ابهام سیاسی
انتخابات پیش روی ریاستجمهوری ایران میتواند تعیینکننده سیاستهای قوه مجریه در خصوص نحوه اداره مسائل کشور، بهخصوص در بعد اقتصادی باشد که میتواند نسبت به دولت فعلی رویه متفاوتی را اخذ کند؛ لذا این ابهام تا مشخص شدن نتیجه ریاستجمهوری و
استقرار تیم اجرایی جدید پابرجا خواهد ماند. سیاستهایی مانند نحوه مالیاتستانی، قیمتگذاری محصولات شرکتها، مواد اولیه، تعرفههای وارداتی، اختصاص ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی و سیاستهای خارجی ازجمله نقاط ابهام پیش روی فعالان بازار سهام در شرایط فعلی است.
نرخ ارز
محدودشدن فروش نفت ایران در شرایط تحریمی از سوی آمریکا، کاهش فراوان درآمدهای ارزی کشور ناشی از کرونا و افزایش بالاتر از میانگین رشد متغیرهای پولی در 1399 باعث شد نرخ ارز افزایش چشمگیری را تجربه کند. به نظر میرسد با توجه به مذاکرات در حال انجام از سوی ایران و 1+5 در 1400 محدودیت تحریمی فروش نفت ایران رفع شده و میزان درآمدهای صادرات نفتی ایران و عرضه ارز افزایش مییابد که خود میتواند بسته به سیاست بازیگر اصلی این بازار، یعنی بانک مرکزی، به کنترل نرخ ارز در محدودههای فعلی یا حتی کاهش آن منجر شود؛ لذا افق یکساله پیش رو برای نرخ ارز را میتوان با ثبات یا حتی کاهش، پیشبینی کرد که در این صورت از این محل پتانسیل رشدی برای بازار سهام وجود ندارد.
دامنه نوسان
دامنه نوسان بورس که در بهمنماه 1399 بهصورت نامتقارن تعیین شد و از منفی 2 تا مثبت 6 را شامل میشود، باعث کاهش نقدشوندگی در بازار سهام شده است؛ بهطوریکه رکورد پایینترین ارزش معاملات خرد سهام در چند وقت اخیر رقم خورده است. پر واضح است که کاهش دامنه منفی نوسان در بورس اصلاح قیمتی سهام را با کندی مواجه کرده است و لذا رسیدن به قیمتهای مطلوب برای سرمایهگذاری از سوی فعالان بازار سهام زمان بیشتری را میطلبد؛ بنابراین تا زمانی که دامنه نوسان نامتقارن حاکم باشد، نمیتوان امیدی به افزایش حجم معاملات و اقبال به بازار سهام داشت. از آنجاییکه حجم معاملات یکی از فاکتورهای تأثیرگذار بر رشد بازار است، دامنه نوسان فعلی کمکی به رشد بازار سهام نمیکند و تنها بازار سهام را فرسایشی میکند.
پی برای فوروارد بازار
اگر این نسبت را معیار ارزشگذاری بازار قرار دهیم این نسبت در حال حاضر نزدیک به 8 است که نسبت به میانگینهای تاریخی پی بر ای بازار سهام حدود 1 تا 2 واحد بیشتر است که نشان میدهد از منظر ارزشگذاری بازار اگرچه در قیاس با نیمه نخست سال 99 که حدود 17 واحد را تجربه کرده بود، کاهش چشمگیری را تجربه کرده، ولی همچنان با میانگین تاریخی فاصلهای 20درصدی دارد که میتواند چالشی برای کلیت بازار باشد.
قیمتهای جهانی کامودیتیها
پس از بحران جهانی کرونا و افت چشمگیر کامودیتیها، این افت در ماههای بعد جبران شد و حتی رکوردهای جدیدی را در دسته بیشتری از محصولات نسبت به سطوح قیمتی چند سال اخیر شاهد بودیم. از منظر قیمتهای جهانی به نظر میرسد درصــورتــیکه قــیــمــتهــای فعلــی پابرجا بمانند سودآوری شرکتهای تولیدکننده این محصولات رشد مطلوبی را تجربه خواهند کرد. با توجه به اینکه شرکتهای تولیدکننده فوقالذکر سهم فراوانی از ارزش بازار سهام را به خود اختصاص دادهاند به ثبات و رشد بازار کمک خواهند کرد. در مجموع به نظر میرسد با توجه به وضعیت موجود، افق پیش روی بازار سهام تعادلی باشد و روزهای مثبت و منفی را بدون تشکیل روندی نزولی یا صعودی تجربه کند.