خواسته می‌شد تا تشخیص پزشکی بیماری آلزایمر یا سایر انواع زوال‌عقل را گزارش دهند.

رژیم‌های‌غذایی با استفاده از یک پرسشنامه غذایی معتبر که میزان مصرف غذاهای خاص را اندازه‌گیری می‌کرد، ارزیابی شد.

 هیچ ارتباطی با گوشت فرآوری‌نشده وجود نداشت.

 محققان دریافتند که شرکت‌کنندگانی که روزانه یک‌چهارم وعده گوشت قرمز فرآوری‌شده مصرف می‌کردند‌(معادل دو وعده در هفته)، در مقایسه با افرادی که فقط سه بار در ماه مصرف می‌کردند، ۱۳ درصد بیشتر در معرض خطر زوال‌عقل بودند.

ارتباط بین زوال‌عقل و گوشت قرمز فرآوری نشده، مانند گوشت همبرگر یا استیک، از نظر آماری معنی‌دار نبود.

  اما در مورد تعیین مکانیسم‌های احتمالی، محققان بر نقش میکروب‌های روده تمرکز کرده‌اند.

یکی از عوامل احتمالی،«تری متیل آمین اکسید» است، یک محصول جانبی هضم باکتریایی گوشت، که ممکن است با افزایش تجمع پروتئین‌های آمیلوئید و تاو مرتبط با بیماری آلزایمر، به کاهش شناختی کمک کند.

علاوه بر این، چربی اشباع و محتوای نمک بالا در گوشت قرمز ممکن است بر سلامت سلول‌های‌مغزی تأثیر منفی بگذارد.

بنا‌براین کاهش مصرف گوشت‌قرمز و جایگزینی آن با منابع پروتئینی دیگر و گزینه‌های گیاهی می‌تواند در دستورالعمل‌های غذایی برای ارتقای سلامت مغزی گنجانده شود.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

2 + سیزده =