مجازات زندان برای پلاک مخدوش

با اجرای محدودیت‌های دوهفته‌ای کرونایی در سطح استان اصفهان، محدودیت‌هایی هم برای رفت و آمدهای شهری و بین شهری در نظر گرفته شد. این محدودیت‌ها که در درون شهرها شامل «منع تردد خودروها و موتورها از ساعت 21 شب تا 4 بامداد» بود، در شهرهای قرمز و نارنجی استان به صورت «منع تردد پلاک‌های بومی از شهری به شهر دیگر به اجرا درآمد و برای ناقضان این قانون، طبق نظر قانون‌گذار، جرائم مالی در نظر گرفته شد.»

تاریخ انتشار: 09:24 - پنجشنبه 1399/09/20
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

 رئیس پلیس راهور استان در گفت‌وگو با اصفهان زیبا، رعایت این دسته از محدودیت‌ها در استان را «بیش از 90درصد» عنوان کرد و تنها مشکل موجود را این مسئله دانست که «برخی شهروندان برای تردد در ساعات محدودیت، اقدام به مخدوش‌کردن شماره پلاک خودروهای خود می‌کرده‌اند.» خبطی که به اعتقاد سرهنگ محمدرضا محمدی، «خط قرمز پلیس» است، تا آنجا که بر اساس ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی «هرگونه تغییر ودستکاری در پلاک جرم است و شش ماه تا یک سال حبس به دنبال خواهد داشت.» به گفته او، «در دو هفته گذشته 170 خودروی پلاک مخدوش توقیف و روانه پارکینگ شده و بیش از هزار خودرو و راننده به همین علت توسط دوربین‌ها و مأمورین پلیس، اعمال قانون و احضار شده‌اند.»

جناب سرهنگ! قانون منع تردد برای همه یکسان است، اما برخی مجبور به رفت و آمد هستند. این افراد چه باید بکنند؟

شرکت‌ها، سازمان‌ها، ادارات، بیمارستان‌ها و… که در ایام محدودیت‌های کرونایی نیاز به تردد ضروری دارند، صرفا باید از طریق فرمانداری‌ها مجوز تردد دریافت کنند. درشهرستان‌ها نیز باید لیست‌های تنظیمی ازطریق فرمانداری‌ها به پلیس راهور شهرستان‌های تابعه ارسال شود و از فرستادن هرگونه لیست متفرقه به پلیس راهور خودداری شود، زیرا به لیست‌هایی که به طور مستقیم از سوی ادارات ارسال شود، ترتیب اثر داده نخواهد شد. در غیر این صورت، رانندگان خاطی از رصد دوربین‌ها و ماموران در امان نخواهند بود.

گفته می‌شود مخدوش کردن پلاک خودرو، مصداق تشویش اذهان عمومی و تضییع حقوق شهروندی است. آیا شما این مسئله را تأیید می‌کنید؟

 بله. هرگونه تغییر ودستکاری در پلاک خودرو جرم است و با مجرم برابر قانون رفتار خواهد شد. این مسئله علاوه بر اینکه خط قرمز پلیس راهور است، در ظاهر باعث تشویش اذهان عمومی مبنی بر تضییع احتمالی حقوق شهروندان خواهد شد، زیرا عملی غیرقانونی است و با حقوق مردم مغایرت دارد. پیامی را در شبکه‌های اجتماعی دیده‌ام مبنی بر اینکه اگر کسی پلاک خودرویش را دستکاری کند، ممکن است حق شهروند دیگری تضییع شده و جریمه برای شخصی دیگر منظور شود. ما در مرکز کنترل ترافیک تمام این موارد را رصد کرده و پلاک‌های اصلی را احصاء می‌کنیم. بنابراین، متخلفان باید بدانند که آن‌ها را به پلیس راهور احضار و به مراجع قضایی معرفی می‌کنیم. همکاران ما در مرکز کنترل ترافیک کاملا به این مسئله اشراف دارند، اما ممکن است خطای انسانی نیز رخ بدهد، به همین خاطر همکارانمان را توجیه کرده‌ایم که مواظب باشند تا اشتباه نکنند. متخلفان باید بدانند که دیر یا زود پاسخ‌گوی عمل مجرمانه‌شان خواهند بود، چون توقیف وسیله متخلف و معرفی راننده خاطی به مراجع قضایی ظرف کمتر از دو ساعت انجام می‌شود. گزارش‌های مردمی و تذکرات شهروندان تأثیر بسزایی دراحقاق حقوق شهروندان، بیداری ذهنی و تشریح قبح عمل ناجوانمردانه این گونه افراد خواهد داشت.‌

لطفا درباره وضعیت سفرهای جاده‌ای و چگونگی ادامه محدودیت‌ها توضیح دهید.

محدودیت‌های تردد شهری و بین‌شهری این هفته هم طبق روال هفته قبل تمدید شده و فقط بر اساس رنگ شهرها تغییراتی داشته است. پیش از این 14 شهر قرمز داشتیم که اکنون به دو شهر نایین و نطنز تقلیل پیدا کرده است. شهرستان‌های اصفهان، آران و بیدگل، بویین و میاندشت، چادگان، خمینی‌شهر، خوانسار، سمیرم، شاهین‌شهر، شهرضا، فریدن، فریدون‌شهر،  فلاورجان، کاشان، گلپایگان، لنجان، مبارکه و نجف‌آباد جزو شهرهای نارنجی محسوب می‌شوند و سه شهر برخوار، خور و دهاقان زرد هستند که در آن‌ها مشکل منع تردد نداریم، ولی تردد پلاک‌های غیربومی در شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است. همچنین تردد پلاک‌های این شهرستان‌ها به سایر شهرستان‌ها ممنوع بوده و برابر قانون، شهرهای قرمز یک میلیون تومان و شهرهای نارنجی پانصد هزار تومان جریمه دارند. ترددهای شبانه در شهرهای قرمز و نارنجی بالای 200 هزار نفر ممنوع است و دوربین‌ها و افسران پلیس برابر قانون با تخلف در ساعات 21 شب تا 4 بامداد برخورد  می‌کنند.

آیا در اجرای این محدودیت‌ها با مشکل خاصی هم مواجه بوده‌اید؟

شرایط رعایت محدودیت‌های تردد شبانه از نظر ما بسیار قابل قبول است و بیشتر خودروهایی که کنترل می‌کنیم، خودروهایی هستند که مجاز به ترددند. آن‌ها یا کادر درمان‌اند، یا نیروهای خدماتی یا نیروهای امنیتی و در هر صورت افرادی هستند که یا از سرکار می‌آیند یا به سرکار می‌روند و مجبورند؛ بنابراین از نظر ما مجاز هستند. به همین خاطر باید از همه شهروندان با فرهنگ استان که ممکن بود حتی مشکلات معیشتی و اقتصادی داشته باشند، اما محدودیت‌ها را رعایت کردند، تشکر و قدردانی کنیم. تنها مشکلی که پیش آمد، بحث دستکاری در پلاک خودروها بود که تعداد معدودی از شهروندان به این کار مبادرت کرده بودند.

آماری هم از میزان تخلفات و اعمال قانون موجود است؟

از ارائه آمار تخلفات و اعمال قانون معذورم اما برخوردهایی داشته‌ایم و تذکرهای زیادی هم داده‌ایم. ترددهای غیرمجاز هم وجود داشته که خاطیان برابر قانون جریمه شده‌اند اما تعدادشان کم بوده است. مشکل اصلی همانگونه که گفتم قانون‌گریزانی هستند که پلاک‌ها را دستکاری می‌کنند. در این مدت بیش از 170 خودرو پلاک مخدوش را به پارکینگ منتقل کرده‌ایم. نزدیک به هزار خودروی پلاک مخدوش دیگر نیز اعمال قانون شده‌اند. برابر دستورهایی که داریم، ضمن اینکه متخلفان مورد اعمال قانون قرارگرفته‌اند، به پلیس احضار شده و اگر مراجعه نکنند، در سامانه‌های پلیس «توقیف سیستمی» می‌شوند و هرجایی که پلیس آن‌ها را رؤیت کند، بی فاصله توقیف خواهد شد. بنابراین، راننده باید به پلیس راهنمایی و رانندگی مراجعه کرده و پاسخ‌گوی عمل مجرمانه‌اش باشد تا ما او را برای پاسخ‌گویی به مراجع قضایی معرفی کنیم. مجازات نیز بنا به صلاحدید قانون‌گذار در نظرگرفته شده و با رأی قاضی اجرا می‌شود.

این مجازات‌ها چه هستند؟

توقیف طولانی‌مدت خودرو از عمده مجازات‌هایی است که درنظر گرفته می‌شود. خودروهای پلاک مخدوشی داشته‌ایم که بیشتر از یک ماه برای آن‌ها دستور توقیف صادر شده است. همینطور برابر قانون برای راننده خودروی پلاک مخدوش حبس در نظر گرفته شده که البته با نظر قاضی اعمال می‌شود. برابر ماده 720 قانون مجازات اسلامی، هر گونه دستکاری و تغییر در ارقام پلاک جرم است و قانون‌گذار برای این عمل مجرمانه بین شش ماه تا یک سال حبس با نظر قاضی در نظر گرفته است.

آیا برای گواهی‌نامه افراد خاطی مشکلی ایجاد می‌شود؟

اگر نمره منفی بگیرند، بله مشکل ایجاد می‌شود ولی برای تخلف مخدوش‌کردن پلاک، خیر. فقط جریمه در نظر گرفته شده و برای راننده و خودرو مشکل ایجاد می‌شود.

کاهش سفرهای بین شهری در دو هفته گذشته چقدر بوده است؟

خوشبختانه در دوهفته اول که ارزیابی کردیم، 21 درصد کاهش داشتیم ولی در این هفته هنوز ارزیابی نکرده‌ایم. ترددهای شبانه‌مان هم بالای 90 درصد در شهر اصفهان کاهش داشته است. شخصا گاهی مواقع که درساعت های 22 و 23 شب در حال گشت زنی و نظارت هستم، می‌بینم که شهر کاملا خالی از تردد است.

باتوجه به کاهش میزان رفت‌وآمدها، وضعیت تصادفات جاده‌ای چگونه است؟

 وضعیت تصادفات کنترل شده است، به خصوص در شهر اصفهان که در 9 ماه گذشته روند کاهشی داشته است.

مسئله‌ای درفضای مجازی مطرح شده مبنی بر اینکه خودروهایی که در ساعات منع تردد دچار حادثه می‌شوند، مشمول بیمه نمی‌شوند. این مسئله تا چه اندازه صحت دارد؟

ما هم در شبکه‌های اجتماعی دیدیم ولی تکذیب می‌شود.

با توجه به تعطیـــــــلی مراکز شماره‌گذاری و تعویض پلاک در هفته‌های گذشته، فعالیت این مراکز از چه زمانی آغاز خواهد شد؟

فعالیت مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک از روز شنبه  مورخ 15/9/99  در شهرهای با وضعیت نارنجی و زرد استان آغاز شده و آماده ارائه خدمات به شهروندان است. اگر اعتبار وکالت‌نامه های اشخاصی که از تاریخ اول آذر ماه سال جاری تا روز بازگشایی مراکز تعویض پلاک منقضی شده باشد، به مدت روزهای تعطیل (مطابق مصوبه ستادملی مقابله با کرونا) دارای اعتبار خواهد بود. ساعت کار مراکز با یک ساعت افزایش نوبت‌دهی، عملا از ساعت ۷ صبح تا ۱۶ عصر خواهد بود. همچنین ارائه خدمات صرفا به‌صورت اینترنتی، با مراجعه به سایت راهور ۱۲۰ امکان‌پذیر است.

و آخرین سؤال این است که محدودیت‌های مقرر شده تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

تا زمانی که ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوب کند، ادامه خواهد داشت. چیزی دست ما نیست!

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط