عوارض اغذیه پاتلویزیونی

امروزه فست‌فود گزینه انتخابی خیلی از جوان‌ها و نوجوان‌ها شده است و به حدی طرفدار پیدا کرده که باعث شده غذاهای سنتی قدیم به فراموشی سپرده شوند، اما فست‌فود تهدیدهایی دارد که به آن‌ها دکتر علی مستوفی نژاد، متخصص تغذیه و عضو هیئت مدیره انجمن علمی و ارتقای سلامت و بهبود تغذیه، اشاره می‌کند.
غذاهای آماده و نیمه آماده در هر کشور متفاوت است. در کشورهای اروپایی و آمریکا مدت‌هاست که استفاده می‌شوند و با عنوان TV Dinner یا غذای پای تلویزیون شناخته می‌شوند، زیرا زود حاضر می‌شوند، اما در ایران با عنوان فست‌فود شناخته می‌شوند.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۶ - پنجشنبه ۶ آذر ۱۳۹۹
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

غذاهای فست‌فودی و عوارض آن

 بیشتر افراد تصور می‌کنند که فست‌فود تنها به معنی ساندویچ، همبرگر، پیتزا و هات داگ است، در صورتی که غذاهایی مانند ناگت مرغ، مرغ سوخاری و یا ناگت‌های گوشت و میگو هم به نوعی فست‌فود محسوب می‌شوند. چنین غذاهایی به دلیل خوشمزه بودن، طرفداران زیادی دارند. این در حالی است که فست‌فودها دارای کالری، نمک و مواد نگهدارنده بسیاری هستند. در ضمن آنکه چربی‌های فراوان موجود در فست‌فودها در درازمدت منجر به دیابت، فشار‌خون و دیگر بیماری‌‌های ناشی از افزایش وزن فرد مصرف‌کننده خواهد شد. مرغ‌ها و گوشت‌های آردزده و ادویه‌دار و همچنین غذاهایی مثل پیتزای آماده باید در شرایط دمایی خاص و زمان مناسب نگهداری شوند؛ بنابراین دقت به برچسب موجود روی آن‌ها، تاریخ مصرف و شرایط یخچال فروشگاه‌ها برای نگهداری این غذاها بسیار مهم است. فریزکردن این پیتزاها یا ناگت‌ها و سایر غذاهایی که در مواد اولیه آن‌ها سوسیس و کالباس وجود دارد، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. زیرا در پروسه فراهم آوری این مواد غذایی به آن‌ها نیتریت ‌(به عنوان ماده نگهدارنده) اضافه می‌کنند که در ترکیب با آمین‌ها و اسیدهای آمینه که از ترکیبات طبیعی مواد غذایی به شمار می‌آیند، ترکیبات سرطان‌زایی به نام نیتروزآمین‌ها را به‌وجود خواهند آورد.
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد، این است که سرعت سنتز نیتروزآمین‌ها در ۱۸- درجه سانتیگراد‌(که همان دمای فریزر است) بسیار زیاد است.
سیب‌زمینـــــــی‌های نیمه‌ســـــرخ‌شــــــده و مرغ‌های سوخاری نیمه آماده هم به‌خاطر چربی و پر نمکی موجود در آن در هر شرایطی جزو غذا‌های سالم نیست و اگر مدام مصرف شوند، می‌توانند برای مصرف‌کننده مشکلاتی را به‌وجود آورند؛ به‌خصوص زمانی که مصرف‌کننده مشکل زمینه‌ای مثل بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون یا چربی خون بالا داشته باشد.

توصیه

با توجه به اینکه بدن ما به طور طبیعی به 3 تا 5/4 گرم نمک در روز نیاز دارد و این فراورده‌ها حاوی نمک بالایی هستند، بنابراین، به همه افراد توصیه می‌شود که مصرف فراورده‌های گوشتی را به ماهی یکی دو بار محدود کنند و همیشه پیش از خرید آن‌ها به برچسب جدول ارزش غذایی‌شان نگاهی بیندازند تا از مقدار سدیم موجود در این محصولات آگاه شوند.
هر چه درصد گوشت فرآورده‌های گوشتی بالاتر باشد، کیفیت و ارزش غذایی آن‌ها هم بالاتر می‌رود. به عنوان نمونه یک همبرگر یا کباب لقمه 75 درصد گوشت به نوع 60 درصد آن برتری دارد و انواع فراورده‌های گوشتی مانند ناگت‌های مرغ، میگو و ماهی، همبرگر، جوجه کباب آماده یا حتی کباب لقمه و فیله آماده مرغ و شنیسل، جزو خوراکی‌هایی هستند که همیشه در سبد خرید خانواده ما جای دارند چون زمان زیادی برای آماده‌کردنشان لازم نیست. در هرم غذایی،  جایی که انواع پروتئین‌ها مانند گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ قرار دارد، نام و نشانی از فراورده‌های گوشتی مانند همبرگر یا کباب لقمه و انواع ناگت‌ها دیده نمی‌شود. بنابراین نمی‌توان گفت که این محصولات می‌توانند جای منابع پروتئین حیوانی و گیاهی مانند گوشت قرمز، سفید، تخم مرغ، حبوبات یا حتی مغزها را بگیرند. از بین غذاهای نیمه آماده بهتر است گوشت‌های سفید انتخاب اول باشند. زیرا ساندویچ‌های حاوی گوشت قرمز علاوه بر کلسترول بالا که احتمال ابتلا به کبد چرب را افزایش می‌دهد، حاوی مقدار قابل توجهی پورین نیز هستند که موجب افزایش اسید اوریک خون شده و احتمال بروز نقرس را بیشتر می‌کنند.
گوشت‌های سفید مانند جوجه کباب، فیله گوشت یا مرغ و شنیسل که کمترین فاصله را از ماده اولیه و نیز کیفیت بالاتری دارند، انتخاب بهتری هستند. زیرا حاوی پروتئین با کیفیت بالا، ویتامین‌های گروه B‌، آهن و روی هستند.
اما به طور کلی بیشتر فرآورده‌های نیمه‌آماده گوشتی باید تفت داده شوند تا عطر و طعم خود را حفظ کنند. بنابراین بهتر است که افراد حتما در کنار آن‌ها از سبزیجات تازه، آب میوه تازه مثل آب پرتقال تازه استفاده کنند تا سلامتشان به خطر نیفتد و بیشترین فایده را از یک وعده غذایی ببرند.